Editura Evenimentul si Capital

Coşmarul „omuleţilor verzi”: Rusia revizionistă şi revanşardă a transformat Crimeea, o staţiune turistică, într-un portavion hipermilitarizat ce controlează Marea Neagră până dincolo de strâmtori | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 4 Comentarii | 3080 Vizualizari

La 25 februarie, s-au împlinit doi ani de când lumea a redescoperit războiul hibrid sub forma infiltrării de „omuleţi verzi” fără însemne, soldaţi ruşi ai trupelor speciale, cum avea să recunoscă la un an după invazie Vladimir Putin, care au invadat Crimeea, au luat cu asalt instituţiile administrative din peninsula ucraineană şi au blocat bazele militare, declanşând ceea ce a însemnat relansarea modificării prin forţă a frontierelor în Europa şi dezvăluind o Rusie revizionistă şi revanşardă, gata să utilizeze forţa armelor pentru a-şi atinge obiectivele de menţinere a forţei militare din perioada sovietică.

Vladimir Putin a fost cel care a explicat, la un an de la ocuparea Crimeii, de ce a intervenit precipitarea militară după fuga fostului Preşedinte Yanukovici de la Kiev, la 22 februarie, în faţa furiei străzii, ca urmare a măcelăririi în Maidan a peste 100 de manifestanţi într-o singură zi: „Cum puteam lăsa baza de submarine de la Sevastopol să devină o bază a NATO, unde să vină submarinele Alianţei, pentru că Ucraina dorea să intre în Alianţă?”. Ceea ce nu a spus Vladimir Putin şi propaganda rusă este că, la acea dată, la 20 februarie, susţinerea pentru intrarea în Alianţa Nord-Atlantică era de 17% în rândul populaţiei ucrainene şi că singurul lucru pe care şi-l dorea Ucraina, cu tot cu Yanukovici iniţial, era semnarea Acordului de Asociere cu UE la Vilnius şi intrarea în spaţiul de liber schimb european. Pentru a bloca această mişcare ce însemna prăbuşirea proiectului de Uniune euro-asiatică şi a ambiţiilor lui Vladimir Putin de refacere a imperiului sovietic sub altă formă, Rusia a invadat Ucraina, mai întâi Crimeea, apoi Estul Ucrainei. Iar după invazie, la nici trei luni, susţinerea pentru intrarea Ucrainei în NATO trecuse de 70%. Totul graţie agresiunii militare ruse în Ucraina.

Astăzi, la doi ani după intervenţia „omuleţilor verzi”, apoi după pseudo-referendumul organizat sub ocupaţie şi în bătaia puştii, şi acesta arătând de fapt că locuitorii Crimeii - ruşi, ucraineni şi tătari - nu doreau să părăsească Ucraina, Petro Poroșenko a ordonat Ministerului Apărării și Statului Major General al Armatei Ucrainei să întărească capacitățile militare ale Ucrainei în apropierea graniței cu Crimeea și pe toată coasta Mării Negre, susţinând că „procesul de returnare a Crimeei a început”. Ambiţia şi nevoia de a-şi recupera teritoriul naţional este un lucru salutar pentru un şef de stat, dar nu trebuie uitat că, în doi ani, Rusia a transformat Crimeea dintr-o imensă staţiune turistică de vară, într-un adevărat portavion natural hipermilitarizat. „Rusia şi-a crescut puternic prezența militară în regiune, finalizeaza transformarea peninsulei dintr-o stațiune internațională înfloritoare într-o bază militar-maritimă, ceea ce creează o amenințare, inclusiv nucleară, nu numai pentru Ucraina, ci pentru toate țările din regiunea Mării Negre”, a declarat şi Petro Poroșenko. În fapt, Rusia a militarizat regiunea şi a creat o zonă de interdicţie de acces aerian şi maritim – A2AD – Anti Access Area Denial - care se întinde la nivelul întregii Mări Negre, cu capabilităţi aeriene, antiaeriene, sol-sol şi sol- aer foarte importante, încălcând şi Tratatul Forţelor Nucleare cu rază medie de acţiune – INF – şi deplasând purtătoare de arme nucleare capabile să afecteze întreaga regiune. Au fost date şi relatări despre prezenţa de arme nucleare, chiar şi preşedintele Petro Poroshenko vorbeşte despre o asemenea prezenţă, s-au curăţat şi pregătit silozurile şi vechile locuri de amplasare din perioada sovietică, dar nu există încă o confirmare cu grad de certitudine la nivel public privind prezenţa acestor capacităţi nucleare în peninsulă.

Potrivit lui Poroşenko, Rusia era gata să „ocupe Crimeea” din 1991. „În primii 20 de ani, guvernul ucrainean era conștient de această amenințare, dar a subestimat-o”, a declarat şeful statului ucrainean. Președintele Poroșenko a subliniat, de asemenea, că „procesul extrem de complex și promițător” privind revenirea Crimeei în teritoriul naţional ucrainean a început deja. „Pentru precizarea strategiei noastre privind reintegrarea Crimeei, astăzi am dispus pregătirea unei reuniuni speciale a Consiliului Național de Securitate și Apărare. De la Guvern se așteaptă un plan de program detaliat cu privire la protecția intereselor naționale ale Ucrainei în instanțele internaționale, atragerea statului agresor la răspundere în fața Ucrainei”, a declarat Poroșenko.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate