Editura Evenimentul si Capital

Criza financiară în Arabia Saudită. Și cel mai bogat stat petrolier al lumii trebuie să treacă la reforme | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 9 Comentarii | 2818 Vizualizari

Fondul Monetar Internațional a dat publicității miercuri, 21 octombrie, raportul anual pentru Orientul Mijlociu, documentul făcând o previziune negativă pentru Arabia Saudită în perspectiva următorilor 5 ani, în condițiile menținerii prețului petrolului și al cheltuielilor la același nivel.

 Arabia Saudită deține peste 25% din totalul rezervelor mondiale de petrol şi este capabilă să producă ceva mai mult de 10 milioane de barili pe zi.

Și alte țări din regiune precum Oman și Bahrain sunt vizate de raport ca fiind în pericol de a traversa o etapă problematică din punct de vedere economic. Nu același lucru se întâmplă cu alți mari producători precum Kuwait, Qatar și Emiratele Arabe Unite, țări care, datorită deținerii unui număr mai mare de active financiare, sunt protejate, cel puțin pentru moment, de riscul de a întâmpina probleme precum cele previzionate pentru Arabia Saudită, fiind asigurate în fața unor evoluții negative în următorii aproximativ 20 de ani. Evoluțiile din Arabia Saudită sunt rezultatul direct al scăderii încasărilor din petrol și al lipsei de diversificare a economiei sale, în care aproximativ 90% din venituri sunt obținute din exporturile și redevențele pe petrol. Mai mult, pe fondul schimbărilor marcate de un stat iranian cooperant cu comunitatea internațională în acordul nuclear și al reintrării libere pe piața petrolieră, se așteaptă o scădere la 30-35 USD barilul de petrol în cel mai scurt timp, cu posibilitatea ca supraproducția datorată necesității Iranului de a-și reface economia și de a-și susține cheltuielile sociale să ducă prețul barilului și mai jos. Monarhia saudită are deja un deficit de peste 20% din PIB pentru acest an, estimarea fiind cuprinsă între 100 și 150 de miliarde de dolari.

Scăderea drastică a prețului petrolului, precum și reducerea, ba chiar eliminarea dependenței Statelor Unite ale Americii de țițeiul saudit au determinat probleme de percepție a amenințărilor de securitate în mod acut de către monarhia saudită. Preocuparea vine și de la relansarea războiului sectar din Orientul Mijlociu, repus pe tapet de intervenția Rusiei în Siria și de alinierea acesteia într-o alianță anti-ISIS alături de statele, guvernele și organizațiile șiite, alternativă la aceea condusă de SUA alături de statele Golfului și Turcia.

Mai mult, accesul Iranului la tehnologia nucleară nu e de asemenea în măsură să liniștească monarhia saudită, care-și dorește propriul program nuclear, dar și garanții de acces la arma nucleară odată ce Iranul ar deveni stat nuclear. În acest sens, discuțiile sunt avansate cu Pakistanul pentru accesul la tehnologie dacă Iranul nu ar respecta curentul acord nuclear. Deja prezența Israelului ca stat nuclear, informație dată publicității de către SUA, dă argumente Ryadului, așa cum la aceste argumente concură și presiunea iraniană în Yemen, în Bahrein și în întregul Orient Mijlociu.

Arabia Saudită are investiții militare extrem de importante în cheltuielile sale, depășite doar de subvenția la achiziția de energie electrică, benzină și gaz a populației. Nemulțumirea cea mai importantă vine însă de la soarta minorității sunite din Irak, ostracizată și discriminată de procesul de de-baathificare declanșat de guvernele șiite pro-iraniene succesive de la Bagdad, dar și de la soarta majorității sunite din Siria, aflată ani de zile sub conducerea alawiților lui Al Assad și care, din nou, sub eticheta teroristă impusă de prezența Daesh-Statul Islamic pe teren este în continuare ignorată sau maginalizată.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate