Crimele comise de eroii sportului

Crimele comise de eroii sportului

Aaron Hernandez, O.J. Simpson și Oscar Pistorius au făptuit păcatul capital și au devenit cazuri emblematice de drept penal. În schimb, Rubin Carter a plătit pentru o fărădelege pe care nu a comis-o.

SUA a fost marcată, săptămâna trecută, de verdictul pe care l-a primit Aaron Hernandez (25 de ani), în urma unui proces care a creat mare vâlvă peste Ocean.

Jucătorul de fotbal american, care evolua la formația New England Patriots, a fost condamnat la închisoare pe viață, fără drept de eliberare condiționată. Aaron a fost găsit vinovat pentru comiterea unei crime comise cu sânge rece.

L-a împușcat dintr-un motiv stupid

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult, jurații au fost intransigenți și pentru că sportivul a comis fapta cu premeditare. Aflat în plină ascensiune, într-un sport care se bucură de o uriașă popularitate în SUA, Hernandez avea o carieră promițătoare. În urmă cu doi ani, Aaron l-a împușcat mortal pe Odin Lloyd (27 de ani), un jucător de fotbal american, semiprofesionist.

Victima a fost descoperită de poliție, îngropată în apropierea casei lui Hernandez.

Avea un contract de 40 de milioane de dolari

Cei doi se cunoșteau, aveau o relație de prietenie, iar la un moment dat, Aaron a fost deranajat pentru că Odin a discutat cu câteva persoane pe care acesta nu le agrea. În consecință, fotbalistul a decis să-și lichideze amicul și a mai fost ajutat de doi complici. Avocații criminalului au încercat să-i convingă pe jurați că sportivul nu avea motive să-și ruineze viața comițând crima.

Înfundat de iubită

Mai ales că Hernandez semnase prelungirea contractului cu cei de la New England Patriots pentru suma de 40 de milioane de dolari! Shayanna Jenkins, iubita acuzatului, a fost martorul cheie al acestui caz. Pentru a nu fi acuzată de complicitate, ea a povestit că a fost sunată de Aaron, care i-a cerut să distrugă niște probe ce l--ar fi incriminat. Fata a precizat că, în acel moment, cadavrul nu fusese descoperit și nu avea de unde să știe despre crimă. Astfel, fotbalistul și-a distrus definitiv viața și a devenit protagonistul unuia dintre cele mai negre episoade ce au avut ca eroi sportivi de performanță.

Rubin Carter, nevinovat după gratii

Fostul boxer american Rubin „Hurricane” Carter a stat încarcerat timp de 20 de ani pentru o faptă pe care nu a comis-o. Pugilistul de culoare a fost condamnat în două rânduri, în 1967 și 1976, după ce a fost acuzat de uciderea a trei persoane albe într-un local din New Jersey, în 1966. Întâmplarea a fost ca „Hurricane” să se afle în acel loc în momentul în care atacatorii au deschis focul, în urma căruia au decedat trei persoane.

Model pentru Bob Dylan

A fost trimis după gratii de un juriu din care nu a făcut parte nicio persoană de culoare, acuzându-l pe Carter de ucidere împreună cu John Artis.

Boxer de succes până la data tragicului eveniment, Carter a stat în închisoare timp de 20 de ani, nevinovat. În 1985, Rubin a fost eliberat, după ce un judecător federal a anulat a doua condamnare ca fiind bazată pe rasism.

Marele artist Bob Dylan a compus un cântec numit „Hurricane” despre viaţa lui Carter, devenit un simbol al nedreptăţii. Viaţa sa a fost transpusă şi pe marile ecrane, într-un film din 1999, cu Denzel Washington în rolul principal.

Regretatul Rubin „Hurricane” Carter a trecut în neființă anul trecut, la vârsta de 76 de ani, în locuința sa din orașul canadian Toronto, pierzând lupta cu cancerul la prostată.

Confuzia i-a adus 5 ani de detenție

Atletul sud-african Oscar Pistorius a fost un model pentru întreaga mișcare a sportului. Pe când avea 11 luni, membrele sale inferioare au fost amputate de la genunchi în jos, dar acest lucru nu l-a împiedicat pe Pistorius să devină campion paralimpic în proba de sprint.

La data de 14 februarie 2013, Oscar Pistorius a împușcat-o mortal pe modelul sud-african cu care avea o relație de trei luni, Reeva Steenkamp. Sportivul a susținut că și-a confundat partenera de viață cu un hoț.

Anul trecut, sprinterul a fost găsit vinovat de omor din culpă în procesul în care a fost acuzat că a ucis-o pe iubita sa, iar instanța din Pretoria l-a condamnat pe Pistorius la cinci ani de închisoare cu executare. Sportivul din Africa de Sud nu a avut nicio obiecție în privința sentinței.

O.J. Simpson și „procesul secolului”

O.J. Simpson (67 de ani) a fost un jucător de fotbal american care a evoluat la echipa Buffalo Bills, în intervalul 1969 - 1977. Sportivul a reapărut în atenția publicului în 1994, după ce a fost acuzat că și-a ucis fosta soție, dar și pe iubitul acesteia. Cazul a declanșat o nebunie în SUA.

Americanii au stat cu ochii lipiți de televizoare pentru a vedea monmentul în care Simpson este arestat de poliție, după o urmărire epică.

A fost achitat

„Au fost oameni care au rămas blocați în aeroport, ca să vadă cum se încheie povestea, și nu au mai plecat în concediu”, au scris ziariștii americani. Întreaga întâmplare s-a transformat în „procesul secolului”, iar televiziunile au înregistrat audiențe neegalate nici de celebrul „Super Bowl”, care adună zeci de milioane de telespectatori. Avocatul lui O.J. Simpson a reușit să obțină achitarea clientului său, din partea juraților, pledând, în special pe aspectul problemei rasiste, aflată în vogă în acea vreme.

Cu câțiva ani în urmă, o persoană de culoare fusese omorâtă în bătaie de polițiști, iar achitarea lui Simpson a venit și ca o compensație. Pe 4 octombrie 1995, mass-media din toată lumea anunța verdictul în „Procesul secolului”. Știrea a fost la loc de cinste și în „Evenimentul zilei” și arată interesul suscitat de acest caz.

Însă, Simpson nu a scăpat de pușcărie. A fost condamnat, în 2008, la 33 de ani de detenție, pentru că a încercat să recupereze, sub amenințarea armei, câteva suveniruri sportive.