Cu cât a crescut CONTRABANDA cu ŢIGĂRI şi ce spun PRODUCĂTORII

Cu cât a crescut CONTRABANDA cu ŢIGĂRI şi ce spun PRODUCĂTORII

Piața neagră a țigaretelor a înregistrat în 2014 un nivel mediu de 15,9%, în creștere față de media anuală din 2013 de 13,7%, conform datelor companiei de cercetare Novel Research. Acest procentul reprezintă cel mai ridicat nivel mediu anual din 2011 până în prezent.

"În 2014, media anuală a comerțului ilegal cu țigarete a crescut în toate regiunile țării, comparativ cu 2013, cu excepția zonelor de nord-vest. Regiunea cea mai afectată de piața neagră în 2014 a fost nord-est (plus 7,2% față de 2013, până la 33,2%). O creștere importantă s-a înregistrat și în sud-est (plus 4,2 p.p. față de 2013, până la 14,6%). ", a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

„Creșterea pieței negre în 2014, comparativ cu 2013, este cauzată de lipsa unei strategii fiscale coerente, pe termen lung, deciziile în domeniul fiscal fiind punctuale, circumstanțiale, insuficient analizate sau fundamentate, dictate de necesitatea imediată de a arăta FMI creșteri de venituri pe hârtie. Prin urmare, vom atinge încă de anul acesta nivelul  minim de accizare prevăzut de Directiva europenă privind taxarea țigaretelor pentru 2018: 90 euro/1.000 țigarete! Ardem astfel etapele calendarului de creștere a accizei, îl ardem pe consumator la buzunar și, dat fiind că 80% din prețul unui pachet de țigarete înseamnă taxe, ardem și din veniturile bugetare, prin erodarea bazei pieței legale și favorizarea contrabandei cu țigarete ieftine.”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

În opinia producătorilor de tutun, în vederea reducerii pieței negre este necesară, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunilor de evaziune fiscală și de contrabandă cu țigarete, clarificarea situației la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria și Bulgaria, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară în zona de competență a acestora.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marii producători de tutun au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeană pentru combaterea comerțului ilegal cu produse din tutun și susțin instituirea, din sumele alocate României ca urmare a acestor acorduri, a unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite în lupta împotriva contrabandei cu țigarete.