Cristian Tabără, cercetat pentru viol. Prim-procuror Alexandra Şinc: "Nu infirm existenţa unei plângeri penale înregistrate la Parchet"

Cristian Tabără, cercetat pentru viol. Prim-procuror Alexandra Şinc: "Nu infirm existenţa unei plângeri penale înregistrate la Parchet"

"Nu infirm existenţa unei plângeri penale înregistrate la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Nu vă putem oferi detalii în această cauză în faza actelor premergătoare", a declarat astăzi, pentru EVZ Alexandra Şinc, prim-procuror al Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Declaraţia vine după ce ieri oficialii Parchetului Capitalei au precizat: "Investigaţiile în dosarul pe numele lui Cristian Tabără vor fi efectuate de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti, care au competenţa să soluţioneze cauzele de viol asupra minorilor". Pe numele directorului Departamentului Film al TVR Cristian Tabără există un dosar penal, bazat pe plângerea depusă de o fetiţă de 12 ani, fiica uneia dintre fostele lui iubite. Acesta neagă vehement acuzaţia. Directorul Departamentului Film al TVR, Cristian Tabără, este cercetat de procurorii bucureşteni.

"În dosarul penal cu numărul 2279/P/2010, procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti desfăşoară acte premergătoare începerii urmăririi penale împotriva numitului Tabără Cristian sub aspectul săvârşirii infracţiunii de viol asupra unui minor, faptă prevăzută de articolul 197 alineatul 3 din Codul Penal", au precizat, ieri, pentru EVZ,oficialii instituţiei. Contactat de EVZ, Cristian Tabără a declarat: "Nu vreau să vorbesc despre o asemenea prostie".

Articolul 197 defineşte violul ca fiind "actul sexual, de orice natură, cu o persoană de sex diferit sau de acelaşi sex, prin constrângerea acesteia sau profitând de imposibilitatea ei de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa".

Ne puteți urmări și pe Google News

La alineatul 3 e prevăzut că "pedeapsa este închisoarea de la 10 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi, dacă victima nu a împlinit vârsta de 15 ani".

Plângerea împotriva lui Cristian Tabără, depusă de copil

"Nu vă putem oferi mai multe date, întrucât e vorba despre o anchetă în curs. În astfel de situaţii, în care nu vorbim despre un act sexual normal, consumat, legiştii nu pot furniza probe certe. Copilul a fost audiat însă de un ofiţer judiciarist, a fost consultat un psiholog şi, în opinia acestora, nu are un comportament disimulat. De aceea, dosarul a ajuns de la Secţia 9 Poliţie la Parchet. În toate cazurile de acest fel, e greu să strângi probe atât în favoarea presupusei victime, cât şi în favoarea celui acuzat de comiterea faptelor", au explicat surse din rândul anchetatorilor.

Plângerea a fost depusă de fetiţa în vârstă de 12 ani, care a mers la poliţie însoţită de mama sa, o fostă iubită a lui Cristian Tabără.

"Copilul a descris în amănunt faptele care ar fi fost comise cu mai mult timp în urmă. În astfel de cazuri, ancheta merge mai departe, deoarece fiind vorba despre un copil ale cărui mărturii par credibile, nici retragerea plângerii nu înlătură răspunderea penală", au conchis sursele citate.

MĂRTURIA MAMEI:

"A fost alegerea fetiţei să meargă la poliţie"

"Am vrut să o ţin departe de un eventual scandal de presă. Vreau să-mi protejez copilul. A trecut deja printr-o mare traumă. Un scandal de presă e ultimul lucru de care ar avea nevoie. A fost cumplit pentru ea. Eu şi Cristian Tabără ne-am despărţit între timp. Însă cea mică a insistat să facă asta. A insistat să meargă la poliţie. A depus o plângere după un an de la... acel moment", îşi începe mărturia mama fetiţei, care a acceptat cu greu să vorbească despre cele întâmplate.

Admite că nu a încurajat-o pe fată să se adreseze autorităţilor. "Nu a fost vorba despre un viol propriu-zis. Să nu vă imaginaţi că s-a ajuns acolo. A fost vorba despre... nici nu ştiu cum să-i spun... Fiica mea este un copil cuminte, am încredere în ea, am încredere în ceea ce spune. Problema e că nu ştiu nici acum dacă e mai bine ca el să răspundă cu închisoarea sau alt fel... Mi-e teamă ca fiica mea să nu fie târâtă într-un scandal de presă. Nu vreau aşa ceva", a explicat femeia. Apoi a adăugat: "Am mers cu ea la poliţie. A fost audiată de o doamnă comisar... nu i-am reţinut numele. Ştiu doar că, acum, dosarul a ajuns la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2. Nu-mi mai doresc nimic, vreau doar linişte pentru copilul meu în momentul ăsta. A suferit destul", a încheiat tânăra.

Nu doar mama sau specialiştii cred în povestea fetei. Şi cei care au cunoscut-o o descriu ca pe un copil onest, inteligent şi foarte sensibil. "Este un copil extraordinar. E sinceră, foarte inteligentă şi are o mare sensibilitate", ne-a declarat o persoană publică, apropiată familiei.

Fosta soţie: "Nu-l cred în stare să facă asta"

De partea cealaltă, fosta soţie a directorului TVR, Daiana Gender, susţine că nu-l crede în stare pe Cristian Tabără - cel cu care a fost căsătorită timp de mai bine de un an - să-i facă rău unui copil.

"Dacă există un dosar penal, Cristian se află într-adevăr într-o situaţie destul de neplăcută. Se poate acoperi însă cu acte medicale că nu poate comite un viol. Nu am cum să-l apăr, nici nu-l pot incrimina. Şi nu vreau să vorbesc despre problemele lui de sănătate, care au dus şi la divorţul nostru. Din punctul meu de vedere, căsnicia noastră putea fi anulată imediat. Dar, atunci când ne-am căsătorit nu am luat în calcul toate aspectele. Eu am vrut o familie normală, am vrut copii, aşa încât, după un an şi două-trei luni căsnicia noastră s-a desfăcut în 24 de ore", a explicat Daiana Gender.

"E drept că de atunci au trecut 20 de ani. În timp, oamenii se mai schimbă, dar nu cred că ar face aşa ceva, mai ales unui copil. Sunt convinsă că se va acoperi de acte medicale şi-şi va angaja avocaţi care să-l apere", a încheiat aceasta.

CRISTIAN TABĂRĂ:

"Nu vorbesc despre asemenea prostie"

EVZ: Domnule Cristian Tabără, sunteţi acuzat de un copil de 12 ani de viol. Cum comentaţi aceste acuzaţii? Cristian Tabără: Doamnă, e o farsă? Şi, dacă e aşa, e una destul de proastă. Vă ţineţi de glume, nu?

Nu e deloc o glumă. Pe numele dumneavoastră a fost deschis un dosar penal la Parchet în urma acestei plângeri. Cum comentaţi acest fapt? Mi se pare o mare prostie. Pe mine nu m-a anunţat nimeni, nici poliţia, nici parchetul. Eu nu ştiam nimic despre aşa ceva.

Dar o cunoaşteţi pe fată, o cunoaşteţi pe această femeie (mama fetei - n.r.). De ce credeţi că a făcut asta, de ce credeţi că fetiţa a depus o plângere împotriva dv.? Este adevărat? Credeţi că a fost vorba despre răzbunare sau despre altceva? Doamnă, e o prostie. Nici măcar nu vreau să vorbesc despre o asemenea prostie. Nu vreau să vorbesc despre aşa ceva. E o prostie.

CURRICULUM VITAE

Jurnalist şi autor de cărţi

  • Cunoscut jurnalist şi prezentator TV, Cristian Tabără a lucrat o bună parte din cariera sa la Pro TV, pentru ca, la începutul acestui an, să concureze pentru un post la TVR 1, unde acum e director al Departamentului Film.
  • S-a născut pe 30 noiembrie 1967, la Oradea, judeţul Bihor. "M-am educat acasă în primii 7 ani de viaţă, apoi grădiniţa şi şcolile m-au preluat şi m-au format «în spiritul eticii şi echităţii socialiste», ca să reiau o formulă a propagandei vremii. Ironia nu e însă decât parţial justificată, fiindcă şcoala de atunci e net superioară şcolii de azi", povesteş te Tabără pe site-ul emisiunii "Ca la carte".
  • A absolvit Liceul de Filologie- Istorie din Oradea în 1986 şi "s-a luptat", după cum mărturiseşte, cu Facultatea de Mecanică a Politehnicii din Timişoara.
  • În 1990 şi-a început cariera jurnalistică la "Gazeta de Vest" şi a început Facultatea de Teologie Ortodoxă.
  • În paralel cu munca la Pro TV a scris şi două cărţi: "Experienţa mistică a luminii în religiile orientale şi în creştinismul ortodox", respectiv "România, semne ale credinţei".