Cotabiță și-a revenit spectaculos! Explicația medicilor

Cotabiță și-a revenit spectaculos! Explicația medicilor

Profesorul Alexandru Băjenaru, președintele Societății de Neurologie, spune că artisul a fost bine îngrijit și crede că „greul a trecut”

Medicii Spitalului Floreasca, acolo unde este internat Gabriel Cotabiţă, au veşti extrem de bune despre starea de sănătate a artistului. Potrivit cadrelor medicale, Cotabiță este conştient şi are momente de cooperare. Fiicele lui au transmis mulţumiri celor care au susţinut familia artistului în aceste momente dificile şi au spus că sunt încrezătoare în forţa tatălui lor. O echipă multidisciplinară reevaluează în fiecare zi starea de sănătate încă fragilă a pacientului. „Domnul Cotabiță are momente în care răspunde la întrebări simple. Totodată, nu mai este intubat, însă, are nevoie de mască de oxigen, ceea ce este firesc ţinând cont de afecţiunile pe care le are. Are şi momente în care este confuz. Dar vorbim de o ameliorare neurologică netă faţă de starea pe care a avut-o înainte”, a declarat, pentru EVZ, dr. Bogdan Opriţa, purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca.

„Creierul are multe resurse”

După mai bine de trei săptămâni în care a fost în comă, starea lui Gabriel Cotabiță a evoluat uimitor. Conform in vestigațiilor RMN, i n d i c atorul pentru evaluarea stării de c o n ș t i e n ț ă este de 13 puncte, foarte aproape de valorile unui om normal (15 puncte) și mult mai bine față de săptămâna trecută, când valoarea era de 8 puncte. Prof. dr. Alexandru Băjenaru, președintele Societății de Neurologie din România, a explicat, pentru EVZ, cum a fost posibil: „În mod normal, greul a trecut. Creierul are multe resurse. Nu este primul caz în care pacientul își revine spectaculos. A avut parte de o îngrijire medicală foarte corectă, iar în cazul afecțiunilor metabolico- anoxică, cum este la Cotabiță, creierul are extraordinara capacitate de a se reface. Faptul că pacientul a stat atât de multe zile în comă a produs modificări. Ele însă sunt reversibile. În procesul de recuperare contează înzestrarea genetică și neuroplasticitatea (abilitatea creierului de a-și reorganiza neuronii pentru a forma noi conexiuni neuronale). De-a lungul vieții, toți pierdem neuroni, dar ei sunt substituiți de conexiunile neuronale. Abilitate ce diferă de la om la om. Sigur, procesul este de durată”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Sechelele se pot corecta”

În comunicatul emis de Spitalul Floreasca se spune că artistul „este conștient, momentele de cooperare alternează cu perioadele de confuzie, dezorientare temporo-spațială și agitație psihomotorie în planul patului”, dar și că „respiră spontan, necesitând intermitent oxigenoterapie pe mască și are funcțiile vitale în parametrii normali”. Întrebat dacă artistul poate rămâne cu sechele în urma comei prelungite, prof. dr. Alexandru Băjenaru crede că, printr-o îngrijire medicală atentă, se pot corecta. „Este posibil ca, în urma unui proces de recuperare atent, cu ședințe de psihoterapie și fiziokinetoterapie, problemele neuromotorii să fie sesizabile doar pentru specialiști”, spune președintele Societății de Neurologie. Alexandru Băjenaru mai adaugă și că, în acest moment, trebuie urmărită cu atenție activitatea cognitivă.