Editura Evenimentul si Capital

Craiovenii au luat AURUL la Bruxelles. Invenţia care ar putea să ne scape de POLUARE

Echipa de inventatori a mai câştigat medalia de aur și la Salonul de invenții de la Geneva.
Autor: | | 0 Comentarii | 955 Vizualizari

O echipă de inventatori din Craiova au fost medaliaţi cu aur pentru dezvoltarea unui sistem pentru determinarea rapidă și precisă a concentrațiilor de ioni metalici din apele uzate.

Invenția celor de la IPA CIFATT Craiova a fost medaliată la expoziția internațională de invenții Eureka de la Bruxelles. Conceptul este în curs de brevetare. Inventatorii Marcel Ionică, Mariana Ionică, Radu Adrian Ionică, Irina Constantinescu și Sorina Dinu au muncit trei ani la această invenţie. De asemenea, echipa de inventatori a mai câştigat medalia de aur și la Salonul de invenții de la Geneva.

Sistemul se poate utiliza și pentru determinări legate de poluarea aerului cu diverși compuși. Ca și marcă, sistemul creat de craioveni a fost deja înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), dar se așteaptă brevetul de invenție.

„Am câștigat medalia de aur cu un Sistem pentru determinarea rapidă și precisă a concentrațiilor de ioni metalici din apele uzate. Participarea la această expoziție internațională a fost făcută prin intermediul Ministerului Educației și Cercetării. De fapt, anul acesta este a doua participare la o manifestare de o astfel de anvergură. Am mai luat medalia de aur și un premiu special la Geneva. Acest sistem a fost dezvoltat ca urmare a unei cooperări internaționale pe care am avut-o printr-un proiect Eureka, cu Israelul, iar ca sarcină, IPA a avut să creeze un sistem pentru determinarea ionilor metalici din ape grele. Am vrut să creăm un sistem integrat, care are la bază un sistem de determinare voltametrică de stripping (de extragere – n.r.). Noi am încercat să ușurăm munca operatorului din laboratoarele de cercetare. Totodată, am încercat să creăm o metodă rapidă și precisă de determinare a urmelor de ioni metalici în apă“, a declarat, pentru gds.ro, Marcel Ionică, cercetător științific.

Din echipa care a contribuit la realizarea invenției au făcut parte cercetători fizicieni, chimiști și specialiști în software. Sistemul va fi pus în vânzare pe piață peste aproximativ un an. Expoziţia s-a desfăşurat în perioada 19 – 22 noiembrie, la Bruxelles.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate