Editura Evenimentul si Capital

Criminalul și Știrile de la ora cinci. Viața la Curte

Autor: | | 1 Comentarii | 4039 Vizualizari

Uneori moartea e o rușine. Nu pentru că vine neinvitată, hâdă și cruntă ca un vis urât, ci pentru nepăsarea cu care noi, muritorii, o tratăm.

Apropiații te plâng cu lacrimi ce lasă dâre trecătoare, cei care te-au cunoscut îți șterg amintirea din straturile superficiale ale minții, dispari din agenda telefoanelor, din lista de persoane care primesc mesaje de sărbători, prăpastia uitării te cuprinde cu totul.

Adrian își punea în ordine maldărele de dosare ce zăceau în nelucrare. Praful adâncea și elimina orice șansă ca, vreodată, să-și găsească o finalitate, o soluție, o rezolvare. Erau, în mare parte, cauze cu autori necunoscuți, un fel de oi negre ale fiecărei statistici, o rușine pe obrazul poliției. Nu-i păsa.

Din fericire, existau pușcăriași care, dorindu-și condiții de detenție mai bune, își asumau furturi, tâlhării, crime, despre care n-aveau habar.

- Domnule inculpat, poate explicați și instanței cum ați reușit, de unul singur, să spargeți 160 de mașini în cinci zile.

- Cine mai știe, doamna președinte?

- Și, ce culoare avea mașina din care ați furat servieta?

- Da ce, eu îmi mai amintesc ?

- Măcar marca o știți ?

- Nu aleg, fur orice.

- Sunteți sigur că dumneavostră ați săvârșit toate acele furturi auto?

- Cum sunt sigur de numele meu, doamna președinte.

Și, uite așa, cu complicitatea și nepăsarea unui întreg sistem, dosarele cu autori necunoscuți își găseau rezolvarea. Până la urmă, vina era a tuturor și a nimănui. Ce pretenții să ai ca cinci oameni să prindă criminali, să dovedească hoți, să aresteze violatori, să destructureze structuri organizate? Niciuna. Uman, este aproape imposibil.

Zilnic apare un dosar mai important, iar precedentul e lăsat pradă prescripției nemiloase. E ora patru. Adrian și-a privit ceasul. S-a ridicat mecanic de pe scaunul ros de uzură, a aruncat câteva hârtii în fișet și a plecat salutându-și colegii de birou. Se gândea cum ar fi să-și poată cumpăra o mașină nouă. Sau măcar una care să meargă. Era sătul până peste cap de nenorocirea asta de Ford care îi mâncase nervii și banii. Și nici măcar aer condiționat nu avea. Cum era de așteptat, mașina parcă îi citise gândurile negre și nici în ruptul capului nu se lăsa pornită.

- Alo, Ionică, iar nu merge coaja asta. Cum dracu fac să ți-o aduc? Naiba s-o ia, ți-o dau de tot. Că la tine văd că-i place.

Ce om bun era Ionică! Avea un mic service la un colț de cartier, dar meșterii erau pricepuți și ieftini. În plus, nu-l refuzau niciodată.

- Vin eu, șefu, cu o platformă. Sunteți la secție ?

- Hai că te aștept. Nu mă mai duc acasă.

În 30 de minute Ionică, plin de har divin într-ale mecanicii, reușise să trezească bătrânul Ford.

- Șefu, asta se cere dată! Am un prieten care vinde un Opel. Merge brici, eu garantez. Pe asta la fier vechi, că nu se mai poate.

Adrian era din ce în ce mai amărât. Cu ce naiba să-și ia altă mașină?

- N-am bani, Ionică. Asta e, o să merg pe jos. Peste câteva zile, Adrian s-a trezit cu mecanicul în birou. În uniforma lui portocalie și plină de ulei, dar cu vești bune.

- Șefu, am vorbit cu amicul ăsta al meu cu Opelul. Zice că vi-l dă în rate. Și primește la schimb și Fordul. Ce ziceți?

- Ce să zic, Ionică? Dacă tu garantezi, mă bag. Îți rămân dator, omule.

Și, uite așa, Adrian s-a pricopsit cu un Opel care i-a calmat nervii din trafic. Se gândea cum ar putea să-i mulțumească mecanicului care îl ajutase și a cotit brusc spre service-ul unde se simțea ca acasă.

L-a găsit pe Ionică îmbrăcat în haine negre, cu fața amărâtă și ochii umflați de plâns.

- Ce s-a întâmplat, Ionică? Ce ai pățit ?

- Nimic, șefu. I-am făcut lui tata pomana de un an.

- Îmi pare rău, nu știam că a murit.

- N-a murit de moarte bună, șefu. Dar cel mai tare mă amărăște că ăla de l-a omorât e încă liber.

- Ce spui? Cum liber?

- Uite cum auziți. Că așa merg lucrurile la noi.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X