Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

Cu mici excepții, politicienii români, în frunte cu Klaus Iohannis, au achitat taxa de protecție picciotti-lor lui Dan Voiculescu* | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 35 Comentarii | 7642 Vizualizari

Din puzderia de texte gazetărești citite de mine zilnic dintr-un nărav de care nu mai pot scăpa, mi- a atras atenția cel semnat de Ionel Dancu pe site-ul știripesurse.ro sub titlul „BOMBA nu este Antena 3! (Opinie)”.

Din precizarea care însoțește chiar numele autorului înțeleg că e redactorul șef al site-ului. De regulă cuvîntul Opinie plasat lîngă un titlu apărut în presă vrea să exprime o anume prudență a redacției față de continutul textului. Ceva în genul, îl publicăm, deoarece există un drept la opinie, și mai ales nu vrem să ne înjure pe Facebook, pentru că l-am cenzurat, dar în esență nu sîntem de acord cu bîiguielile lui. Cum Ionel Dancu e redactor șef al site-ului, presupun, printr-un raționament normal, că el însuși a simțit nevoia să-și micșoreze importanța prezentîndu-și comentariul drept o opinie.

Lectura textului ne lămurește asupra acestei ciudățenii.

Autorul se întreabă dacă nu cumva cazul bebelușilor infectați nu era mai important pentru politicienii noștri decît cel al Scandalului ANAF versus Antene. Deși Ionel Dancu se grăbește să îmbrățișeze fără prudențe demagogia cu sugrumarea libertății de expresie, lansată de angajații patronului Dan Voiculescu, și preluată de Triunghiul Roșu – Coaliția PSD-UNPR-ALDE –, dar mai ales de Călin Popescu Tăriceanu ca un scut de protecție față de convocarea sa în Dosarul Truică, totuși ziaristul – pe care nu-l cunosc – s-a temut o clipă că Mihai Gâdea îl va trimite în flăcările iadului dacă nu acceptă să joace în Scandalul de bîlci Săriți e violată libertatea presei lui Dan Voiculescu!

Dincolo de aceste mici observații – evident, rodul stilului  meu de cîrcotaș – articolul lui Ionel Dancu atacă o chestiune crucială pentru clasa politică din România de azi:

„BOMBA vine dacă ne uităm cum a reacționat clasa politică. În cazul bebelușilor, cîteva poziții anemice. În cazul Antena 3 o adevărată frenezie. Senatul României l-a chemat de urgență pe premierul Dacian Cioloș să explice cazul care ridică semne de întrebare asupra unui posibil atentat la mass-media. O sumedenie de politicieni s-au îngrămădit să sară în ajutorul săracilor jurnaliști din România care riscă să fie prizonierii unor instituții de forță.

Da, sînt îngrijorat și eu, doar îmi cîștig pîinea din presă, dar copiii morți de ce nu vă provoacă aceeași revoltă, domnilor politicieni?

Îl întreb pe fiecare senator și politician din România care țipă și sare să apere libertatea presei: Dacă era copilul tău între viață și moarte mai căscai ochii la Antena 3?

De ce Senatul României și cea mai mare parte a clasei politice s-au raliat într-o acțiune lăudabilă în ajutorul mass-media dar nu se comportă la fel în cazul copiilor din Argeș care la această oră se luptă pentru viața lor?

Parcă îi doare pe toți în cot de copii și nu se gîndesc decît că ar putea rămîne fără sprijinul Antenei 3 în an electoral.”

Observația lui Ionel Dancu e remarcabilă prin profunzime și exactitate.

Politicenii s-au năpustit în sprijinul Antenei 3, post care, aparținînd unuia dintre cei mai bogați oameni din România, putea să-și găsească rapid rezolvarea clădirii, neglijînd drama unor părinți care, desigur, n-au banii lui Dan Voiculescu. Și chiar dacă i-ar avea, spre deosebire de Antena 3,  care poate rezolva problema prin închirierea de către patronul miliardar a unei alte clădiri, părinții bebelușilor morți nu mai au cum să-i învie, iar cei cu bebelușii  bolnavi nu mai acum să nu fi trăit coșmarul acestor zile.

Nu pot să fiu de acord cu Ionel Dancu în teza că politicienii români, cu mici excepții (Traian Băsescu, de exemplu), au sărit în sprijinul jurnaliștilor. Nu, politicienii români, pe care-i doare-n cot libertatea presei, au plătit taxa de protecție  executanților comenzilor lui Dan Voiculescu, celor cărora li se spune  în Mafie picciotti, simplu executant. Politicienii, în frunte cu Klaus Iohannis, desigur.  Președintele n-a catadicsit să scrie un rînd măcar despre Tragedia Bebelușilor. S-a grăbit însă să intervină în favoarea Trustului aparținînd lui Dan Voiculescu.

Aș adăuga la cele spuse de Ionel Dancu alte cîteva fapte nelalocul lor.

Nu trebuie să omitem că în Scandalul Bebelușilor îmbolnăviți din senin nici acum nu se știu cauzele. O asemenea situație provoacă o altertă în opinia publică, dispusă nu numai la noi, ci peste tot în lume să intre în panică.

De asemenea, se cuvine a menționa că pînă marți, 16 februarie 2016, Guvernul Dacian Cioloș n-a dat Dramei colective nici o atenție. Ministrul Sănătății a refuzat să constituie o Comisie de anchetă pe motiv că el e specialist în Oncologie. De parcă nu era ministrul Sănătății! Mai grav, pînă cînd nu i-a ordonat premierul, el n-a catadicsit nici să comunice public asupra evenimentelor, cum îi cere fișa postului.

De asemenea, PSD, partid de Stînga, n-a luat atitudine față de această aberație a Guvernului Dacian Cioloș. Liviu Dragnea era ocupat pînă peste cap cu Legea defăimării și cu soarta proprietății lui Dan Voiculescu.

Comentariul nu merge mai departe, spre cauzele acestei ciudățenii:

O problemă de viață și de moarte pentru niște oameni, ba mai mult o problemă de maxim interes pentru România reală – din ce cauză s-au îmbolnăvit bebelușii – e tratată de politicieni cu indiferență.

Cauzele ar merita o discuție mai amplă.

Îmi permit să intru în această discuție aducînd în prim plan marea slăbiciune a politicii românești postdecembriste:

Prăpastia dintre preocupările politicienilor și preocupările oamenilor simpli, prăpastia dintre România politicienilor și România reală, România oamenilor simpli.

Sîmbătă seara, România Tv a luat în discuție mărturia lui Augustin Zegrean, președintele CCR, potrivit căreia cea mai mare parte a scrisorilor primite de distinsul for se referă la dificultăți ale vieții zilnice în România de azi.

Invitat să intervin pentru o altă chestiune, n-am pierdut prilejul de a-mi spune părerea și despre mărturia lui Augustin Zegrean.

Voit sau nu, moderatoarea se arăta mirată în direct și la oră de vîrf de conținutul plîngerilor trimise pe adresa CCR. Ele, plîngerile, se refereau la salariile mici, la lipsa unui loc de muncă, la școala cu wc-ul în curte, la întreruperea sistematică a curentului electric, la gropile care se cască în carosabilul drumurilor noastre,  toate, la jalea din spitale. Te-ai fi așteptat ca instituției numite CCR să i se adreseze cetățenii cu epistole dedicate prevederilor constituționale, excepțiilor de neconstituționalitate mai ales, stării statului de drept. Te-ai fi așteptat la asta, nu numai pentru că distinsa instituție cu asta se ocupă, cu interpretarea și aplicarea Constituției, dar și pentru că, judecînd după televiziunile de știri, după facebook (vezi strigătul S-a aprins facebookul!), după conținutul conferințelor de presă, ba chiar și după ce mormăie președintele pe Facebook, românii par a-și fi făcut chestiuni de viață și de moarte din libertatea de a înjura pe Internet, din respectarea drepturilor individuale ale celor anchetați de DNA, din alegerile într-un singur tur sau în două tururi, de soarta clădirii în care-și desfășoară activitatea salariații lui Dan Voiculescu.

Dat fiind că m-am ocupat în dese rînduri de ceea ce eu numesc România reală, Țara de dincolo de Chitila, cum îi spunea Zaharia Stancu pe vremuri, am intervenit pentru a spune că nu mă surprinde gestul multor români de a trimite CCR petiții dedicate vieții lor cotidiene:

1. Viața omului simplu, cel despre care Mihail Sadoveanu scria că e sarea pămîntului, scurtă cum e, stă sub semnul problemelor de fiecare zi. La titluri de pe burtierele televiziunilor de știri despre conflictele din viața politică, despre scandalurile din Parlament, despre plecările și venirile de Guvern, chiar și despre cine și de ce a mai fost înhățat de Binomul SRI-DNA, titluri precum Ruptură iminentă în partidul X! Guvernul e pe cale de a se prăbuși! Scandal în partidul Y! cetățeanul simplu se uită ca la un spectacol de iarmaroc. Altfel spus amuzîndu-se, sau chiar trăindu-le nițel, dar fără a se descoperi în ele. Ca la iarmaroc. Îți dai căciula pe ceafă la vederea contorsionistei care înghite săbii, dar în nici o clipă nu-ți pui problema s-o iei de nevastă.

Din nefericire, am zis și eu la România tv, de 26 de ani, de cînd urmăresc țara asta din prepeleacul de comentator al realității, adevăratele probleme ale românilor, sau mai precis ale imensei majorități a românilor au fost împinse în plan secund de problemele artificiale, sofisticate, ale unei minorități care face opinia în presă și mai nou pe Internet. A fost o vreme cînd politicienii – cei de la PSD mai ales – și-au dat seama de prăpastia dintre problemele tipice bordelului întruchipat de Presă și Politică, și s-au ocupat de viața cotidiană a românilor. S-a întîmplat asta după dezastrul istoric care a fost guvernarea CDR, cea care a compromis pentru mult timp partidele de Dreapta în România. Liderii CDR se ocupau de lustrație, de monumente ridicate anticomuniștilor, de demascarea comunismului, de înnoirea clasei politice, ba chiar și de integritate și echitate. Și în tot acest timp creștea șomajul, industria românească era vîndută la fier vechi, se închideau mine, se stricau drumuri, se prăbușeau scoli și se ruinau spitale.

Se vorbește de divorțul dintre clasa politică și Poporul român.

Se invocă drept cauză  prostia, lăcomia, hoția și preacurvia politicenilor.

Sunt și acestea cauze ale Divorțului.

Principala rămîne însă prăpastia dintre  politicieni și România reală.

O prăpastie care s-a văzut mai mult ca niciodată în graba politicienilor noștri de a achita taxa de protecție cerută de Trustul lui Dan Voiculescu.

N. B *Termen mafiot, menit a desemna în organizarea din Mafie pe cel care execută asasinatele la comandă.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
19:26 Tăriceanu a făcut ANUNȚUL. Ce spune despre o majoritate ALDE-PNL 16:44 Portretul-robot al VIITORULUI PREMIER. Cine vine la Palatul Victoria 16:19 Klaus Iohannis despre premier: O să REZOLV foarte REPEDE problema MAJORITĂȚII 15:12 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 15:00 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 14:28 Capul fostului ȘEF SRI George Maior, CONDIȚIE pusă în PSD pentru noul Guvern 13:05 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 09:38 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 09:28 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu

Articole salvate