CU 275% mai multe proiecte în PIAȚA REZIDENȚIALĂ de LUX a Capitalei

CU 275% mai multe proiecte în PIAȚA REZIDENȚIALĂ de LUX a Capitalei

După mai bine de șase ani de blocaj la nivelul întregii piețe rezidențiale, segmentul de lux al Capitalei prezintă și el semne de revenire. Oferta de rezidențial nou de pe piață a înregistrat o creștere aproape triplă în anul 2014, susținută de noile dezvoltări rezidențiale, arată un studiu HomeFinders.ro.

Studiul analizează proiectele livrate în acest an și pe cele aflate în construcție în zona de lux a Bucureștiului (Primăverii, Kiseleff – Aviatorilor, Dorobanți – Capitale), tipologia unităților și prețurile de tranzacționare și indică un „boom” al construcțiilor rezidențiale pe acest segment, comparativ cu ultimii doi ani. Astfel, numărul de proiecte livrate în anul 2014 sau în construcție este cu 275% mai mare decât numărul total de proiecte livrate în ultimii doi ani. Conform datelor extrase de HomeFinders.ro, în primele 9 luni ale anului 22 de blocuri au fost deja finalizate sau sunt în curs de finalizare, în timp ce în perioada 2012 – 2013 au fost construite doar 8 proiecte rezidențiale.

Cea mai atractivă zonă pentru dezvoltatori este zona Primăverii, unde se înregistrează un număr de 11 blocuri, deja finalizate sau în stadiu avansat de construcție. Aceasta este urmată de Kiseleff – Aviatorilor, cu un număr total de 9 proiecte. Pe ultimul loc se situează zona Dorobanți – Capitale, unde un singur proiect a fost finalizat anul acesta și încă unul este programat pentru anul viitor. Astfel, zona Primăverii însumează un număr de 49 de blocuri noi construite după anul 2000, în timp ce în Kiseleff – Aviatorilor se regăsesc 47 de proiecte, iar în Dorobanți – Capitale 22.

Analizând și prețurile de tranzacționare, studiul HomeFinders.ro relevă faptul că zonele de lux unde s-au construit cele mai multe proiecte rezidențiale prezintă și cele mai mari prețuri. Astfel, cele mai ridicate prețuri sunt în zona Primăverii, unde prețul mediu pe metru pătrat util este de 3.396 euro. Acesta este urmat de Kiseleff – Aviatorilor, unde prețul mediu pe metru pătrat util este de 3.215 euro. La nivelul întregului segment de lux, cel mai mic preț se înregistrează în zona Dorobanți – Capitale: 2.910 euro pe metru pătrat util.

Ne puteți urmări și pe Google News

Creșterea numărului de proiecte pe segmentul de lux indică o redobândire a încrederii în piața imobiliară, exprimată în prezent de dezvoltatori. În ciuda acestui fapt, nivelul numărului de tranzacții de vânzare se menține la un nivel scăzut, iar acest segment de piață al Capitalei încă este dominat

de tranzacțiile de închiriere. Tendința din ultimii ani a proprietarilor de a orienta proprietățile spre închiriere în loc de vânzare se menține, unele dintre proiectele din această zonă fiind destinate doar acestui scop. Conform datelor HomeFinders.ro, în zonele studiate în perioada 1 ianuarie 2013 – 31 august 2014 pe piața liberă s-au vândut mai puțin de 50 de unități în blocuri construite după anul 2000.

Segmentul rezidențial de lux din Capitală înregistrează un număr mult mai mic de tranzacții decât cel premium, care se transformă într-o piață activă. Cele două piețe au, astfel, comportamente diferite: sectorul premium se confruntă cu un deficit de oferte care să satisfacă cererea crescută, iar cel de lux cu un deficit de cerere care să acopere abundența de oferte.

“Pe segmentul premium al Capitalei, adresat persoanelor cu venituri mari, cererea solvabilă este într‐o creștere vizibilă și se manifestă printr‐o decizie mult mai rapidă de achiziție din partea clienților. În contextul în care proprietățile din segmentul mediu‐plus și premium se tranzacționează mai rapid, considerăm că există premisele pentru o revenire a cererii de achiziție și pe segmentul de lux al pieței.”, explică Matei Maloș, Managing Partner HomeFinders.ro.

În ceea ce privește tipurile de unități din noile blocuri ale celor trei zone de lux, se remarcă dominanța apartamentelor de 3 și 4 camere. Garsonierele și apartamentele de două camere nu se află în aria de interes a dezvoltatorilor, întrucât nu există cerere pentru acestea din partea publicului țintă.