Editura Evenimentul si Capital

Corneliu VADIM Tudor. EXCREMENTUL Zilei. De ce nu avem motive să-l regretăm. EDITORIAL de DAN ANDRONIC

Dan Andronic este director general EVZ
Autor: | | 53 Comentarii | 60465 Vizualizari

Evenimentul Zilei = Excrementul Zilei. Așa ne-a "alintat" în revista "România Mare", Corneliu Vadim Tudor din 1992 încoace. Vadim era adversarul natural al tinerei generații de gazetari care construia "Evenimentul Zilei". Ne porcăia în fiecare număr, eram țigani, trădători, jidani, imbecili, propunea arestarea și împușcarea noastră fără judecată, iar pe Ion Cristoiu nu-l scotea din "Ardei Umplut". Erau vremuri în care Ion Cristoiu era foarte gras, iar statul de drept nu exista decât pentru câțiva privilegiați. Corneliu Vadim Tudor a făcut tot timpul parte din ei!

Am crescut ca tânăr gazetar citind săptămânal revista liderului PRM. Mă distra și mă îngrețoșa în același timp. Avea articole în care i se vedea talentul de pamfletar, dar era plin de remarci antisemite, xenofobe și abjecte.  Poate că vă întrebați cum a fost posibil un asemenea fenomen?

E simplu: revista "România Mare" a apărut în 1990, cu aprobarea expresă a primului ministru de atunci, Petre Roman, care alături de Ion Iliescu, președintele României, își dorea un organ de presă care să frece ridichea dușmanilor politici. Era perioada ziarelor în sute de mii de exemplare, iar televiziunile de știri erau doar una - TVR, controlată tot de Guvern. Începea perioada manipulărilor sub masca informării. 

Așa s-a născut ziaristul C.V. Tudor. Sub pulpana lui Eugen Barbu, cu aprobarea lui Petre Roman, ocrotit de Ion Iliescu. Nu fac proces de intenție nimănui, așa erau vremurile, fiecare a acționat conform propriului interes. O grămada de foști lucrători din Securitate au devenit sursele Tribunului. La care se adăugau notele informative transmise direct sau prin intermediari de către Virgil Măgureanu, directorul SRI.Fețele văzute și nevăzute ale lui Corneliu Vadim Tudor. Anul în care Vadim a fost la un pas să conducă țara cu mitraliera

ION CRISTOIU, în dialog cu DAN ANDRONIC: Nu cred să fi fost în istoria presei române un personaj de abjecția lui Vadim

Fețele văzute și nevăzute ale lui Corneliu Vadim Tudor. Scrisori din arhiva SECURITĂȚII. Cum turna Vadim Tudor înainte de 1989 și ce îi scria lui Nicolae Ceaușescu

Fețele văzute și nevăzute ale lui Corneliu Vadim Tudor. „Profetul politicii șoviniste”

Fețele văzute și nevăzute ale lui Corneliu Vadim Tudor. Antisemit și antimaghiar

Fețele văzute și nevăzute ale lui Corneliu Vadim Tudor. Tribunul a făcut circ la condamnarea comunismului"Șarpele cu Ochelari", după cum îl alintau în revistă sereiștii acoperiți. De fapt, era doar o continuare a politicii dusă de regimul comunist înainte de 1989, când revista "Săptămâna", păstorită tot de Barbu și Vadim, se bătea cu "Europa Liberă" și trădătorii de neam. Acum erau la rând țărăniștii, liberalii, ziariștii, intelectualii...

Ulterior, în 1991, păstrând aceeași logică, Corneliu Vadim Tudor a devenit și om politic înființând Partidul România Mare, organul de partid al organului de presă. Folosit până la epuizare de FDSN (PDSR), partidul și-a dat obștescul sfârșit la ultimele alegeri. În urmă cu 6 luni a încetat să mai apară și revista "România Mare". Până atunci, însă, C.V. Tudor și lumea lui au reprezentat ceva! 

A făcut parte din guvernul Nicolae Văcăroiu (1992-1996), pe care-l alinta în paginile revistei cu porecla de "Săniuță", o marcă populară de votcă în aceea vreme, fiind cunoscută apetența lui Nea Nicu pentru băuturi spirtoase. Asta nu l-a împiedicat să stea la guvernare cu el. 

Vadim a candidat de cinci ori la președinția României, parlamentar de câte ori a vrut, ba chiar mai mult a ajuns și europarlamentar. Apogeul l-a înregistrat în alegerile din 2000, când PRM a luat 20 la sută din voturi. 

Doi președinți ai României au avut motive să fie mulțumiți de existența sa: Ion Iliescu și Traian Băsescu. Ion Iliescu a devenit președintele României în 2000 fiind votat de 67 la sută din români, cititori de EvZ și admiratori ai lui Andrei Pleșu, doar pentru că l-a avut contracandidat pe Corneliu Vadim Tudor.

Aproape la fel, Traian Băsescu a avut sprijinul (decisiv) al PRM și C.V. Tudor în turul doi al alegerilor din 2004, când a câștigat în fața lui Adrian Năstase ("Bombonel" pentru Vadim, o poreclă furată din EvZ). Adrian Năstase fusese atacat abject, cu acuzații de homosexualitate, în revista "România Mare" între cele două tururi de scrutin. 

A primit Ordinul "Steaua României" de la Ion Iliescu, a încercat să i-o ia Traian Băsescu. N-a reușit.

Am încercat să vă descriu succint viața și activitatea lui Corneliu Vadim Tudor, așa cum am văzut-o eu. Am uitat multe lucruri, pe câteva le-am omis cu bunăștiință. Nu cred că societatea românească are motive să-l regrete ca om politic și ziarist, dar un "Dumnezeu să-l odihnească!", așa cum se spune la orice trecere în neființă, merită. Nu mai poate fi judecat de noi, ci are de dat explicații în altă parte! 

Pentru cei care au dubii că ultimul paragraf are susținere am spicuit câteva titluri recente din "România Mare", rubrica "Săptămâna pe scurt", semnată în ultimii 25 de ani de Corneliu Vadim Tudor cu pseudonimul Alcibiade. Vă avertizez că sunt rânduri interzise minorilor.

" # Fripturistul Klaus Iohannis şi-a dus nevasta, la shopping, şi la Salzburg # Sorin Oprescu avea, sub coteţul cîinelui, 15.000.000 de euro # Fariseii care îşi zic creştini ar trebui să-i ia acasă pe migratorii musulmani # Trăznetul le-a ars chiloţii la două unguroaice din Covasna # Două personaje toxice: evreul Petre Roman şi tătarul Traian Băsescu # O catastrofă naţională: băutorul de carmol Klaus Iohannis # Adrian Năstase, asasinul presei scrise din România # Gigi Becali, măgaru-ntre oi # Parazitul intestinal Mădălin Voicu – consul general la Bonn (turna-i-am în cur beton!) # Alt sondaj ordinar, dictat de Ambasada SUA maiorului SRI Remus Ştefureac # Felicitări, Barack Obama, pentru curajul de a scutura jugul evreiesc! # Momîrlanul Ioan Talpeş e un monument de ticăloşie # Andrei Pleşu face cacofonii cum respiră # Ion Iliescu s-a culcat şi cu Andreea Marin, şi cu Mihaela Rădulescu"   Fețele văzute și nevăzute ale lui Corneliu Vadim Tudor. Anul în care Vadim a fost la un pas să conducă țara cu mitraliera

ION CRISTOIU, în dialog cu DAN ANDRONIC: Nu cred să fi fost în istoria presei române un personaj de abjecția lui Vadim

Fețele văzute și nevăzute ale lui Corneliu Vadim Tudor. Scrisori din arhiva SECURITĂȚII. Cum turna Vadim Tudor înainte de 1989 și ce îi scria lui Nicolae Ceaușescu

Fețele văzute și nevăzute ale lui Corneliu Vadim Tudor. „Profetul politicii șoviniste”

Fețele văzute și nevăzute ale lui Corneliu Vadim Tudor. Antisemit și antimaghiar

Fețele văzute și nevăzute ale lui Corneliu Vadim Tudor. Tribunul a făcut circ la condamnarea comunismuluiIar apogeul l-am găsit aici: "Adio, Ardei Umplut! Credem că aţi observat că „România Mare“ nu mai publică nici un rînd despre labagiul Ion Cristoiu. Ne e prea silă."

Din modestie am omis înjurăturile la adresa mea...

Adio, Corneliu Vadim Tudor! 

P.S. „Am auzit că bătrînul curvar Ion Ţiriac a pus ochii şi pe Simona Halep, ba chiar trăieşte cu ea. E posibilă o asemenea porcărie? Din partea Măcelarului de la Balc ne aşteptăm la orice. Fata a fost prietenă cu un aromân de-al ei, băiatul lui Teo Sponte, dar s-au despărţit recent. Satyrul matusalemic cu mustaţă flocăită ar trebui castrat chimic, dacă nu chiar fizic”, a scris „Tribunul” în numărul din „Tricolorul” care a apărut pe piaţă chiar în dimineaţa zilei de 14 septembrie.

 Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate