Editura Evenimentul si Capital

Corpul de control al premierului Cioloș sesizează organele de cercetare penală în legătură cu BANII cheltuiți la INUNDAȚIILE din 2005

Guvern
Autor: | | 0 Comentarii | 144 Vizualizari

Corpul de control al premierului Dacian Cioloș a sesizat organele de cercetare penală privind cheltuielile efectuate în scopul înlăturării pagubelor provocate de cele două valuri de inundaţii din 2005, anunță Agerpres.

Conform unei sinteze publicate pe site-ul control.gov.ro, Corpul de control al premierului a efectuat un control la Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), entitate publică cu atribuţii în legătură cu utilizarea sumelor alocate din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene pentru decontarea/finanţarea cheltuielilor efectuate în scopul înlăturării pagubelor provocate de cele două valuri de inundaţii din anul 2005, în cadrul proiectelor "Lucrări de refacere pentru redarea în circulaţie a drumului de acces la amplasamentul Rotunda" şi "Lucrări de consolidare la obiectivul pod de beton armat pe DJ 119 KM 43 + 066, comuna Gura Văii", din judeţul Bacău. 

Raportul de control a fost transmis la Cancelaria premierului, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), Curtea de Conturi, Consiliul Judeţean Bacău, Consiliul Local Gura Văii, judeţul Bacău, şi la organele de cercetare penală, arată sursa citată. 

Obiectivul controlului a constat în verificarea respectării prevederilor legale de către MAI cu privire la activitatea de recuperare a sumelor plătite necuvenit din asistenţa financiară nerambursabilă acordată României din bugetul general al Comunităţii Europene, urmare a sesizărilor Departamentului pentru Luptă Antifraudă (DLAF). 

Perioada supusă controlului a fost 2008 - 2012, iar controlul s-a desfăşurat între 7 - 11 mai 2012 la MAI. Raportul a fost finalizat în baza datelor transmise Corpului de control al premierului de MAI pe 8 mai 2012 şi a celor transmise la solicitarea Corpului de control de Cancelaria premierului, MAI şi MDRAP în iunie 2016. 

Pentru "remedierea deficienţelor", Corpul de control a propus ca MDRAP să facă demersurile pentru recuperarea a 2.225.375,90 lei, echivalentul a 634.697,37 euro, de la Consiliul Local Gura Văii. 

Corpul de control precizează că în 2005, pentru realizarea unor lucrări urgente de refacere a infrastructurii grav afectate de inundaţii, au fost alocate fonduri din Fondul de intervenţie la dispoziţia Executivului în baza HG 821/2005. Ministerul Finanţelor Publice a fost autorizat să introducă modificările în structura bugetului de stat pe 2005, iar decontarea lucrărilor executate urma să se facă pe baza situaţiilor de lucrări executate şi însuşite de beneficiarul acestora. Totodată, pentru recuperarea unei părţi din cheltuielile eligibile, Guvernul a transmis Comisiei Europene două aplicaţii pentru mobilizarea Fondului de Solidaritate al UE. 

Corpul de control mai spune că, în 18 mai 2006, Guvernul a aprobat Memorandumul privind "Utilizarea fondurilor alocate prin Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene", în baza căruia Comisia Europeană a propus repartizarea sumei totale de 71,2 milioane euro, alocată din Fondul de Solidaritate al UE, pentru România. 

Potrivit documentului, în perioada 2008 - 2011, DLAF a solicitat MAI recuperarea sumelor plătite necuvenit din Fondul de Solidaritate al UE pentru cele două proiecte. DLAF a precizat şi valoarea prejudiciului creat Fondului: 259.214,41 euro, reprezentând suma rambursată din Fond, şi suma de 311.307,59 lei, alocată şi rambursată din Fond pentru alte proiecte, dar cheltuită pentru realizarea podului de beton armat, pentru proiectul "Lucrări de consolidare la obiectivul pod de beton armat pe DJ 119, km 43 + 066, comuna Gura Văii''; şi 634.697,37 euro, reprezentând suma rambursată din Fond pentru proiectul "Lucrări de refacere pentru redarea în circulaţie a drumului de acces la amplasamentul Rotunda". 

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate