Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIV EVZ. Cozmin Gușă: ”Dacian Cioloş NU LE POATE SATISFACE pe Clotilde Armand și Alina Gorghiu”

Cozmin Gușă
Autor: | | 16 Comentarii | 3302 Vizualizari

Într-un interviu pentru Evenimentul zilei, analistul politic Cozmin Gușă spune că Dacian Cioloș își împarte prestigiul de prim-ministru între PNL și USR, dar nu reușește să satisfacă niciuna dintre doamnele de dreapta. Nici pe Alina Gorghiu, nici pe Clotilde Armand.

Gușă crede că frauda la alegerile parlamentare va fi majoră și că va fi în detrimentul partidelor noi și în avantajul structurilor vechi, prăfuite, care vor ști să-și asimileze voturi care nu li se cuvin.

Evenimentul zilei: Liderii politici au tolba plină de promisiuni electorale. Și dacă i-am crede pe cuvant, ar trebui ca de la anul să curgă lapte și miere în România. Până acum, vorbe multe și fapte puține. Încă se mai câștigă alegerile cu vorbe frumoase?

Cozmin Gușă: Da, românii cred în vorbe. Americanii cred în vorbe, rușii cred în vorbe . Oamenii, în general, cred în vorbe. În această epocă a postmodernismului e mult mai importantă forma decât conținutul... de unde și tentația de a crede în vorbe și chiar plăcerea de a te autoconvinge de anumite lucruri. Vedem dezastrul electoral – eu așa îl consider – din America, vedem lipsa de consistență în opțiuni la nivel de România. Pericolul pe care nu-l percep cei care votează din entuziasm este faptul că, în urma votului lor, anumiți oameni capătă pix, decizie și nu mai dau socoteală absolut deloc și rezolvă tot la nivel de imagine, subjugând presa.

-Cum vi se pare clasa politică din România?

-Dacă ne uităm la oferta politică ne dăm seama că suntem într-un colaps total. Stăm prost astăzi. Spre deosebire de alte alegeri nu avem vectori consolidați din punct de vedere profesional și nici politic. Spre exemplu, dacă la PSD avem vectori consolidați politic de la Liviu Dragnea în jos, structura în sine, ei nu sunt consolidați profesional. Mă uitam la o dezbatere de-a lor, din acum câteva zile, și comparam masa de prezidiu și felul în care s-au educat profesional cei care stăteau acolo cu masa de prezidiu din urmă cu 15-16 ani, când eram eu secretar general al PSD. Atunci, lângă mine erau Adrian Năstase, Ioan Rus, Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu, Ioan Mircea Pașcu, Florin Georgescu, Nicolae Văcăroiu, Mihai Tănăsescu, chiar și Viorel Hrebenciuc. La nivel de expertiză, dacă este să comparăm ce putea să ofere PSD-ul atunci și ce oferă astăzi ne îngrozim, iar oferta este direct proporțională cu involuția României. Dar și mai tare te poți enerva când te uiți la partea cealaltă, la liberali, și îți dai seama că, în afară de un Florin Câțu, foarte timid, și care nu are știința să-și impună părerea, n-ai cu cine.

-Altfel spus, oferta politică nu este dublată de prestigiu profesional...

-Cu de-alte Teodorovici și alții de pe la PSD, cu lipsa de oferă a PNL-ului  și cu alți scandalagii, gen Lucian Isar, care din spate incearcă să împingă treburile într-o direcție favorabilă familiei sale, ne dăm seama că suntem într-un colaps total. 

-Nu doar social-democraţii şi liberalii îşi dispută viitoarea guvernare... celelalte partide, mai noi sau mai vechi, nu au niciun cuvânt de spus?

-Cei de la ALDE, care apără doar corupția, neinsistând pe partea profesională, ar avea câțiva oameni care se mai pricep pe-acolo, dar ei își apără doar imaginea lor. Și uite așa ajungem la PMP, unde vorbește doar Traian Băsescu, și s-a terminat lista. Pentru că la UDMR există spaima pragului electoral și toți se mobilizează cu mesaje mincinoase, doar ca să le mai spună încă o dată ungurilor cât de tare sunt în pericol cu pierderea identității lor și așa mai departe. În partea cealaltă sunt românii verzi, care nu au soluții de guvernare sau de administrare, fie că se numesc  PRU, PRM sau Alinața Națională. Ei ar fi putut să devină o găselniță de campanie doar dacă ar fi avut înțelepciunea să-și unească eforturile sub o umbreră politică bine finanțată - și mă gândesc la PRU, unde e Sebastian  Ghiță și poate să finanțeze -, și să încerce trecerea pragului în felul acesta, cu un scor, dacă s-ar fi unit, între 8-10%. Așa, o să-și împartă sărăcia, nevoile și neamul cu scoruri până în pragul electoral. Și nu reprezintă nici un contrabalans la UDMR, adică o mișcare naționalistă de sens invers. Pentru că și mișcarea UDMR este tot o mișcare naționalistă, dar care fructifică spaimele maghiarilor că ar putea să fie asimilați total.

-USR intră în Parlament?

-Din două motive, unul de formă și altul de fond, USR-ul s-ar putea să fie doar un foc de paie. Motivul de formă este lipsa liderilor: Nicușor Dan nu are nici alură, nici conținut de lider politic. Ca să nu mai vorbesc deapre Clotilde Armand, care nu are decât formă, dar o formă care nu poate să inspire un electorat destul de pretențios. Electoratul  nehotărât este pretențios, că de aia nu merge la vot și șansa USR-ului era să se adreseze lui. Doamna Armand este mult sub radarul acestui electorat. Și alți lideri nu au. Nu au lideri, deci nu au locomotivă electorală. Dacian Cioloș își împarte prestigiul de prim-ministru între PNL și  USR, dar nu reușește să satisfacă pe niciuna dintre doamnele de dreapta. Nici pe Alina Gorghiu, nici pe Clotilde Armand. 

-Și motivul de fond?

-Gâlceava cu adevărata fondatoare a mișcării USB. Cea mai mare greșeală a celor din USR  este faptul că nu înțeleg în ce fel au reușit să o jignească pe Alina Mungiu Pippidi, care nu le mai oferă într-un mod explicit sprijinul în această campanie. Pe lângă capitalul ei de încredere, pe lângă rețeaua ei văzută și nevăzută din toate zonele urbane mari ale României, Alina Mungiu are coerența unui politolog de prestigiu european și reușea să mobilizeze mult din zona de vectori nehotărâți.  Cearta aceasta o să gripeze mult motorul de consolidare electorală al USR-ului și îi văd, în cel mai bun caz , trecând la limită pragul electoral. Le va fi greu și pentru că nu au reprezentanți în secțiile de votare. Acesta este handicapul oricărui partid nou...

”Toate alegerile au fost fraudate”

-O noutate la alegerile parlamentare din 11 decembrie va fi utilizarea de camere video în secțiile de votare. Vor mai putea fi fraudate alegerile?

-Cu toate camerele de luat vederi, cu toate măsurile care se vor lua, frauda va fi majoră și va fi o fraudă în detrimentul partidelor noi și în avantajul structurilor vechi, prăfuite, dar cu reprezentanți peste tot, care vor ști să-și asimileze voturi care nu li se cuvin. Toate alegerile au fost fraudate mai mult sau mai puțin. Fraudarea lor va fi mai spectaculoasă anul acesta pentru că avem mai multe formațiuni politice decât oricând, care se zbat la acel prag electoral de 5%.

-PMP are șanse să treacă de pragul electoral?

Doar dacă pot să inventeze ceva. Altfel le va fi foarte dificil... simpla prezență a lui Traian Băsescu, pe canalele de televiziune, unde deja publicul are o opinie consolidată politic, nu le asigură oameni noi. Fac o mare greșeală și au consultanți foarte proști. Toate aceste partide noi se înghesuie pe zona de internet, care e o zonă foarte puțin activă din punct de vedere electoral, mai ales în lipsa eroilor. În loc să caute militanți care au posibilitatea să meargă să discute, să convingă sau să-și extindă aria de emisie la televiziunile generaliste, la radiourile care vorbesc despre muzică și lifestyle. Ar putea să încerce să se ducă spre publicul și audiența de acolo.

-Cum vi se pare Liviu Dragnea? Este un lider bun?

-Eu îl vâd într-o perioadă mai responsabilă a vieții lui. Îl cunosc din 2001 și l-am văzut și în fazele lui de fecior politic. Chiar eu i-am semnat carnetul de partid în iunie 2001, venea de la PD. Este un om cu necazuri în spate, cu o condamnare cu suspendare, cu o perspectivă de o nouă condamnare cu suspendare într-un alt dosar și joacă o carte de totul sau nimic. Despre Liviu Dragnea o să pot să spun mai multe în momentul în care o să văd care va fi decizia sa, pentru că va fi a sa, legată de viitorul prim-ministru.

-De ce nu dezvăluie Dragnea pe cine va propune pentru postul de prim-ministru? Scuza atacului la candidatul lor în campanie nu e plauzibilă. Nu e PSD-ul în stare să ne dea  un nume neatacabil? Atât de rău stau ca partid?

-Electoratul lor nu merge până acolo. Nu vine cu a doua întrebare. Pentru un electorat mai educat, practic nu contează această scuză, dar pentru ținta PSD este în regulă... și beneficiind și de relațiile foarte bune în mai mult de 75% din mass-media din România, ei pot să păstreze această imagine respectabilă că nu și-ar propune un prim-ministru. Explicația reală este cu totul alta și ține aici de problemele de dosar pe care le-ar avea anumiți candidați. În al doilea rând ține de negocierea unor lucruri cu caracter personal  la nivel de Liviu Dragnea, sau la nivel instituțional, de structură politică a PSD-ului, pe linia celui care va decide, respectiv președintele Iohannis... asta face parte din mizeria politicului și există și în altă parte. Și în al treilea rând, Liviu Dragnea, în analizele sale, nu zic că sunt bune sau rele, crede că în acest fel poate să țină în șah tot partidul și să asigure o sinergie ale unor aripi, care sunt în număr de trei în PSD acum. Există aripa lui Liviu Dragnea și a fidelilor săi, care este majoritară, cea a baronilor nemulțumiți de Dragnea, dar nedoritori de Victor Ponta, și care este bine consolidată și ea, și există aripa mai mică, mai redusă ca proporție, a fidelilor lui Victor Ponta. Și atunci Dragnea, cu nepropunerea niciunui nume, încearcă să-i țină pe toți într-un anumit șah perpetuu și să-i mobilizeze în campania asta. A reușit bine până acum.

”Tăriceanu ar pune în umbră PSD”

-Călin Popescu Tăriceanu se propune premier pentru că are "ocazia și curajul''. Co-preşedintele ALDE poate fi și propunerea PSD-ului?

-Nu cred. Nu numai din cauza problemelor cu legea pe care le are Tăriceanu și care se vor înmulți, după știința mea, ci și din pricina faptului că ar pune în umbră totală PSD-ul, datorită notorietății lui. Dacă se pune problema unui prim-ministru din partea ALDE, ca și condiție a partidului de a participa la guvernare, asta va fi la nivelul unui tehnocrat respectabil din ALDE, care să nu pună problemele despre care vorbeam mai devreme. Și chiar nu duce lipsă ALDE de oameni care să poată să fie propuși.

”Cioloș uzează mult prea mult pe gesturi de imagine gratuită”

-Dacian Cioloș este validat drept candidat pentru premier de PNL. Deși nu candidează, se comportă ca și cum e în campanie. Cum vine asta?

-E și simplu și complicat. Sub o aparență a simplității, a modestiei sau a corectitudinii, ascunde lucruri îmbârligate și se poate ghici în spatele acestei imagini o anumită serie de contorsiuni profesionale sau personale pe care el le suferă ca om, ca individ, ca profesionist. Mi-e greu să-l clasez undeva. Uzează mult prea mult pe gesturi de imagine gratuită, cum ar fi mersul în vizită oficială cu o cursă de linie, la clasa Economic, care este o exagerare inutilă pentru un prim-ministru de talia unei țări ca România. Sau vizita oficială în China, la bordul Turkish Airlines,  de nu mai știau chinezii ce țară e România, fosta lor parteneră puternică din Europa. Sau apariția în gecuțe de-astea de fâș, care se găsesc la orice colț de stradă, ca să sugereze modestia, în condițiile în care el nu este un om sărac, ci un om care a câștigat foarte mult timp, foarte mulți bani. Aceste falseturi pe care le văd la nivelul lui Dacian Cioloș, mie, ca observator, și ca mine or fi mulți, îmi sugerează o anumită nesinceritate a demersului. Asta pe lângă timiditatea de a-și asuma un parcurs politic pe care el îl arată. Ambele  - falseturile și timiditatea – vin în dezavantajul  său de a fi nominalizat pentru că și jocul internațional s-a complicat. Jocul lui Cioloș era bun atâta timp cât era posibil ca prim-ministrul să fie sugerat din alte cancelarii.

-Dacă Cioloș nu e bun, ce fel de premier credeți că ar dori Klaus Iohannis, dar și participanții la jocurile de putere la vârf?

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate