Corlățean a discutat cu senatorul JOHN McCAIN despre potențialul energetic al României și programul VISA WAIVER

Corlățean a discutat cu senatorul JOHN McCAIN despre potențialul energetic al României și programul VISA WAIVER

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a avut, ieri, o întrevedere cu o delegaţie a Congresului SUA, alcătuită din senatorii John McCain (republican, Arizona), Ron Johnson (republican, Wisconsin) şi Christopher Murphy (democrat, Connecticut), membri ai Comitetului pentru Relaţii Externe din Senatul SUA.

Potrivit unui comunicat al MAE, remis EVZ, la întâlnire a participat şi secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare din MApN, Valeriu Nicuţ.

Discuțiile au vizat aprofundarea Parteneriatului Strategic bilateral şi răspunsul la noile provocări regionale de securitate, cu accent pe dimensiunea politico-militară, economică şi de securitate.

S-a discutat despre exploatarea potenţialului energetic deosebit, de care dispune România, precum şi perspectivele accesului României în programul Visa Waiver.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, s-a vorbit despre evoluţiile din imediata vecinătate a României şi Marea Neagră.

Şeful diplomaţiei române a salutat interesul senatorilor americani în privinţa regiunii, ilustrate de iniţiativele promovate în Legislativul american dedicate statelor Aliate şi partenere din regiune şi de vizitele de nivel întreprinse de la începutul crizei din Ucraina, precizează sursa citată.

Corlăţean a subliniat locul important pe care România îl ocupă pe flancul estic al NATO, în actualul context regional de securitate, atrăgând atenţia asupra perspectivei de destabilizare a regiunii.

El a solicitat sprijinul senatorilor americani pentru creşterea prezenţei SUA şi NATO, pe termen lung, în România, precum şi pentru consolidarea profilului regiunii Mării Negre pe agenda de politică externă a SUA, inclusiv prin susţinerea, vizibilă şi fermă, a aspiraţiilor democratice, europene sau euro-atlantice, după caz, ale Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei.

Ministrul a evidenţiat și importanţa viitorului summit al NATO pentru consolidarea apărării colective şi a legăturii transatlantice, cu accent pe angajamentul SUA de a contribui substanţial la securitatea europeană, în paralel cu asumarea de către aliaţii europeni a sarcinilor care le revin, în special privind sporirea bugetelor apărării.

Totodată, a subliniat sprijinul României pentru adoptarea unor decizii concrete, la summitul NATO din Marea Britanie, în ce priveşte politica „uşilor deschise” a Alianţei.

Senatorii americani au mulţumit României pentru consolidarea relaţiei parteneriale cu SUA, fiind menţionată, în context, operaţionalizarea sistemului de apărare antirachetă şi sprijinul acordat de ţara noastră tranzitului forţelor americane dinspre şi către Afganistan.

Au exprimat, de asemenea, apreciere pentru rolul stabilizator pe care România îl joacă în regiune, în special în contextul actual de securitate, inclusiv din perspectiva sprijinirii aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova.

Delegația senatorială din SUA a apreciat angajamentul guvernului român în privința creşterii  bugetului apărării.