Aberația cremelor de protecție solară făcute în casă bagă oamenii în spital. Nu vă jucați cu sănătatea dumneavoastră!

Aberația cremelor de protecție solară făcute în casă bagă oamenii în spital. Nu vă jucați cu sănătatea dumneavoastră!

Incredibil, dar adevărat!, strigă dermatologii la unison. Cu greu le vine a crede că un trend atât de nociv și-a făcut loc printre mamele grijulii și femeile amatoare de o viață „bio”: cremele home-made, adică un amestec de uleiuri naturale, neprocesate, care pretind a avea și factor de protecție solară. O aberație din punct de vedere științifi cși un adevărat pericol pentru cei care le folosesc. În special, victime sigure!, copiii

Internetul s-a umplut de șarlatani sau de oameni pur și simplu dezinformați care au ajuns să se joace cu sănătatea celor naivi. Se vând la scară largă produse „cosmetice” care garantează, în viziunea acestor gospodine cu valențe de biochimist, rezultate spectaculoase și protecție „naturală” împotriva razelor solare. „Nimic mai fals și mai periculos!”, ne spune dr. Carmen Curea, medic primar dermato-venerologie, doctor în ştiinţe medicale, de la Spitalul Colentina din Capitală. 

Moda absurdă a produselor naturale are mai mult efecte negative decât benefice, contrar accepțiunilor maselor. „Nu există creme cu factor de protecție solară făcute în casă. E imposibil! Acestea se prepară doar în laborator. Mai mult, ele sunt supuse unor cercetări și teste ample, ale unei întregi industrii, au la bază studii care să le ateste eficiența”, ne explică specialistul.

Își expun copiii unor pericole majore

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe timpul verii, expunerea pielii sub soarele arzător poate avea efecte grave, în special asupra copiilor. Apar arsuri care pot degenera în răni, iar în urma unor episoade repetate, riscul de a dezvolta melom – cancer al pielii – crește considerabil. „Nu doar că nu se pot face creme cu Factor de Protecție Solară (SPF) în bucătării, din ingrediente naturale, dar acestea pot chiar să provoace arsuri, prin pelicula lor, dacă au în amestec vaselină sau uleiuri. Aceste creme homemade nu au nici capacitatea de a rezista în timp, uleiul devenind rânced în decurs de maximum câteva zile. Copiii mai pot dezvolta dermatită de contact iritativă sau dermatită alergică, în urma folosirii lor. Nu recomand, sub nicio formă, folosirea acestor produse”, avertizează doctorul Carmen Curea.

Cine pică în plasa gospodinelor făcătoare de creme?

În primul rând, rețetele acestor creme sunt absolut aleatorii și țin de „inspirația” fiecărei creatoare de produse cosmetice home-made. Nu există un rețetar univer sal, deși multe susțin că dețin secrete ale frumuseții moștenite de la străbunici. 5 ml de ulei de ricin, cu încă 10 ml de ulei de plantă exotică greu de reprodus, un praf de sare, amestecate cu o lingură din lemn de bambus rezultă un produs bio periculos pentru sănătate și la un preț mult peste produsele farmaceutice cu adevărat eficiente, testate științific.

Când placa cu „bio e mai bun ca farmaco” nu funcționează, multe astfel de creatoare apelează la sensibilitatea internatutelor speriate de „industria farma” și le pun pe umeri moartea ecosistemelor și a recifelor de corali, cât și transformarea peștilor în hermafrodiți: „Creme cu protecție solară provoacă moartea recifelor de corali, fac peștii să devină hermafrodiți și interferează cu ciclurile de reproducere ale vieții acvatice”, stă scris întro argumentare aberantă.

Importanța cremei cu SPF, incontestabilă!

Cancerul de piele este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer întâlnite în Europa. Există multe cercetări care corelează expunerea la radiaţii UV naturale la lucrătorii în aer liber, care au un risc cu 43% mai mare de apariţie a carcinoamelor bazocelulare şi cu 77% mai mare a celor spinocelualare. Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Incidenţa melanomului în România este de 3,9 la 100.000 de locuitori. Pentru că nu are simptome dureroase, cancerul de piele ajunge să fie diagnosticat atunci când speranţa de viaţă a bolnavilor scade la câteva luni.