Editura Evenimentul si Capital

Atentatul terorist de la Charlie Hebdo. Corespondenţă din Franța, de la Amira Damian: Parisul, un oraş închis

FOTO: Amira Damian
Autor: | | 3 Comentarii | 1221 Vizualizari

La mai puţin de 24 de ore de la atentatul asupra jurnalului de satiră Charlie Hebdo, Parisul e un oraş închis. La propriu. Fraţii KOUACHI, căutaţi de aproape 30 de ore de 3.000 de poliţişti, sînt încă liberi. Mai mult, ei au fost identificaţi la o staţie de benzină din L’Aisne. Tot în negru, tot cu kalaşnikov-uri şi lansatoare de rachetă. Şi anunţau că se îndreaptă spre Paris. Nivelul "alertă atentat" al planului Vigipirate a făcut ca intrările şi ieşirile din Paris să fie închise, blocate de baricade de poliţişti înarmaţi până în dinţi.

La 16.20 ora Parisului, Matignon a confirmat că trupele de intervenţie au înconjurat o zonă unde se presupune că s-ar găsi cei doi suspecţi, într-un Clio gri, aproape de zona Crépy-en-Valois. Mă uit la televizor unde se anunţă că zona Defense şi încă două zone ale Parisului au fost închise, oamenii obligaţi să rămână în case sau la birouri şi să înceteze cât se poate de mult comunicaţiile neimportante. Cobor în stradă. Mă uit pe străzi şi îmi dau seama că e linişte. Oamenii îşi continuă viaţa într-o tăcere demnă. Se duc sau se întorc de la lucru, stau în faţa biroului, dar nu mai citesc pe faţa lor acea “joie de vivre” specifică parizienilor.

Trec pe lângă grădiniţa băiatului meu şi mă gândesc că ei sînt feriţi de nebunia de afară. Oare? În dreptul uşii de intrare un afiş cu Vigipirate : "alertă atentat" şi un anunţ mai mic că plecările spre piscină şi terenurile de fotbal au fost anulate. Astăzi avea fotbal, dar ni s-a spus să nu venim decât la ora de ieşire, nu mai devreme, pentru că uşile rămân închise. Pe de o parte mă liniştesc, mă gândesc că există un sistem bine pus la punct pentru protecţia cetăţenilor şi în special a micuţilor. Mă uit la ceas şi brusc am nevoia puternică de a-mi vedea copilul.

Intru într-un magazin să salut un prieten. Hei, ziaristo! Ai văzut ce s-a întâmplat la Charlie Hebdo? mă întreabă proprietarul, un italian de vreo 50 de ani. Da, am văzut. În magazin intră o doamna trecută de 60 de ani. Sînteţi ziaristă?, mă întreabă. "Unde scrieţi?". "Sînt jurnalist român", răspund. “Atunci înţelegeţi ce a însemnat evenimentul de ieri, continuă doamna, înţelegeţi de ce e important să ne batem pentru libertatea de expresie, însă cred şi că au fost provocaţi de prea mult timp”.

Nu răspund şi nu comentez, însă proprietarul e deja supărat. “Adică nu mai pot spune eşti un tâmpit cuiva fără să fiu împuşcat? Ştiţi, la noi, în Italia, nu există crime în numele religiei. Avem sudul Italiei, unde Mafia are răfuielile ei, dar în rest, nu avem treabă cu religia celuilalt. Ne place să stăm pe malul marii şi să privim fetele frumoase”, mai spune proprietarul, care adaugă: "Rămâne rochia de caşmir?". Zâmbesc, le doresc un an nou liniştit şi o las pe doamna să încerce rochia. Afară, maşinile poliţiei aleargă în viteză, maşinile SAMU sau de pompieri patrulează şi ele. La semafor, două fete: Nu cred că i-au prins încă. Sincer începe să îmi fie teamă să mai merg la şcoală. Autorii încă în urmărire

Astăzi în Franţa a fost doliu naţional. La miezul zilei, peste tot în Paris, în Franţa dar şi în lume a fost păstrat un minut de reculegere. La Elysee, la Matignon, la Prefectura de Poliţie, în şcoli, magazine, pe stradă. Autobuzele s-au oprit şi am văzut chiar câteva maşini care s-au oprit cu avariile.

Preşedintele Hollande s-a întâlnit în această dimineaţă cu Nicolas Sarkozy. „Am fost chemat de preşedintele Hollande. Am acceptat imediat pentru a demonstra unitatea noastră naţională. Sînt atins de atitudinea compatrioţilor, de această demnitate şi solidaritate în faţa acestui atac barbar. Nu e o chestiune de democraţie sau republică, ci o chestiune de civilizaţie. Ieri a fost declarat război civilizaţiei, a declarat Sarkozy.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate