Editura Evenimentul si Capital

Creșterea salariului minim, presiune pe patroni

Autor: | | 1 Comentarii | 620 Vizualizari

Patronii români sunt cei care vor trebui să găsească soluţii pentru a mări de la 1 mai 2016 salariile minime ale angajaţilor, de la 1.050 lei, la 1.250 lei.

 „Pentru cei 150 de lei, net, suplimentari, patronii vor trebui să plătească în plus la buget. Cei care fac profit, vor plăti, ceilalţi vor trebui să se reorganizeze”, a declarat pentru EVZ Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Potrivit datelor Ministerului Muncii, această măsură va conduce la un efort financiar suplimentar suportat de angajator de 1.015 lei/salariat, aferent celor șapte luni din anul 2016. În plus, trebuie ţinut cont de o posibilă creştere în cascadă a salariilor.

„S-ar putea ca unii salariaţi, care aveau înainte 1.250 de lei salariul, să ceară acum mai mult după ce altor colegi le-a crescut salariul”, a explicat Pârvan. Această soluţie este un compromis găsit de cele trei părţi, Guvern, patronate şi sindicate, la capătul unor negocieri care au avut loc în mai multe etape de-a lungul acestui an. Executivul a cerut întâi efectuarea unui studiu de impact, dar sindicatele au contestat acest plan. Bugetul de stat nu va fi afectat de această măsură, marea majoritate a bugetarilor având cel puţin 1.250 de lei pe lună. Decizia a fost luată după dezbaterile din Consiliul Național Tripartit (CNT), la care au participat luni seara, la sediul Ministerului Muncii, reprezentanți ai Guvernului și lideri ai confederațiilor patronale și sindicale reprezentative la nivel național.

Cererile sindicaliștilor

Inițial, sindicaliștii au propus creșterea salariului minim, pentru un timp normal de lucru de opt ore pe zi, la 1.200 de lei, începând cu 1 ianuarie 2016. Confederațiile patronale au solicitat iniţial creșterea salariului minim pe economie la 1.200 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2016, cu condiția blocării impozitării noului salariu minim la nivelul de 1.050 lei.

Ana Costea, ministrul Muncii, a explicat în cadrul discuțiilor că acest lucru echivalează cu modificarea Codului Fiscal, care trebuie să intre în vigoare la începutul anului, lucru extrem de greu de făcut având în vedere că Parlamentul este în vacanță până la data de 1 februarie 2016.

Poziția finală a confederațiilor sindicale a fost aceea de a solicita o creștere a salariului minim la 1.275 lei, începând cu 1 mai 2016. În final, s-a decis ca varianta de lucru a Executivului să ia în considerare o creștere a salariului minim la 1.250 lei, începând cu 1 mai 2016.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate