Crimeea a adoptat o declarație de independență și își face armată proprie. PLUS reacțiile Rusiei și Germaniei

Crimeea a adoptat o declarație de independență și își face armată proprie. PLUS reacțiile Rusiei și Germaniei

Treizeci şi trei de voluntari au depus jurământul ieri, la Simferopol, în faţa premierului pro-rus al Crimeii, Serghei Aksionov, pentru a deveni soldaţi ai forţelor de apărare recent create ale republicii separatiste, în timp ce administraţia interimară de la Kiev pune, în replică, bazele unei gărzi naţionale de veterani.

UPDATE 2. Cancelarul Germaniei a declarat, cu ocazia unei reuniuni a CDU/CSU, că "se poate vorbi deja de o anexare. Rusia a furat Crimeea Ucrainei". UPDATE 1. "Ministerul de Externe rus consideră decizia Parlamentului Crimeei ca fiind absolut legală", a anunţat diplomaţia rusă într-un comunicat.

În curtea unei clădiri în care însemne în culori bleu şi galben ale Ucrainei au fost vopsite în grabă în cele trei culori ale drapelului rus, bărbaţi în uniforme îmblănite, cu automate Kalaşnikov noi pe piept, au jurat pe rând “să apere poporul Crimeii".

În faţa a numeroase camere de luat vederi din lumea întreagă, Serghei Aksionov, protejat de două gărzi de corp şi de o vestă antiglonţ sub cămaşă, le-a mulţumit pentru “devotamentul lor în această perioadă dificilă". “Voi sunteţi de acum zidul de apărare al poporului Crimeii", a spus el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trei câte trei, bărbaţii - cei mai mulţi purtând cagule - s-au apropiat de o masă şi au citit, sub un drapel rusesc, textul jurământului: “Mă angajez să apăr poporul Crimeii şi să respect cu stricteţe Constituţia Republicii Autonome Crimeea".

Adresându-se apoi presei, Serghei Aksionov a spus că, în total, în acea zi au depus jurământul 186 de voluntari deveniţi soldaţi. “Noi nu avem intenţia să intrăm în război cu nimeni. Vrem doar să ne decidem liberi destinul. Pentru aceasta ne creăm propriile forţe armate. După referendum, ele vor putea fi integrate în armata rusă", a adăugat el, citat de Agerpres.

Întrebat despre soarta rezervată soldaţilor armatei ucrainene, încercuiţi în toată Crimeea de soldaţi ai Moscovei şi de civili pro-ruşi, Aksionov a declarat: “După referendum, ei vor trebui să părăsească teritoriul Republicii Crimeea sau, cei care îi sunt cetăţeni şi doresc, vor putea depune jurământ Republicii Autonome a Crimeii sau Federaţiei Ruse". Astăzi, Consiliul Superior (parlamentul regional) al republicii autonome Crimeea a adoptat o declaraţie de independenţă de Ucraina şi şi-a reiterat aspiraţia de integrare în Federaţia Rusă, informează AFP şi EFE. Rezoluţia, care a intrat în vigoare imediat după adoptare și care a fost declarată drept ilegitimă de Kiev, a fost susţinută de către 78 dintre cei 100 de deputaţi ai parlamentului Crimeii. De cealaltă parte, Ucraina va înfiinţa o Gardă naţională din veterani militari, ca răspuns la tentativele Rusiei de a anexa Crimeea, republică autonomă din sudul Ucrainei, a declarat astăzi, preşedintele interimar al ţării, Oleksandr Turcinov, relatează Reuters.

Turcinov a denunţat managementul defectuos al forţelor armate sub predecesorul său înlăturat de la putere (Viktor Ianukovici), subliniind că armata ucraineana ar trebui reconstruită “în mod efectiv de la zero".

Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, Ucraina dispune în acest moment de 6.000 de militari de infanterie relativ pregătiţi de luptă, faţă de 200.000 de trupe ruse la frontiera sa de est.

Preşedintele interimar al Ucrainei a avertizat în legătură cu continuarea provocărilor ruseşti, anunţând de la tribuna parlamentului crearea unei Gărzi Naţionale în baza forţelor Ministerului de Interne, printr-o decizie a Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare.

Obiectivul acestei noi structuri ar fi “să-i apere pe cetăţeni de infractori şi de agresiuni interne sau externe", potrivit acestuia. Preşedintele interimar al Ucrainei a anunţat, în acelaşi timp, o mobilizare parţială a voluntarilor în Garda Naţională şi forţele armate ale ţării. Turcinov, care este şi preşedinte al Radei Supreme (parlamentul unicameral), a făcut aceste declaraţii în deschiderea sesiunii legislativului.