Editura Evenimentul si Capital

CORESPONDENȚĂ DIN ROMA. Klaus Iohannis, la plimbare cu soţia în Piazza Navona

Klaus Iohannis, la plimbare în Piaţa Navona
Autor: | | 76 Comentarii | 4775 Vizualizari

În a doua zi a vizitei sale la Roma, președintele Klaus Iohannis a fost întâmpinat, cu onoruri militare, de premierul Matteo Renzi. După fotografia oficială, cei doi au intrat la discuții, în spatele ușilor închise. După întâlnirea cu Renzi, Klaus Iohannis s-a întâlnit cu studenții români din Italia. Între cele două întâlniri, preşedintele a făcut o plimbare cu soţia sa, Carmen, pe străzile Romei.

 Klaus Iohannis a venit la întâlnirea cu studenții fără soția sa, Carmen. Ceea ce se întâmplă la Institutul Cultural Român, unde se schimbă conducerea ”pe şest”, îl îngrijorează, a ținut să precizeze Klaus Iohannis, precizând că această instituţie trebuie scoasă din zona trocurilor politice. Șeful statului făcea aceste declarații după ce, la București, plenul Senatului a votat pentru numirea lui Radu Boroianu, propunerea PSD, în postul de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR).

"ICR este o instituţie care ţine de ceea ce numim diplomaţie publică. Este o instituţie creată pentru a duce imaginea pozitivă a României mai departe, pentru a arăta unei lumi întregi care este valoarea enormă a culturii româneşti, care sunt valorile noastre şi care sunt credinţele noastre.Din acest motiv, ceea ce se întâmplă în aceste zile la ICR, unde tocmai se schimbă pe şest conducerea, mă îngrijorează. Eu cred că ar fi nevoie de o dezbatere publică pentru a reuşi împreună să vedem ce dorim de fapt de la ICR, cum vrem să restructurăm institutul să-l facem performant în sensul menţionat. Este nevoie de profesionişti, de oameni care ştiu cum se construieşte un proiect cultural, ce înseamnă managementul cultural în secolul XXI. ICR trebuie scos din sfera trocurilor politice și să-l introducem în sfera diplomației publice", a spus președintele Klaus Iohannis.   

La plimbare pe străzile Romei  

După întâlnirea cu Renzi şi înainte de întâlnirea cu studenţii din Italia, Klaus Iohannis şi soţia sa Camen au profitat de cele două-trei ore libere şi au ieşit la o plimbare pe străzile Romei. Ei au fost surprinşi în Piazza Navona unde Carmen Iohannis chiar i-a făcut poze soţului său. Cei doi au fost recunoscuți de un grup de turiști români. Carmen și Klaus Iohannis nu au plecat înainte de a-și face o poză lângă fântâna din piață.

De dimineață președintele a avut o întâlnire cu premierul italian Matteo Renzi. Cei doi au discutat despre perspectivele aderării României la spaţiul Schengen. Premierul Renzi a reiterat sprijinul ferm al Italiei pentru aderarea României la spațiul Schengen, spunând că „prezența României în spațiul Schengen este nu doar în avantajul României, ci și în avantajul Italiei și al Uniunii Europene în ansamblul său”. Cei doi înalți demnitari au convenit să colaboreze strâns în cadrul Consiliului European. În ceea ce privește comunitatea de români din Italia, Renzi  a spus că aceasta este cea mai bine integrată comunitate și că aduce contribuții semnificative la dezvoltarea economică a țării.

Klaus Iohannis va reveni în Italia peste două săptămâni. Soţia sa, Carmen Iohannis, a spus, aseară, la întâlnirea cu comunitatea de români din Italia că vor reveni pe 15 mai la Roma pentru o vizită la Vatican.

Ieri, Iohannis a avut, la prânz, o întâlnire cu preşedintele Italiei, Sergio Mattarella. Cei doi au purtat convorbiri, departe de ochii presei. Iohannis a fost întâmpinat cu onoruri militare, dar nu s-au intonat imnurile celor două ţări. Potrivit unui comunicat de presă, transmis de Administrația Prezidențială după câteva ore de la întâlnirea dintre cei doi, Sergio Mattarella a ținut să precizeze în mod deosebit contribuția însemnată a românilor din Italia la dezvoltarea economică a țării. La rândul său, Iohannis a mulțumit omologului său pentru susținerea acordată de autoritățile italiene integrării comunității românești în societatea italiană. „A venit momentul ca România să fie parte a Schengen”, a declarat președintele italian. Iohannis a lansat invitația omologului italian de a vizita România. Președintele Mattarella a mulțumit pentru invitație, arătând ca îi va da „curs cu mare bucurie”.

După un dejun oferit de Mattarella, Iohannis a fost primit şi de preşedintele Senatului, Pietro Grasso.

Aseară, președintele s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității românești din Italia. Sediul Ambasadei României la Roma a fost neîncăpător pentru sutele de români care l-au votat pe Klaus Iohannis și au vrut să-l vadă pe viu. Prin urmare, întâlnirea sa cu Diaspora din Italia a fost găzduită la Pallazo della Cancelleria.

Citiți mai mult: CORESPONDENȚĂ DIN ROMA. Klaus Iohannis, prima baie de mulțime în Diaspora
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate