Guvernul intervine în scandalul transplanturilor. Corpul de Control al premierului la Spitalul Sf. Maria: Peste jumătate de milion de euro, servicii medicale ce nu pot fi decontate

Guvernul intervine în scandalul transplanturilor. Corpul de Control al premierului la Spitalul Sf. Maria: Peste jumătate de milion de euro, servicii medicale ce nu pot fi decontate

„ Sfânta Maria ” are de recuperat 630.000 de euro pentru servicii medicale prestate, invalidate şi nedecontate de Casa de Sănătate, potrivit Corpului de Control al Guvernului

Executivul a publicat ieri un raport de control efectuat la Spitalul „ Sfânta Maria ”. Acţiunea a vizat verificarea respectării prevederilor legale în legătură cu organizarea, funcţionarea şi îndeplinirea atribuţiilor de către spital, încheierea şi executarea contractului de management, gestionarea resurselor umane şi financiare, activitatea de contractare şi alte obiective considerate relevante de echipa Corpului de control.

Inspectorii au stabilit că la data de 22.11.2016 la nivelul Spitalului Clinic ,, Sfânta Maria ” Bucureşti nu erau dispuse măsuri pentru realizarea unei cercetări administrative în vederea stabilirii motivelor, responsabilităţilor şi recuperarea sumei de 2.811.456 de lei, reprezentând servicii medicale prestate, invalidate şi nedecontate, în anul 2015, de către Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti. Corpul de control a stabilit că se impune realizarea unei cercetări administrative de către conducerea Spitalului Clinic „ Sfânta Maria ” Bucureşti în vederea stabilirii motivelor, responsabilităţilor şi recuperarea sumei.

Spitalul a încasat firimituri din asocierea cu MED-AS

Ne puteți urmări și pe Google News

În urma controlului s-a mai constat faptul că asocierea dintre unitatea sanitară şi Centrul Medical MED-AS 2003 SRL nu aduce beneficii spitalului. Astfel, în perioada 2006-2016, Spitalul Clinic „ Sfânta Maria ” București nu a înștiințat și nu a mai solicitat avizul Ministerului Sănătății/Primăriei Municipiului Bucureşti pentru derularea a trei contracte de asociere în participaţiune încheiate cu Centrul Medical Med-As, dar nici pentru actele adiţionale pentru prelungirea acestor contracte. Contractele au fost prelungite prin acte adiţionale cu perioade cuprinse între 5 şi 19 ani. Concret, în perioada 2005 - 2015, din prestarea serviciilor medicale de către societatea CENTRUL MEDICAL MEDAS 2003 SRL au fost realizate venituri totale în sumă de 32.537.098,10 de lei, cheltuieli totale în sumă de 29.148.278,18 de lei și profit din asociere în sumă totală de 3.388.819,92 lei, din care cota totală a spitalului (10%, respectiv 25%) a fost de doar 291.002,58 lei. Pe de altă parte, firma a realizat, în perioada anterior menționată, din desfășurarea în comun a activităților prevăzute în contractele de asociere în participa țiune încheiate cu Spitalul Clinic „Sfânta Maria” București, profit în sumă totală de 3.097.817,34 lei. „Spitalul Clinic „Sfânta Maria” București va trebui să renegocieze cu societatea clauzelor contractuale pentru mărirea cotelor rezultate din împărțirea beneficiilor și suportarea pierderilor ce i se cuvin spitalului, în vederea obținerii de venituri de către spital din această asociere, respectiv rezilierea asocierii, dacă aceasta continuă să nu aducă beneficii unității medicale. În acest sens se vor lua în principal măsuri pentru actualizarea evaluării aportului fiecărui asociat, în vederea stabilirii corecte a cotelor de participare la beneficii și pierderi a acestora”, sunt recomăndrile inspectoriilor în ceea ce priveşte această asociere.

Şefii spitalului au întârziat acreditarea

Potrivit Raportului de Control, procesul de acreditare a spitalului pentru a putea efectua transplanturi pulmonare a fost întârziat cu 2 ani, la solicitarea acestuia, prin replanificarea vizitei de evaluare din trimestrul II din 2014 până în trimestrul II din 2016 şi din cauza existenţei unui plan de conformare la autorizaţia de funcţionare aflat în curs de finalizare. Corpul de control arată că, între 26.05.2011 - 13.02.2013, spitalul a fost clasificat provizoriu în categoria II cu program de conformare, în baza Ordinului ministrului sănătăţii, pentru a putea obţine finanţarea corespunzătoare clasificării.

Narcis Copcă: Controlul început în 2012 s-a terminat fi x azi!

Contactat de Evenimentul Zilei pentru a comenta situația, Narcis Copcă, managerul spitalului Sfânta Maria, a declarat: „Este un control care a început în 2012 și s-a terminat fix azi (n.r. - ieri)! Au „descoperit” trei chestii: 1. Trebuie să facem cercetare administrativă, să aflăm de ce Casa de Sănătate nu ne dă bani. E vorba de anul 2015, am luat banii pe septembrie, apoi, nimic. Venise guvernul tehnocrat; 2. Contractul cu ASESOFT, făcut pe 6 ani. Văd că n-au detectat nicio neregulă. Ce să mai comentăm noi?; 3. Contractul cu MEDAS. Nu se sesizează niciun prejudiciu. Inspectorii susțin că Sfânta Maria a câștigat prea puțini bani din colaborarea cu MEDAS, dar uită să calculeze și beneficiile rezultate în urma tomografiilor, a RMN-urilor, a ecografiilor. Practic, lasă la o parte câteva milioane de euro! În fine, a fost unul din cele mai blânde controale. De obicei, se lăsa cu DNA”.