Editura Evenimentul si Capital

CORESPONDENȚĂ DIN SUA. Klaus Iohannis a susținut prima sa intervenție la ONU

Klaus Iohannis la ONU
Autor: | | -1 Comentarii | 1038 Vizualizari

Președintele Klaus Iohannis a vorbit astăzi, pentru prima dată, la Summitul ONU. El a susținut o intervenție pe tema sărăciei. Șeful statului a anunțat că România va revizui Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă, urmând ca aceasta să aibă la bază susținerea incluziunii persoanelor cu dizabilități, a tinerilor și a femeilor, în politicile de dezvoltare. La final, șeful statului nu a mai văzut parapetul de la pupitrul unde a vorbit și, când să plece, s-a împiedicat ușor de el. Tot astăzi, în cadrul acestui Summit a vorbit și președintele SUA, Barack Obama. O româncă, Ruxandra Diaconescu, a fost aleasă să vorbească în deschiderea sesiunii privind egalitatea de gen.

"În cazul României, vom revizui Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă, pentru a integra noile Obiective de Dezvoltare. Excluziunea socială este identificată ca o provocare majoră la adresa implementării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. În Strategia românească revizuită, se va pune accentul pe susținerea incluziunii persoanelor cu dizabilități, a tinerilor și a femeilor, în politicile de dezvoltare. Eradicarea sărăciei reclamă oportunități decente de angajare, iar prevenirea și evitarea excluziunii sociale necesită politici de coeziune socială", a susținut Klaus Iohannis.

Șeful statului a precizat că România este pregătită să ia parte la procesul de revizuire și de monitorizare ale implementării noi Agende, pentru a împărtăși din experiența sa cu alte State Membre.

"Obiectivul noii Agende este să eradicheze sărăcia în toate formele sale și să asigure o dezvoltare durabilă în cele trei dimensiuni proprii, de manieră echilibrată și integrată. Efortul pe care îl vom face în următorii 15 ani va demonstra că noi, toate statele membre ONU, ne-am angajat ferm să împlinim ambițioasa și nobila aspirație de a elibera oamenii de flagelul sărăciei", a mai spus Iohannis.

Șeful statului a subliniat că sărăcia ar putea duce la disperare și frustrare, ceea ce s-ar putea transforma în sămânța extremismului și a violenței.  

"Orice națiune are obligația de a salva oameni"  

"După cum am putut observa în ultimele luni, sute de mii de oameni au fugit din calea războiului, în cautarea unei vieți mai bune, intrând în Europa, deseori prin mijloace riscante. Acest flux din ce în ce mai mare de migranți din Orientul Mijlociu și Africa a determinat țările europene să depună eforturi masive pentru a face față unui dezastru umanitar de proporții masive. Ne confruntăm cu o criză complexă. Este vorba de aspecte umanitare, de o criză a protejării granițelor, de o criză a integrării și de o criză financiară. Dacă nu găsim cele mai adecvate mijloace de a le soluționa pe fiecare dintre ele, fiecare val de migrație îl va depăși pe cel anterior. Orice națiune are obligația de a salva oameni, de a-i susține și de a-i proteja", a mai spus Iohannis.

Toate țările trebuie să se asigure că politicile adecvate sunt pregătite pentru implementarea Agendei. Țările trebuie să promoveze instituții efective și incluzive și să creeze politici bazate pe statul de drept, drepturile omului, drepturile femeii, egalitatea de gen și capacitarea femeilor.  

Planul pentru următorii 15 ani  

Liderii lumii, reuniţi în summit la ONU, au adoptat vineri un plan ambiţios de dezvoltare durabilă pentru următorii 15 ani, ale cărui costuri sunt estimate la mai multe mii de miliarde de dolari anual, informează AFP şi DPA.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate