Editura Evenimentul si Capital

Crucea de SMARALDE a Patriarhului Teoctist

Autor: | | 0 Comentarii | 1899 Vizualizari

A apărut un nou număr – eveniment al revistei Martyria, tipărită cu binecuvântarea Arhiepiscopului de Râmnic, IPS Varsanufie.

Când apărea la începutul anului trecut primul număr din Martyria, „revistă de teologie şi spiritualitate ortodoxă”, în condiţii grafice absolut excepţionale şi beneficiind de un prestigios colegiu redacţional, precum şi de colaboratori străluciţi, mărturisesc că m-am îndoit de capacitatea ei de a supravieţui mult timp, într-o ţară în care publicaţiile culturale, mai cu seamă cele tipărite, au viaţă scurtă.

Deşi mi-a parvenit cu oarecare întârziere primul număr (ianuarie – iunie) din anul 2017, descopăr cu încântare că Martyria, aflată sub patronajul Arhiepiscopului de Râmnic, IPS Varsanufie, se ambiţionează să menţină linia de eleganţă, de rafinament erudit şi de profunzime duhovnicească dintru început.

Dificilă sarcină să rezum într-un spaţiu restrâns bogăţia conţinutului acestui al treilea număr (de la apariţie).

Astfel, trebuie neapărat pomenit studiul „Triodul în tradiţia ortodoxă” al părintelui profesor doctor Nicolae D. Necula, mutat la Domnul acum două luni, la o vârstă la care ar mai fi putut sluji, preda şi scrie încă mulţi ani.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Triodul – carte de cult şi Triodul – perioadă a anului bisericesc, ambele având rolul de a-l pregăti pe creştin pentru a primi cum se cuvine marea sărbătoare a Învierii Domnului. Scria părintele profesor: „Ca să trăim bucuria Învierii, trebuie neapărat să trecem prin nevoinţele postului. De Dumnezeu nu ne putem apropia decât în stare de curăţie şi de sfinţenie. Perioada Triodului şi Postul cel Mare sunt cele mai la îndemână căi şi mijloace pentru realizarea acestui scop. De aici, strânsa legătură dintre Triod şi Înviere. Pocăinţa, părerea de rău pentru păcate, postul, ca mijloc de curăţire şi desăvârşire, şi spovedirea păcatelor nu le facem de dragul lor, ci numai raportate la Înviere. Această legătură dintre Triod şi Înviere, Post şi Înviere, Pocăinţă şi Înviere, este una din ideile centrale care stăruie în cartea şi în perioada Triodului.”

În aceeaşi ordine de idei a Pocăinţei, să cităm şi câteva versuri dintr-o rugăciune inedită a Sfântului Calinic de la Cernica, scoasă la lumină de Dinu Săraru şi să subliniem, împreună cu acesta, surprinzătoarea menţionare de către ierarh a „cunoaşterii” printre păcatele pe care le regretă:

„Ci dacă nu este cu putinţă a scăpa de moarte cu lucrul,

Eu mă silesc a scăpa de ea cu gândul.

(Oh şi vai cum m-am împietrit).

În fieşte-care zi petrecând fraţi la mormânt şi nimic, nu m-am umilit,

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
15:41 Nepoata NECUNOSCUTĂ a Regelui Mihai. O poveste cu PRINȚESE 20:32 RISC URIAȘ pentru Principesa Margareta. Ar putea PIERDE TOTUL într-o singură zi. Următoarea săptămână este CRUCIALĂ 14:03 Repetiții pentru FUNERALIILE REGALE. Traficul rutier a fost DEVIAT. ANUNȚ de ultimă oră al POLIȚIȘTILOR! Care sunt STRĂZILE BLOCATE 13:37 PRIMUL reprezentant al unei CASE REGALE europene își anunță PARTICIPAREA la funeraliile Regelui Mihai 19:35 PSD a anunțat că IESE în STRADĂ. Unde vor fi prezenți 12:01 Toți l-am CÂNTAT, dar NU-I ȘTIM POVESTEA. Cântecul COMPUS SPECIAL pentru REGELE-COPIL. EXCLUSIV EvZ 10:22 BREAKING NEWS! Programul OFICIAL al funeraliilor Regelui Mihai I al României 09:05 Impresiile infirmierei care l-a îngrijit pe Regele Mihai: „Era adorabil...” 18:28 REGELE MIHAI a fost ULTIMUL MOȘTENITOR AL BIZANȚULUI, EPISCOP și membru pe viață al SINODULUI BOR 18:27 VIITORUL statut al CASEI REGALE a fost explicat PE ÎNŢELESUL TUTUROR de un avocat cunoscut 18:23 Înmormântarea Regelui după apusul soarelui este perfect ortodoxă 17:26 Principesa Margareta, ATACATĂ EXTREM de un politician: „Cucoană, opreşte-te” Sursa criticilor? BANII 15:52 SERBĂRILE ȘCOLARE de Crăciun, în PERICOL. Motivul INCREDIBIL pentru care s-ar putea ANULA - Exclusiv EVZ 13:25 A fost Regele Mihai șantajat de ruși? România lui Cristoiu 12:06 DECIZIA Casei Regale ESTE CLARĂ. Nu există ALTĂ VARIANTĂ 20:04 AVION din TEATRELE de RĂZBOI la Funeraliile Regale. Cum și când va fi adus trupul neînsuflețit al Regelui Mihai în România 19:32 ANUNȚ de la Principele Nicolae. Cum va participa la înmormântarea bunicului său, Regele Mihai. Încă așteaptă... 16:29 CTP i-a desfiinţat pe urmaşii Regelui Mihai: „Casa Regală, lacheul de imagine al Guvernului contra 25 milioane euro” 16:29 Dezvăluiri despre vizita Regelui Mihai din 1992: Scenariul Puterii prevedea ca evenimentul să fie marcat de grave violențe! 10:09 Reportaj: Regele Mihai, în ochii celor care odinioară i-au fost supuși

Articole salvate