Editura Evenimentul si Capital

Coreea de Nord se autodistruge. Tiranul de la Phenian a ordonat un test cu focos nuclear și mai multe lansări de rachete balistice

Kim Jong-Un a ordonat un test cu focos nuclear și mai multe lansări de rachete balistice
Autor: | | 26 Comentarii | 6581 Vizualizari

Phenianul se pregăteşte să testeze un focos nuclear şi "mai multe feluri" de rachete balistice. Liderul nord-coreean Kim Jong-un a afirmat că aceste teste vizează să consolideze "capacitatea nucleară de atac" nord-coreeană. “Coreea de Nord merge pe cale autodistrugerii dacă nu se va schimba”, a declarat președinta Coreei de Sud, Park Geun-Hye, într-o reuniune a guvernului său.

Tensiunile continuă să crească în Peninsula coreeană, după al patrulea test nuclear efectuat de către Coreea de Nord pe 6 ianuarie, urmat pe 7 februarie de tirul unei rachete cu rază lungă de acţiune, considerat un test de rachetă balistică. Coreea de Nord dispune de un mic arsenal nuclear, însă capacitatea sa de a ghidare către o ţintă este contestată.

Numeroase semne de întrebare planează asupra capacităţii Coreei de Nord în privinţa unui vector nuclear. Numeroşi specialişti cred că regimul este departe de a fi creat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) care să poată să atingă continentul american.

Este tot mai nesigur faptul că un dispozitiv miniaturizat nord-coreean ar fi suficient de sigur pentru a suporta şocuri, vibraţii şi variaţii de temperatură caracteristice unui zbor balistic.

Agenţia oficială de presă KCNA a publicat marţi fotografii în care Kim Jong-un apare supervizând personal un test de simulare a căldurii intense căreia îi este supusă o ogivă la reintrarea în atmosferă, după faza zborului balistic. În imagini, un obiect conic este expulzat, într-o explozie de flăcări, de către un dispozitiv, dintr-un fel de eşafodaj. Ogiva, protejată "de material rezistent la căldură, nou creat", a fost supusă, potrivit KCNA, unor fluxuri termice de cinci ori mai puternice decât cele caraceristice unui zbor ICBM, scrie mediafax.ro.

Potrivit agenţiei, testul a fost o reuşită totală şi garantează că ogiva nucleară poate suporta faza reintrării în atmosferă, o etapă crucială în capacitatea Nordului de a dezvolta o forţă de atac nuclear cu ajutorul ICBM.

Președinta Coreei de Sud, Park Geun-Hye, a avertizat marți Coreea de Nord că se expune “autodistrugerii” dacă nu își va limita ambițiile nucleare, relatează France Presse.

“Coreea de Nord va merge pe cale autodistrugerii dacă nu se va schimba”, a declarat ea într-o reuniune a guvernului său.

Park Geun-Hye s-a exprimat după ce liderul nord-coreean Kim Jong-Un a ordonat un test cu focos nuclear, precum și mai multe lansări de rachete balistice, un anunț ce a făcut să crească îngrijorarea comunității internaționale în legătură cu ambițiile nucleare ale Phenianului.

Escaladarea tensiunilor în Peninsula Coreea a început la 6 ianuarie după cel de-al patrulea test nuclear efectuat de regimul de la Phenian și lansarea la 7 ianuarie a unei rachete cu un presupus satelit. Despre aceasta din urmă există suspiciuni că ar fi o rachetă cu rază lungă de acțiune de până la 12.000 de km și care ar putea fi utilizată pentru un atac nuclear, potrivit experților.

Ca urmare a recentelor teste, Consiliul de Securitate al ONU a înăsprit sancțiunile față de Coreea de Nord, prin restrângerea relațiilor ei economice pe plan extern.

Loading...
Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate