Editura Evenimentul si Capital

Crimă în harem: I-a tăiat SOŢIA gâtul?

I-a fost tăiat gâtul, potrivit rezultatelor unor teste ADN.
Autor: | | 0 Comentarii | 1671 Vizualizari

Tiyi dorea ca fiul ei, Pentaure, să fie rege. Însă moştenitorul legitim al lui Ramses al III-lea era fiul acestuia cu Isis, prima lui soţie…

O poveste controversată. Faraonului egiptean Ramses al III-lea i-a fost tăiat gâtul, potrivit rezultatelor unor teste ADN. Oamenii de ştiinţă s-au ocupat nu demult de această crimă veche de 3.000 de ani şi de "conspiraţia din harem", considerat unul dintre cele mai sumbre episoade din Egiptul Antic.

Conspiraţia ţesută de membrii haremului faraonic este atestată de documente de epocă, în special de "Papirusul judiciar" păstrat la Torino, în Italia, care relatează o tentativă de lovitură de stat a reginei Tiyi, una dintre soţiile lui Ramses al III-lea, după cum nota lepoint.fr.

În lux

Tiyi dorea ca fiul ei, Pentaure, să fie rege. Însă moştenitorul legitim al lui Ramses al III-lea era fiul acestuia cu Isis, prima lui soţie.Regina Tiyi spera mai ales să profite de pe urma ostilităţii tot mai mari a poporului faţă de faraon, care trăia în lux. Deşi era ţinută în harem, Tiyi reuşea să stabilească contacte cu exteriorul pentru a-şi pune la punct complotul, în care erau implicaţi militari şi chiar un preot.

Chiar dacă detaliile exacte nu sunt cunoscute, scopul lor era foarte simplu: să îl elimine pe Ramses al III-lea, probabil în urma unei nopţi de plăcere petrecute în harem. Potrivit documentelor oficiale ce provin din Egiptul Antic, tentativa de lovitură de stat a fost dejucată în anul 1156 î.e.n., iar aproximativ 30 de vinovaţi au fost condamnaţi.Însă textele din epocă rămân destul de vagi în legătură cu soarta lui Ramses al III-lea, în vârstă pe atunci de 65 de ani.

A fost asasinat

Rămasă multă vreme de negăsit, mumia sa a fost în cele din urmă descoperită la sfârşitul secolului al XIX-lea într-o ascunzătoare. Specialist în mumii, germanul Albert Zink, devenit celebru după ce a elucidat misterul lui Ötzi, "omul gheţurilor", descoperit în 1991 în Munţii Alpi, la frontiera italo-austriacă, a început să studieze mumia lui Ramses al III-lea. Cu ajutorul altor experţi, inclusiv cel oferit de Zahi Hawass, fostul director al Consiliului Suprem al Antichităţilor Egiptene, Albert Zink a analizat mumia cu o tehnică de imagistică medicală în 3D foarte performantă, o tomografie asistată de computer.

Pentru prima dată, autopsia digitală a dezvăluit o rană gravă în zona gâtului, imediat deasupra laringelui, care a rămas până atunci neobservată. "Rana avea o mărime de aproximativ 70 de milimetri şi ajunge până la os (...) Traheea i-a fost tranşată complet" cu un cuţit foarte ascuţit sau cu o lamă asemănătoare, afirmă autorii studiului, publicat în British Medical Journal. Această rană a provocat moartea imediată a lui Ramses al III-lea. “Faraonul a fost într-adevăr asasinat", a declarat Zink într-un comunicat.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Divertisment

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate