Editura Evenimentul si Capital

Coreea de Nord: de la schimbarea de agendă la confruntarea nucleară din greșeală

Iulian Chifu
Autor: | | 5 Comentarii | 3118 Vizualizari

Începutul de an 2016 a venit și cu anunțul vedetă al unui experiment nuclear al Coreii de Nord, care a declanșat un cutremur de 5,1 grade pe scara Richter și pretenția propagandistică a testării unei bombe cu hidrogen, lansată la televiziunea de stat și în propaganda oficială a regimului de la Phenian.

 O încununare și salutare a zilei de naștere a conducătorului iubit Kim Jong Un prin acest test. Reacția a fost una de condamnare unanimă a acțiunii regimului nord coreean.

Luările de poziție nord-coreene sunt obișnuite și ciclice. Începutul de an și sărbătorile comuniste locale sunt prilej de teste nucleare și lansări de rachete, așa cum exercițiile anuale SUA-Coreea de Sud din vară sunt momente de promocări militare și luări dure de poziție pe linie diplomatică. În subsidiar, reacțiile sunt duale: fie se relansează ajutorul umanitar pentru populația sărăcită și înfometată a Coreii de Nord, stat care investește 25% din produsul intern brut în armată(procentul cel mai ridicat din lume), contra sistării activităților nucleare, fie acțiunea atrage noi sancțiuni, cum pare să fie cazul și de data aceasta.


FOTO: AGERPRESCiclul dansului diplomatic este însă mai complicat astăzi, deoarece eventuala probare a deținerii Bombei H, după cea cu plutoniu și uraniu îmbogățit, ar presupune un salt tehnologic major al cercertării nucleare militare a Coreii de Nord, care ar afecta și relația sa cu China, principalul său partener și sponsor politic. Dealtfel, Beijingul a reacționat anunțându-și nemulțumirea față de acest test, dar reacția a fost suficient de formală și neconvingătoare. Pe de altă parte, SUA s-au arătat sceptice față de posibilitatea anunțată de Coreea de Nord, iar măsurătorile atmosferice din zilele viitoare și analiza spectromatică ar putea să infirme propaganda regimului.

Dacă însă saltul tehnologic a fost făcut, acțiunea Coreii de Nord devine extrem de periculoasă. Și provocarea sau experimentul nuclear obișnuit ar crea probleme, însă saltul tehnologic ar aduce după sine imediat sancțiuni majore. Consiliul de Securitate s-a reunit de urgență, cu reacții formale de nemulțumire și sancțiune a testului nuclear nord corean, însă nu avem încă elementele majore ale unei decizii decât după stabilirea clară a realității acestui experiment.

Cert este că, în cazul Coreii de Nord, suntem în fața situației când un outsider din sistem o face pe ucenicul vrăjitor pentru a reveni în atenția agendei internaționale de prim plan, relansând rolul Chinei și al Rusiei prin Consiiul de Securitate pe această temă, însă riscă mult să devină și actorul negativ, care prin clovneriile sale riscă să trimită lumea accidental într-o confruntare nucleară, doar din dorința de a serba după bunul plac ziua de naștere a dictatorului în funcție.

Aici China trebuie să-și asume o responsabilitate majoră, ca și statele sau actorii non-statali care au făcut transferul tehnologic către Coreea de Nord, rețeaua pakistaneză AQ Khan sau alți actori care au exfiltrat tehnologie nucleară mai nouă către Phenian. Firește, dacă suntem cu adevărat în fața unei amenințări reale, a deținerii bombei H și nu a unei păcăleli propagandistice ieftine, menită să pună tensiune nouă în Extremul Orient, să catalizeze resurse internaționale diplomatice și militare în acea regiune, deturnând sau încărcând și mai mult agenda începutului de an.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate