Editura Evenimentul si Capital

Cu mici excepții, liderii noștri politici s-au mișcat bine în cazul Brexit | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 5 Comentarii | 2868 Vizualizari

Atît în „Evenimentul zilei” cît şi pe cristoiublog.ro am ţinut să evidenţiez caracterul crucial al Referendumului din Marea Britanie.

Indiferent dacă pe termen lung între Uniunea Europeană şi Marea Britanie relaţiile social-economice vor fi păstrate în urma unor acorduri bine negociate, faptul că după aproape o jumătate de secol se înfăptuieşte ceea ce multora li se părea un coşmar – ieşirea din Uniune a unei ţări de însemnătatea Angliei – ne îndreptăţeşte să credem că păstrînd proporţiile, vineri, 24 iunie 2016, România s-a confrunt cu necesitatea unei reacţii la un eveniment grav european precum Izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial.

Cum a reacţionat elita politică din România la această provocare?

Cu mici excepţii, între care se numără etern-diletanta Alina Gorghiu, liderii politici ai ţării au fost la înălţime în materie de reacţie adecvată.

Se remarcă în primul rînd decizia lui Klaus Iohannis de a convoca la Cotroceni, pentru ora 11, pe premier, pe Guvernatorul BNR şi pe liderii partidelor parlamentare. Ceva asemănător a făcut în Franţa şi François Hollande cu principalii lideri politici ai ţării.

Spre deosebire de François Hollande, confruntat cu forţa electorală a unui partid eurosceptic, precum Frontul Naţional, dar şi cu o Extremă Stînga critică a Uniunii Europene, Klaus Iohannis n-a avut nici o problemă în proclama după reuniune: „Uniunea Europeană este un proiect foarte valoros. România a fost de la bun început o ţară care a dorit să fie membră în Uniunea Europeană, o ţară care a susţinut puternic ideea europeană şi în acest context vreau să spun, după aceste consultări, foarte clar:

România rămîne ataşată proiectului european.

România este convinsă că Uniunea Europeană trebuie să continue, că este un proiect bun şi că dorim să fim parte din el”.

România n-are un partid de forţa FN din Franţa, nu cunoaşte nici măcar o boare de eurosceptism public, toate site-urile, ziarele, radiourile, televiziunile, gazetele de perete şi broşurile autohtone nu numai că nu bombănesc împotriva apartenenţei noastre la UE, dar mai mult, alcătuiesc o presă militantă în favoarea Uniunii Europene.

De ONG-uri sau mişcări de stradă împotriva Birocraţiei de la Bruxelles, nici vorbă.

Asta pe de o parte pentru că apartenenţa la UE trece în ochii elitei politico- intelectuale de la noi drept o carte de vizită folositoare, care ne deosebeşte, să zicem de senegalezi, dar şi pentru că în România e la mare putere teza că apartenenţa la UE asigură românilor contracte de muncă în străinătate.

De altfel, scopul convocării n-a fost consultarea partidelor parlamentare pentru a vedea dacă România trebuie să rămînă sau nu în UE, ci transmiterea unui Mesaj de încredere românilor bulversaţi de vestea Brexitului.

Acestui scop i-a corespuns însăşi convocarea consultărilor.

În astfel de momente, privirile cetăţenilor se îndreaptă spre Cotroceni, pentru a găsi răspunsuri la îngrijorări, întrebări, nedumeriri.

Rapiditatea cu care a fost convocată Consultarea a fost benefică.

Ea a subliniat gravitatea momentului ţinînd însă să dea un semnal tuturor românilor, atît din ţară, cît şi din străinătate, că elita conducătoare e pe baricade.

Declaraţiile de după consultări s-au străduit să întărească acest semnal de încredere, de Lucrurile sînt sub control, de Nu vă speriaţi.

Declaraţia de presă a lui Klaus Iohannis e salutară din acest punct de vedere.

De data asta, folosind argumente omeneşti, Klaus Iohannis a ţinut să arate românilor că Brexitul nu trebuie să-i neliniştească.

Pe de o parte pentru că, potrivit informaţiilor date de premier, impactul asupra economiei româneşti „nu este mare”, pe de alta, pentru că şi după ieşirea din UE, Marea Britanie va rămîne un partener important pentru România. Un Mesaj liniştititor a dat şi Dacian Cioloş în Declaraţia sa de presă.

Pe acelaşi plan cu mesajul liniştitor, liderii politici au ţinut săşi exprime poziția faţă de cauzele şi soluţiile Crizei provocate de Brexit. Dacă în privinţa Mesajului liniştitor, reacţia nu constituie o surpriză, în privinţa poziţiei faţă de cauze şi soluţii putem vorbi de o surpriză. O supriză plăcută.

Atît Klaus Iohannis, cît şi Dacian Cioloş au ţinut să sublinieze necesitatea ca Uniunea Europeană să tragă concluziile necesare din această Criză.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate