Editura Evenimentul si Capital

Copiii din Norvegia dezleagă tainele rasismului de pe băncile școlii. Iisus e blond, Iuda e negru! | EXCLUSIV PREMIUM

Autor: | | 4 Comentarii | 3467 Vizualizari

Un manual școlar norvegian, denumit, generic, „Orizonturi”, îi prezintă pe Iisus și pe Iuda dintr-o perspectivă mai puțin obișnuită. Ceea ce atrage atenția este faptul că „personajul bun” este blond, în timp ce „apostolul-vânzător” este negru. Curată educație creștină!

Când vine vorba despre promovarea perso najelor pozitive din istorie, inclusiv a celor religioase, lucrurile sunt limpezi pentru norvegieni: omul bun e alb, blond în cele mai multe cazuri, iar omul rău e de culoare. Ba, mai mult! Locuitorii din „Țara Fiordurilor” au și o denumire pentru așa zisa rasă inferioară - „svart hode” - în traducere: „cap negru”. Bruneți, mulatri sau negri, oamenii cu aceste caracteristici sunt, de obicei, disprețuiți de cea mai mare parte a norvegienilor. De ce?

O posibilă explicație o putem regăsi în rândurile de mai jos, care surprind, sumar, abordarea unui manual școlar - „Orizonturi”, pe numele lui - , destinat elevilor din clasa a noua. De remarcat că școala generală, în Norvegia, înseamnă clasele 1-10, iar până-n clasa a șaptea, copiii nu sunt notați. Dar să vedem mai bine despre ce este vorba. La capitolul „Religie”, una dintre temele alese vorbește despre creștinism. Povestea lui Iisus și a noului cult religios propovăduit de acesta sunt prezentate un pic altfel, folosinduse, pentru ilustrare, o imagine din filmul „Jesus Christ Superstar”: un Iisus alb, pletos, asistat și vândut, ulterior, de apostolul Iuda. Dar nu orice Iuda, ci unul de culoare! Mesajul e evident. Personajul pozitiv nu poate fi decât unul cu pielea albă, tipul superior în concepția societății nordice, în timp ce personajul negativ nu poate fi atribuit decât omului de culoare.

Și-atunci, dacă norvegienii sunt învățați, în sistem organizat, încă de pe băncile școlii, că „albul” e bun, iar „negrul” e rău, de ce ne-ar mai mira atitudinea lor ca adulți, când cei mai mulți ajung să disprețuiască oamenii de culoare?

Statul-mamă, femeia albă și femeia de culoare

Fotografia cu Iisus - alb și Iuda - negru nu este singura care atrage atenția în manualul norvegian pentru copiii de clasa a noua. De remarcat și ilustrația în care femeia albă ține locul „statuluimamă”, care hrănește cu lapte din propriul sân copiii și adulții poporului norvegian. La o privire atentă, se poate observa, în spatele femeii albe - superioare - și o femeia de culoare, așezată - evident - într-o poziție inferioară. Revine întrebarea: rasism, pură întâmplare sau doar chestie de alegere?Cazul Bodnariu și interesul presei norvegiene

Cazul Bodnariu - pentru că, până la urmă, pornind de la acest dosar am ajuns să scriem despre societatea nordică - prezintă interes și în Norvegia. În momentul izbucnirii scandalului - imediat după ce cei cinci copii au fost reținuți de Serviciul de Protecție a Copilului pe motiv că aceștia ar suferi corecții fizice din partea părinților - presa scandinavă a prezentat situația subiectiv, menționând faptul că vina aparține exclusiv părinților. În prezent, ultima știre televizată legată de cazul Bodnariu a evidențiat protestele organizate, în urmă cu o săptămână, în orașele din România, manifestații care pledau pentru revenirea copilașilor la familia naturală. De menționat că ancheta socială în acest caz va fi finalizată în februarie.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate