Editura Evenimentul si Capital

Cristian Bușoi - o eroare genetică a Zoologiei politice românești de azi | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 37 Comentarii | 10101 Vizualizari

Luni 18 ianuarie 2016, Alina Gorghiu a acordat un interviu Digi tv.

Dincolo de  adevărul că la întîlnirea dintre un personaj fără sare şi piper şi o televiziune fără nuri nu putea ieşi decît o mămăligă prost fiartă, interviul a avut un moment mai aparte.

Alina Gorghiu a fost întrebată dacă Cristian Buşoi e sau nu candidatul PNL pentru primăria Bucureşti.

De ce un moment mai aparte?

Chiar şi pentru alegerile locale, un candidat, cu excepţia celor independenţi, porneşte în campanie după formula navetei spaţiale.

Se ştie că lansarea unei  navete spaţiale beneficiază de un spectacol tehnico-mediatic numit chiar aşa, lansare.

Candidatul unui partid beneficiază şi el de o lansare.

În postdecembrism, procedurile de asumare a unui candidat au fost următoarele:

După întrunirea conducerii partidului, la care  o persoană e desemnată să intre în cursa electorală pentru o primărie, are loc o sindrofie mai mult sau mai puţin zgomotoasă,  prin care candidatul e lansat.

Procedura are o dublă menire.

Pe de o parte, e un moment de publicitate electorală, pe de alta, dă semn electoratului că persoana respectivă candidează în numele partidului. Asemenea unei legitimaţii pe care scrie Organele trebuie să acorde tot sprijinul posesorului  acestei legitimaţii, lansarea unui candidat obligă activul să sprijine persoana respectivă în confruntarea electorală.

De ce a fost întrebată Alina Gorghiu asupra candidaturii lui Cristian Buşoi?

Pentru că persoana cu acest nume reprezintă în istoria politică postdecembristă o eroare genetică:

De aproape o jumătate de an, Cristian Buşoi trudeşte din greu la o campanie electorală pe cont propriu.

El s-a lansat de unul singur şi duce o campanie de unul singur.

E suficient să urmăreşti presa noastră liberă şi fără bani pentru a sesiza că e vorba de o campanie plătită din greu de Cristian Buşoi.

Deşi personajul e unul dintre cele mai antipatice figuri create de Natura mediatică, televiziunile de ştiri îl găzduiesc cu generozitate.

De regulă un personaj devine preferatul televiziunilor, pentru că e un personaj interesant.

Televiziunile se bat să-l aibă de Gigi Becali în direct, deoarece o intervenţie a lui Gigi Becali stîrneşte interesul.

Asemănător, un personaj mediatic puternic e Elena Udrea. Însemnările ei de pe blog, declaraţiile făcute în drum spre Poliţie, obţinute de jurnalişti deseori prin forţarea normelor civilizate, aduc rating, tiraj.

Intervenţiile lui Cristian Buşoi nu stîrnesc interesul nici măcar a unei broaşte care ar trebui să se întrebe de ce stă candidatul la masă şi nu în baltă.

De vreo cîteva ori s-a nimerit să intervin la România tv în timp ce Cristian Buşoi se găsea în studio, pe post de  poponete ivit în mijlocul Drumului european.

Enervant la intervenţiile politicienilor rămîne impresia de repetare mecanică a unor clişee, vîrîte pe gît de conducerea partidului. Între noi fie vorba asta e şi una dintre cauze pentru care n-aş intra în politică nici mort. Cum să merg eu la televizor şi să deschid gura pentru a spune ce mi-a spus Alina Gorghiu să spun?

 Nici un politician care m-a contrazis nu m-a enervat mai tare decît Cristian Buşoi.

Şi nu pentru că spunea prostii cu ghiotura, ci pentru că spunea aceste prostii cu abnegaţia neroadă cu care un  ciocan pneumatic sparge asfaltul în plin București.  Aţi trecut cu toţii pe lîngă un şantier din stradă dominat de acţiunea unui ciocan pneumatic. Veţi fi remarcat  probabil   consecvenţa cu care păcăne maşinăria spărgînd asfaltul. Poate să  treacă pe lîngă el Cleopatra, înviată brusc. Poate să treacă pe lîngă el Isus Christos în drum spre Golgota, cu  povara Crucii în spinare.

El, ciocanul pneumatic îşi vede de-ale sale.

Are o treabă:

Să spargă asfaltul.

Și pînă n-o dă gata nu se oprește.

Poate să izbucnească un război nuclear.

Poate să cadă toate clădirile din București.

El sparge asfaltul mai departe.

Aşa şi Cristian Buşoi.

Neghiobiile sunt rostite de el în chip imperturbabil, ca un dispozitiv în care ai vîrît o fisă, şi acesta, stricat, nu se mai opreşte din repetarea aceloraşi vorbe.

Ei bine, cu toate acestea, presa noastră liberă şi fără bani e plină de articole rău mirositoare din punct de vedere publicitar prin care se reproduc părerile lui Cristian Buşoi despre lume şi viaţă.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate