CU POLIŢIA la teste, SINUCIDERI în caz de eşec şi CONCURENŢĂ SUFOCANTĂ, realităţile SISTEMULUI EDUCAŢIONAL din China l Foto galerie

CU POLIŢIA la teste, SINUCIDERI în caz de eşec şi CONCURENŢĂ SUFOCANTĂ, realităţile SISTEMULUI EDUCAŢIONAL din China l Foto galerie

Ce se întâmplă în sistemul educaţional din CHINA pare de domeniul fantasticului.

La 7 şi 8 iunie, aproape 10.000.000 milioane de elevi participă la examenul de admitere în învăţământul superior, cunoscut sub numele de gaokao, conform businessinsider.com. Există doar 6,5.000.000 de locuri libere în universităţi, ceea ce duce la o concurenţă incredibilă.

Presiunea este foarte mare şi există foarte multe cazuri de elevi care cedează psihic şi se sinucid dacă iau note mici la unul dintre examenele la matematică, limba chineză sau limba engleză.

Liceele încearcă să-i pregătească pe viitorii studenţi într-un regim sever. Spre exemplu, la Hengshui, elevii învaţă de la 5:30 la 21:50, nu au voie să deţină telefoane mobile şi li se acordă doar o zi de vacanţă pe lună.

Ne puteți urmări și pe Google News

Camere de supraveghere sunt plasate în fiecare sală de curs pentru a-i monitoriza pe elevii leneşi. Aceste tactici au rolul de creşte eficienţa şi rata de promovabilitate la gaokao, examenul care face diferenţa dintre un chinez ce va avea o viaţă obişnuită sau unul care poate ajunge în elită.

În ziua examenului, elevii se deplasează cu autobuze şi sunt susţinuţi de mulţimea adunată pe străzi. De asemenea, în capitala Beijing sunt cunoscute cazurile numeroşilor taximetrişti care sunt dispuşi să-i transporte gratuit pe viitorii studenţi.

Totodată, traficul rutier este paralizat în jurul instituțiilor de învățământ în perioada gaokao, iar în orașele mari se desfășoară inclusiv dispozitive antiteroriste. La intrarea în sălile de examen, accesul se face cu ajutorul forţelor de poliţie, din cauza mumărului mare de elevi ce participă la teste.

Accesul acestora este atent monitorizat şi se face inclusiv cu dispozitive speciale de control, întrucât şi în China se copiază. Cine este prins riscă enorm: nu mai poate participa la examene chiar şi trei ani, în funcţie de probele strânse.

Atmosfera de la examenele din China a fost şi subiectul unui articol al jurnaliştilor de la dailymail.co.uk, care au publicat mai multe imagini cu o parte dintre elevii care doreau să intre la Universtatea de Artă şi Design Shandong. Astfel, din cei 7.000 de concurenţi care se văd în galeria foto de jos, doar 30 vor fi admişi.