Cele trei scenarii ale lui Trump în Coreea

Cele trei scenarii ale lui Trump în Coreea

în Coreea După ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică peste Japonia, președintele Donald Trump a afirmat: „Avem în vedere toate opțiunile”. Cum ar putea arăta o acțiune militară împotriva regimului Kim? Radu Pădure

Scenariul 1: Sporirea presiunii militare

Este varianta cel mai puțin riscantă, dar, în mod evident, și cel mai puțin eficientă. Ea ar suplimenta pur și simplu efectivele de armament și de trupe aflate în zonă de multă vreme, dar care până acum nu au înregistrat nici un succes pentru a stopa programele nuclear și de rachete ale Phenianului, arată o analiză a BBC.

Statele Unite ar putea aduce forțe terestre suplimentare în Coreea de Sud, inclusiv noi sisteme de apărare antirachetă (în genul controversatelor baterii THAAD), piese de artilerie grea și vehicule blindate, pentru a demonstra că intențiile sale de a utiliza forța sunt cât se poate de serioase. Însă, Coreea de Sud a stopat desfășurarea bateriilor anti-aeriene THAAD, ca urmare a protestelor organizațiilor civice, și se opune cu tărie oricărei suplimentări a forțelor terestre americane, temându- se că astfel ar putea provoca Nordul.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, Rusia și China ar obiecta serios față de o mobilizare americană suplimentară în Sud. Moscova și Beijingul au capacitatea de a crea serioase probleme Washingtonului, de pildă în Estul Europei sau în Marea Chinei de Sud.

Statele Untie ar putea de asemenea mobiliza forțe navale suplimentare, trimițând în jurul Peninsulei Coreea noi distrugătoare și crucișătoare, capabile să doboare rachetele balistice. Eventual ar putea aduce încă un port-avion. De asemenea, și-ar putea spori forța aeriană avansată, de la bazele de pe insula Guam, din Coreea de Sud și din Japonia, cu noi escadroane de avioane de luptă, avioane cisternă, aparate de supraveghere și bombardiere grele.

Este însă greu de crezut că o astfel de mobilizare ar determina Phenianul să renunțe la programele sale nuclear și de rachete. În plus, americanilor le va fi aproape imposibil să mobilizeze suficient de multe interceptoare, capabile să doboare întregul arsenal de rachete nord-coreean.

Scenariul 2: Lovituri chirurgicale

Forțele aeriene și navale americane posedă cele mai mari capacități din lume de a executa lovituri chirurgicale. Folosirea salvelor de rachete Tomahawk de mare precizie trase de pe submarinele din largul coastelor nord-coreene și a atacurilor cu bombardiere invizibile B-2 asupra bazelor nucleare și de rachete balistice ale lui Kim, pare la prima vedere o opțiune tentantă.

Neîndoios, un astfel de atac ar provoca pagube serioase asupra celor mai valoroase ținte ale Phenianului. Buncărele și silozurile de mare adâncime ale nord-coreenilor nu ar avea nici o șansă în fața bombelor teleghidate de 14 tone de tip Massive Ordnance Penetrator.

Cu toate acestea, este foarte greu de determinat cum va răspunde Coreea de Nord atacului american, dat fiind că forța sa anti-aeriană este o combinație bizară de producție sino-sovietică și autohtonă de rachete sol-aer și sisteme radar vechi de jumătate de secol. Nu se cunoaște în ce măsură ea a suferit modificări și modernizări. În plus, apărarea nord-coreeană este printre cele mai dense din lume, scrie BBC.

Un singur aparat american dacă ar fi doborât, ar urma un coșmar: Pentagonul ar trebui atunci să decidă dacă lansează misiuni de salvare a echipajului sau îl abandonează.

Kim are o armată ruginită, dar foarte numeroasă

Mai mult, neutralizarea bazelor nucleare și balistice nord-coreene nu ar împiedica un răspuns militar al Phenianului. Armata Populară, prin uriașul număr de piese de artilerie și rachete, majoritatea masate în zona demilitarizată, are capacitatea de a provoca distrugeri uriașe în capitala Seul, unde trăiesc peste 10 milioane de locuitori.

Armata americană ar avea nevoie de zile întregi pentru a elimina complet aceste guri de foc nordcoreene, timp în care ele ar continua să tragă și să distrugă.

Chiar și lipsit de armele nucleare, chiar și fără a invada Coreea de Sud, regimul de la Phenian ar produce un cumplit dezastru care ar pune capăt alianței dintre Washington și Seul, așa cum o știm azi.

Scenariul 3: Invazie totală

Date fiind dimensiunile uriașe ale Armatei Populare, forța artileriei sale, densitatea apărării anti-aeriene și reticența Coreei de Sud de a sprijini o acțiune militară americană, această opțiune pare fanstasmagorică.

Orice tentativă de a invada Coreea de Nord ar necesita luni de mobilizare americană vizibilă, o participare totală din partea Coreei de Sud și un plan de a garanta neutralizarea totală a capacităților nucleare nord-coreene, care reprezintă un mister.

În plus, ar costa mii de vieți de ambele părți.

Pe lângă bombardamentele grele ale artileriei, Armata Populară s-a antrenat intens și pentru o masivă infiltrare în Sud a unor trupe de comando, folosind avioane biplane lente, cu zbor la joasă altitudine, greu de detectat de radare, vase mici și mini-submarine.

De asemenea, este greu de crezut că Beijingul va asista cu brațele încrucișate la o invazie a aliatului său.

În fine, admițând că, într-un fel sau altul, aceste dificultăți uriașe ar fi cumva surmontate, pe umerii Statelor Unite ar cădea sarcina de a reconstrui o țară distrusă. O țară cu un popor care a trăit izolat de lume timp de 60 de ani. Ceea ce pare cea mai grea dintre toate provocările.