Editura Evenimentul si Capital

Craciun moldovenesc

9d1c2c41e1db01e77322647c30156ecc
Autor: | | 0 Comentarii | 0 Vizualizari

De sarbatori, cei mai multi ieseni nu se dezmint, punand pe masa bucate traditionale.

Craciunul nu este pentru moldoveni o sarbatoare adevarata daca de pe masa lipsesc bucatele traditionale: "pomana porcului", adica tochitura, asa cum este ea cunoscuta de toata lumea, sarmalutele cu costita, caltabos, carnaciori, o friptura pastrata cateva zile in bait.

La care se adauga, fireste, un pahar de vin, si nu unul oarecare. Caci oamenii nascuti si crescuti in patria vinurilor sunt printre cei mai pretentiosi la acest capitol.

"Podgoriile Cotnari, Bucium, dar si cele din zona Vrancea satisfac toate gusturile. Poate si din acest motiv moldovenii au ramas la varianta vinurilor autohtone. Nu suntem fitosi sa cautam in magazine vinuri frantuzesti", sustine Mihai Popescu, reprezentantul Statiunii de Cercetare Viticola din Iasi.

Sarmale, muraturi si mamaliga

Conform specialistilor in arta culinara, masa de Craciun a moldovenilor are cate putin din fiecare. Carnea de porc, animal sacrificat cu cateva zile inainte, se afla la baza tuturor bucatelor.

"Pastrand traditia, facem toba, leibar, piftie de porc, caltabos si friptura. Cei care vor musai o ciorba, pot face bors cu carne de porc", exemplifica Mihai Valeriu, seful restaurantului Bolta Rece.

Daca preparatele din carne sunt baza, garnitura cea mai populara consta in cartofi taranesti, adica fierti si caliti cu usturoi si putin ulei. Nelipsite sunt si muraturile, ca pepenii taiati felii si asortati cu gogonelele.

Mandria gospodinelor moldovence ramane insa gatitul sarmautelor, facute nu mai mari de un deget si inghesuite la fiert in oale de lut. Ele sunt servite cu costita si acoperite cu smantana.

Un alt obicei al locului este ca, in loc de paine, la masa, sa se manance mamaliguta fierbinte. Si la capitolul mirodenii, bucatarii moldoveni respecta traditiile, recomandand doar clasicele verdeturi, cimbru si busuioc.

Este recomandat vinul alb sec

Desertul nu trebuie sa lipseasca de pe o masa indestulata ca aceea de Craciun. "Dulciurile mai fine sunt pentru seara de Revelion. De Craciun ne caracterizeaza cozonacul cu multa nuca si cacao. Se mai servesc si papanasi cu branza de vaca si renumitii coltunasi", explica bucatarul Mariana Vasilica.

Daca la capitolul mancare, moldovenii sunt greu de intrecut, nici la partea de bautura nu stau rau. In zona exista numeroase soiuri de vin bun, din cele mai renumite podgorii. Specialistii sustin ca moldovenii care vor sa pastreze traditia, incep prin a bea un paharel de tuica fiarta.

"Fiind o masa grea, recomandam vinul alb sec de Craciun. Cei care vor neaparat vin rosu trebuie sa aleaga unul dulce. O Feteasca regala sau una alba, ori un Aligote sunt de neinlocuit de pe masa de Craciun", spune Gabriel Popescu.

Sfatul medicilor de Craciun

Desi este greu sa ne inchipuim Craciunul fara tochitura, caltabos sau sarmalute, medicii ne indeamna la moderatie.

"Toate aceste bucate, bazate in marea lor parte pe carne de porc, prajeli de tot soiul, grasimi si chiar neinlocuitul soric sunt de fapt adevarate bombe culinare pentru organismul nostru. Nici macar borsul nu putem spune ca este recomandat, zeama in care fierbe carnea de porc sau gaina fiind, de fapt, foarte toxica”, sustine prof. dr. Carol Stanciu, fondatorul Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie din Iasi.

Conform specialistilor in nutritie, un meniu zilnic suficient pentru o persoana trebuie sa fie foarte bine proportionat: 55 la suta glucide, 15 la suta proteine si 30 la suta lipide. "Asa cum stim, masa de Craciun nu respecta nici pe departe aceste standarde. Daca ne inchipuim ca dregem totul cu un pahar de vin sau ceai, si aici ne inselam. Sunt simple povesti", adauga medicul iesean.

Cerere mare la catering

Pentru cei mai grabiti dintre noi, care nu au timp sau chef sa gateasca de sarbatori, firmele de catering ofera o alternativa. Reprezentantii societatilor de profil din Iasi sustin ca, in preajma acestui Craciun, tot mai multi ieseni au apelat la serviciile lor. Un meniu cu toate bunatatile, calculat pentru o familie de patru persoane si care sa ajunga pentru doua zile, nu depaseste 2,5 milioane de lei vechi.

"Avem comenzi mai mult decat duble fata de restul anului. Sunt oameni care pur si simplu nu mai au timp sa stea in bucatarie si prefera ca macar de Craciun sa stea cu familia", sustine Cristina Mantale, reprezentanta firmei Lee’s Catering. Ea adauga ca toti clientii au comandat doar bucate traditionale.

RETETE

Doua preparate tipic moldovenesti

Tochitura moldoveneasca

Ingredientele pentru o portie de tochitura moldoveneasca sunt 300 de grame de carne de porc cu putina grasime, doua cepe, un ou, 100 de grame de malai si un cub de telemea sau branza de oaie.

Ceapa se taie si se pune la calit, dupa care se adauga carnea de porc taiata cubulete. Se amesteca usor pana ce carnea se rumeneste bine. Apoi se toarna doua, trei linguri de bulion subtiat cu o lingura de apa. Intre timp se pregateste mamaliguta si se prajesc oua ochiuri.

Sarmalute moldovenesti

Jumatate de carne de porc, 1/4 kilograme de carne de vita, aceeasi cantitate de carne de oaie sau ceafa de porc afumata, orez, ceapa, piper, suc de rosii, cimbru, marar si trei verze cu frunze subtiri.

De toate acestea aveti nevoie pentru a gati sarmalute moldovenesti. Se toaca bine carnea, oprind cateva felioare din ceafa afumata. Se fierbe orezul pe jumatate, se toaca ceapa si se caleste separat.

Se pune totul intr-un vas mare, se adauga, dupa gust, condimentele si se fac sarmale mici. Se aseaza varza tocata, apoi, ordonat, in randuri suprapuse, sarmalele. Se stropesc cu suc de rosii, se acopera cu varza tocata si se dau la cuptor.



Tag-uri:

Alte articole din categoria: Administratie Locala

evz.ro

libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
14:27 FISURĂ IMENSĂ în coaliţia PSD-ALDE: Tăriceanu S-A DAT LA DRAGNEA. Începe bătălia procentelor! 14:07 Tudorel Toader: „Justiția trebuie resetată. Scârțâie din toate încheieturile” 14:40 Surse: MINISTERE de FORȚĂ în noul cabinet AGITĂ SPIRITELE în PSD 14:11 Lista oficială: NOII MINIȘTRI din Guvernul Mihai Tudose. Biografiile și LUCRURILE ASCUNSE ale membrilor viitorului cabinet 13:30 LIVE TEXT - PSD și-a ales noii miniștri. SURPRIZELE pregătite de Liviu Dragnea. Numărul 2 din PSD regretă cabinetul Grindeanu - surse. Justiția, aruncată între PSD și ALDE 11:34 Lider PSD RUPE TĂCEREA: „Dragnea NU E INFAILIBIL. Nimeni nu știe dacă Tudose va conduce bine Guvernul” 06:28 LISTA NOULUI GUVERN! Ultimele negocieri din cadrul PSD au dus la definitivarea listei miniștrilor din executivul ce va fi condus de MIHAI TUDOSE 20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT

Articole salvate