Editura Evenimentul si Capital

Criterii pentru candidați în alegeri. Fiecare partid cu integritatea lui

Liberalii şi-au asumat nu mai puţin de 10 criterii de integritate
Autor: | | 0 Comentarii | 702 Vizualizari

Mai toate formațiunile politice au adoptat sau sunt pe cale să adopte condiții pentru înscrierea candidaților în cursele pentru alegerile locale și parlamentare

După protestele de stradă generate de tragedia de la Colectiv şi după revendicările manifestanţilor, aproape toate partidele din România şi-au asumat criterii de integritate care să fie aplicate candidaţilor la alegerile locale şi parlamentare din anul electoral 2016.

UNPR nu are până în acest punct criterii de integritate, în timp ce la ALDE acestea sunt în curs de elaborare, urmând să fie adoptate în forurile de conducere ale partidului în câteva săptămâni. În ceea ce priveşte PNL, liberalii şi-au asumat un „Decalog al integrităţii”, iar PSD a adoptat un „Cod de Etică şi de Conduită”. De asemenea, Mişcarea Populară are criterii de integritate stipulate în Statutul partidului.


FOTO: În decembrie, PSD a adoptat un Cod de Etică şi de Conduită FOTO: NICU DÎRDÎIACPartidele se află acum în febra negocierii şi a desemnării candidaţilor pentru alegerile locale, criteriile de integritate spulberând speranţele unor candidaţi.

ALDE, criterii în curs de defi nitivare

În privinţa ALDE, potrivit unor surse politice, printre criteriile de integritate ce vor fi stabilite de partid, în perioada următoare, se numără:

● să nu fie parte în afaceri sau contracte cu instituţia pentru care candidează sau cu instituţii din subordinea acesteia;

● să nu aibă nereguli sau falsuri constatate prin hotărâri definitive, în declaraţia de avere sau interese;

● să nu se afle sub efectul unei hotărâri judecătoreşti definitive de incompatibilitate sau conflict de interese;

● să nu înregistreze datorii la bugetul local, mai vechi de un an, în calitate de persoană fizică. Potrivit statutului MP, membrii partidului trebuie să îndeplinească mai multe condiţii printre care: „nu a fost condamnat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la îngrădirea sau pierderea drepturilor politice sau cetăţeneşti;

● nu este condamnat definitiv pentru fapte de corupţie sau asimilate acestora;

● nu i s-a stabilit, printr-o hotărâre judecătorească a instanţelor rămasă definitivă, calitatea de colaborator sau lucrător al Securităţii, ca poliţie politică şi nu a promovat şi nu promovează idei sau acţiuni extremiste (rasism, xenofobie, antisemitism etc).

PNL, criterii din decembrie

Potrivit „Decalogului Integrităţii”, adoptat de liberalii prezenţi la Consiliul Naţional al PNL din decembrie, nu vor putea candida la alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare cei care:

● intră sub incidenţa lustraţiei (să nu fi fost membru sau colaborator al fostei Securităţi şi să nu fi fost dovedit ofiţer acoperit,

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate