Editura Evenimentul si Capital

Criminalii Revoluţiei din 1989: Armata şi Securitatea | EDITORIALUL EVZ

Mălin Bot
Autor: | | 41 Comentarii | 7944 Vizualizari

Am citit zilele acestea cu mare interes declaraţiile generalului Iulian Vlad, fostul şef al Departamentului Securităţii Statului. Mi-am adus aminte de ce îmi spunea un fost ofiţer de Securitate, din Timişoara, când eram doar un student anonim.

„Noi am stat în izmene în cantina unităţii, după ce am predat armele. Armata a comis aproape toate crimele”, mi-a spus ofiţerul respectiv. Cu toate acestea, Securitatea nu poate pleda, sub nicio formă, „nevinovat” în faţa istoriei.

Am discutat cu mulţi foşti ofiţeri de Securitate, ca jurnalist, de câte ori am scris despre crimele comise împotriva timişorenilor, în 1989.

Numitorul comun a fost obsesia pentru ideea că Revoluţia a fost opera „serviciilor străine” şi rolul jucat de Armată. După 26 de ani, sunt mai vocale ca oricând vocile care susţin versiunea Securităţii despre Revoluţia din 1989. O versiune care are partea ei de adevăr şi doza ei mare de minciună.

Cea mai mare minciună a Revoluţiei din 1989 a fost lozinca „Armata e cu noi!”

Eu am înţeles asta, ca jurnalist, nu din opiniile ofiţerilor de Securitate, ci din cazurile concrete documentate şi sentinţele rare pe care le-a dat Justiţia în unele dosare.

...


 


...

Puţini ştiu, de exemplu, că o timişoreancă a câştigat în instanţă despăgubiri de la Armată pentru că a fost împuşcată în propria casă, după fuga lui Ceauşescu, când Ion Iliescu şi clica din jurul lui manipulau românii cu teroriştii. În cazul punctual al acestei femei, Justiţia a ajuns la concluzia că nu a fost niciun terorist şi că arma cu care s-a tras în ea aparţinea unei unităţi a Armatei Române.

Pentru asta, Armata i-a plătit despăgubiri timişorencei.

Un alt caz elocvent este crima oribilă comisă în Calea Girocului de un dispozitiv militar condus de maiorul Paul Vasile, în 17 decembrie 1989. Din ordinul acestui maior au fost ucişi revoluţionari. Geanina Jugănaru avea numai 10 ani când maiorul Paul Vasile a dat ordinul criminal care i-a ucis tatăl în faţa ei. Securiştii din Lotul Timişoara şi şeful lor, Iulian Vlad, au fost judecaţi după 1989 şi au avut parte de condamnări, executând părţi din pedepse.

Ştiţi cum a fost „condamnat” maiorul de Armată Paul Vasile pentru crimele din Calea Girocului?

A fost avansat general şi a primit funcţii importante în Ministerul Apărării, dar şi în mediul universitar timişorean. Armata a comis cele mai multe crime înainte de fuga lui Ceauşescu şi, după fuga lui, tot oameni din Armată, partea controlată de KGB, au continuat măcelul chiar mai abitir.

Numărul morţilor şi mutilaţilor prin împuşcare, înainte de 22 decembrie 1989, este de aproximativ șapte ori mai mic decât cel al victimelor în registrate după această dată.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate