Cotropirea Europei. Bărbăția României s-a înmuiat. E gata să spună „Ja” cotelor obligatorii

Cotropirea Europei. Bărbăția României s-a înmuiat. E gata să spună „Ja” cotelor obligatorii

Șeful statului a anunțat joi că țara noastră poate primi mai mulți refugiați și că, dacă va fi obligată, o va face

Ministrul neamț de Interne Thomas de Maizière cerea marți dimineață aplicarea de sancțiuni statelor europene care nu acceptă cotele obligatorii de refugiați: „Țările care refuză nu pățesc nimic (...) Acestea sunt țări care primesc multe fonduri structurale de la UE”. Politicianul german a declarat că președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ar fi sugerat - „și cred că este corect” - că „ar trebui discutat să le alocăm mai puțini bani”.

Amenințarea fățișă a Berlinului a produs o vâlvă uriașă. Exact ce mai trebuia într-o Europă și așa divizată și întărâtată de asediul imigranților. Purtătoarea de cuvânt a lui Juncker, Margaritis Schinas, a ieșit în jurul prânzului să stingă incendiul, afirmând într-o limbă de euro-lemn că șeful său nu a zis așa ceva: „Acordurile de parteneriat și programele operaționale pentru perioada de programare actuală nu oferă baza legală pentru reducerea atribuirii de fonduri structurale și de investiții, dacă un stat membru refuză mecanismele constrângătoare ale redistribuirii refugiaților”. După ce l-a făcut mincinos pe politicianul german, ea a încheiat împăciuitor: „Comisia nu pledează pentru pedepsire, ci pentru încurajare”. Foarte serioasa agenție Reuters, care nu publică lucruri neverificate, arunca bomba joi dimineața: Comisia Europeană este gata să renunțe la cotele obligatorii, în favoarea unui sistem voluntar de repartizare a refugiaților. „Schema obligatorie nu mai este o opțiune”, a declarat oficalul citat de Reuters.

Știrea a fost dezmințită, din nou spre prânz, de o altă purtătoare de cuvânt a Comis i e i , Mina Andreeva. Dar cum? Pe Twitter. Nimic oficial.

Ne puteți urmări și pe Google News

În același timp cu „bomba” Reuters, Parlamentul European a aprobat joi propunerea Comisiei de repartizare a 120.000 de refugiați. Dar a lăsat MODUL de repartizare la latitudinea Consiliului JAI. Nu se știe cum i s-a comunicat această informație președintelui I o h a n - nis, pentru că acesta a ieșit schimbat din ședința CSAT. El a declarat că la viitorul Consiliu JAI, din 22 septembrie, ministrul român de Interne va avea un mandat „foarte asemănător” cu cel de la ultima ședință, adică „nu putem să considerăm cotele obligatorii o soluție la problema migrației”.

DAR... a invocat posibilitatea „unei proceduri” prin care UE „să ne oblige să primim mai mulți refugiați decât am oferit noi locuri” și a mărturisit că „s-a vehiculat ideea care probabil ar putea duce la o soluție: de a folosi fonduri europene pentru extinderea facilităților de primire a refugiaților”.

Cu vorbe întortocheate, Io hannis a informat Europa că putem primi - și suntem gata să o facem - mai mulți refugiați decât tot el afirmase că avem capacitatea. Altfel spus, președintele României și-a anunțat oficial capitularea. Exact când Comisia Europeană dădea semne de cedare. Bărbăția de a spune „Nein” și de a ne juca șansa până la capăt a durat o săptămână.

Șeful statului: E posibil ca UE să ne oblige la mai mulți refugiați

Valul de refugiați cu care se confruntă Europa le face în continuare agenda liderilor de la București. Ieri, problema a fost discutată în CSAT. La final, președintele Klaus Iohannis a precizat că în cazul în care UE va obliga România să primească mai mulţi refugiaţi decât locurile pe care le are disponibile, este luată în calcul varianta să se apeleze la fonduri europene.

FOTO: CSAT a analizat mandatul cu care ministrul de Interne, Gabriel Oprea, se va prezenta la reuniunea extraordinară a Consiliului JAI de săptămâna viitoare. 

„Este posibil ca printr-o procedură care va fi aplicată săptămâna viitoare, UE să ne oblige să primim mai mulți refugiați decât am oferi noi locuri”, a spus Iohannis subliniind că acesta este un scenariu care nu este dorit. „S-a vehiculat ideea, dar nu s-a luat o decizie, de a folosi fonduri europene pentru extinderea facilităților de primire a refugiaților sau in extremis de a folosi fonduri europene pentru construirea altor centre de primire pentru refugiați”, a spus şeful statului.

La Consiliul JAI România va merge și va spune iar că nu susține cotele obligatorii

Totodată, Iohannis a anunțat că la Consiliul JAI de săptămâna viitoare România va pleda împotriva cotelor obligatorii de imigranţi.

Gardul, neconform cu normele UE

În același timp, decizia Ungariei de a construi un gard la graniţele cu vecinii săi, care să oprească fluxul de imigranţi, încinge spiritele. „Construcția unui gard, la granițele Ungariei cu vecinii săi, care să oprească fluxul de imigranți este neconformă cu normele Uniunii Europene”, a informat Executivul. Autorităţile maghiare au primit critici în ultimele zile atât de la organizaţiile care veghează la respectarea drepturilor omului, cât şi de la reprezentanţi ai unor state ale Uniunii Europene şi ai unor instituţii europene şi internaţionale, mai susține Guvernul. „Vom continua un dialog cu toți partenerii europeni pentru a găsi cele mai bune soluții pentru rezolvarea acestei situații și pentru depășirea, în spirit european, a provocărilor apărute în ultimele luni”, se mai arată în comunicatul Guvernului. Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat și el că nu este normal să existe garduri de sârmă ghimpată între două state ale Uniunii Europene şi NATO, care au şi un batalion comun de menţinere a păcii.

Migrația, discutată și la New York

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit ieri cu Secretarul General al Secretariatului Internațional Permanent al Organizației Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), ambasadorul Michael Christides. Cei doi au discutat pe tema evoluțiilor fluxurilor de migrație masivă generate inclusiv din regiunea extinsă a Mării Negre. Subiectul ar urma să fie supus atenției în cadrul reuniunii informale a miniștrilor afacerilor externe ai Statelor Membre OCEMN de la New York, găzduite de președinția română în marja Adunării Generale a ONU.