Cozmin Guşă, DECLARAŢII SURPRINZĂTOARE despre cei bănuiţi că au legături cu serviciile secrete

Cozmin Guşă, DECLARAŢII SURPRINZĂTOARE despre cei bănuiţi că au legături cu serviciile secrete

Cozmin Gușă a comentat, la Realitatea TV, acuzațiile privind legăturile cu serviciile secrete ale unor membri ai guvernului propus de PSD-ALDE.

Gușă îi apără pe cei care au o eventuală colaborare cu serviciile secrete și spune că acestea nu încalcă legea.

"La fel cum de la nivelul unor instituții ale statului, ale serviciilor secrete, ale Justiției, s-a acționat cu diverse excese în a impune oameni cu orice preț. Celebra mapa profesională a lui Traian Băsescu, care era tot un fel de Google, și în care erau înșirate la întâmplare tot felul de elemente, despre o persoană care ar fi vrut să acceadă într-o funcție, care nu se demonstrau, adică un fel de Sevil Shhaideh, dar pe vremuri aduceți-va aminte că au fost lucruri foarte dure. Mi-l aduc aminte pe amărâtul de Vosganian. Cât a pătimit, că noi îl vedeam comisar european și tot așa, prin niște elemente care nu au fost niciodată demonstrate legate de Vosganian, care mai trecuse prin câteva filtre, ne-am trezit fără asta" a reamintit Gușă.

Consultantul politic susține că și el a fost acuzat de legături cu seviciile secrete străine: "Pot să vorbesc despre experiența personală, că m-au făcut prima data de la CIA, când eram la începutul carierei, că făcusem studii în SUA, apoi când eram bun să fiu atacat pentru că încercam să leg niște relații pragmatice, economice, cu Rusia, m-au făcut de la KGB. Asta era mapa care se aruncă de fiecare data și agenții de serviciu din presă aruncau aceste lucruri la comandă. Excesele nasc excese", a spus Gușă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acuzarea unor oameni drept securiști fără argumente este un lucru foarte grav: "Aceste lucruri care se întâmplă acum cu ștampilarea unor oameni, și putem să vorbim chiar de cei de la PSD, cu această etichetă de securism, asta e un lucru foarte grav. Nu poți să raspunzi la excese cu excese, pentru că toată campania de a-i denigra pe acei oameni doar că nu ar trebui să fie în guvern acum și să spui că dacă au făcut un doctorat la Academia SRI sau alte instituții de pe lângă instituțiile statului, servicii secrete, sunt securiști, e o prostie", a mai adăugat Cosmin Gușă.

"Sunt absolvent al Colegiului Național de Apărare. L-am făcut în 2001. Îmi era necesar să înțeleg anumite lucruri legate de securitatea natională în calitatea mea de om politic la nivel înalt care trebuie să priceapă la discuții care sunt rigorile statului și care sunt interacțiunile noastre ca stat cu alte state pe partea de securitate. Ce e rău în asta? De unde obsesia asta? Și mai ales că îi văd pe foarte mulți la televizor, sunt sau agenți de influentă ai unor servicii secrete, unii dintre ei sunt și ofițeri acoperiți bătrâni și pe ăștia îi văd atât de antisecuristi în aceste momente de îmi e și greață. Trebuie să beau ceai cu lamie să nu mă apuce greața sau să mă apuc să comentez la tv, să le fac eu telenovelă, nu Sebastian Ghiță, dar le fac cu dovezi, date precise pentru că e foarte neplăcut și aceste excese în a ștampila cu securism niște oameni care nu au dovedit acest securism e nedrept".

Gușă îi apără pe cei care au o eventuală colaborare cu serviciile secrete și spune că acestea nu încalcă legea: "De unde până unde treabă asta, că dacă ai avea legături de colaborare cu SRI sau SIE sau cu Direcția de Informații a Armatei ar fi foarte grav? Cât nu ești ofițer acoperit nu încalci legea. De ce să fie un lucru foarte grav atâta timp cât aceste instituții sunt instituții care apăra interesele statului român. Că în aceste instituții mai sunt ofițeri care au uitat că atunci când au semnat angajament de ofițer l-au semnat cu "Servesc Patria", iar acum servesc interesele personale, asta e altă discuție", a explicat consultantul, care a nominalizat "oameni de inspravă" din PSD, printre care MIhai Tudose și Georgian Pop, atacați în acest fel.

"Vlase. Ce e cu Vlase? A fost bun la partid și acum nu? Că a făcut și el academia SRI. Sau Dan Nica. Astea sunt prostii. Ăștia sunt liderii de azi ai PSD și atâta cât partidul nu îi apăra, ba mai mult, au luat această lovit dură azi, treburile nu sunt în regulă", a adăugat Gușă.

"Ștampilarea negativă" a serviciilor secrete este greșită: "Sunt două direcții. Foarte mult fariseism - mai ales cei care se simt cu musca pe căciulă în a-i acuza pe alții că ar colabora nepotrivit cu serviciile secrete și 2, această ștampilare negativă a serviciilor noastre secrete. Să nu confundăm instituția cu oamenii din instituție. Avem responsabilitatea să ne apărăm aceste instituții", a spus Gușă.

"Stați un pic, chiar dacă ar fi cineva ofițer acoperit al unui serviciu secret străin. Cât timp nu luptă împotrivă interesului național, e binevenit în România. Ah, că trebuie să fim atenți pentru spionaj sau lucruri de altă natură, dar nu putem să vorbim atât de urât. Cu atât mai mult dacă cineva ar fi un colaborator în condițiile legii - asta înseamnă și discuții sau schimb de informații cu oameni de asemenea corecți din instituțiile statului din serviciile secrete, unde se ajunge cu treabă asta? Cred că excesele nasc excese au fost excese ale oamenilor din instituțiile statului, inclusiv Justitie, și acum suntem într-o fază în care în mod normal trebuie să aterizăm de unde am ajuns. Asta e explicația. Toate aceste lucruri trebuie spuse cu calm și mult mai multă aplicare", a declarat Cosmin Gușă.