Editura Evenimentul si Capital

Copiii care n-au schimbat joaca pe o tabletă | REPORTAJ

Laura și Darius se plictisesc la televizor. Le place la săniuș FOTOGRAFII: REMUS SUCIU
Autor: | | 0 Comentarii | 542 Vizualizari

Într-un sat din Munții Poiana Ruscăi, copiii își petrec zilele de iarnă aproape la fel cum o făceau părinții și bunicii când erau de vârsta lor. Săniușul e principala ocupație zilnică a micuților din cătunul Ulm – comuna Cerbăl, județul Hunedoara. Pe cei mari îi cam supără „pârtia” amenajată pe una din ulițe, dar, până la urmă, își aduc aminte că asta făceau și ei și îi lasă-n pace

O mogâldeaţă care încă n-a învăţat prea bine să meargă iese cu greu de după o poartă de fier. Trage după ea o sanie şi mai mică, „dotată” cu spătar, păturică şi volan legat cu o tijă metalică de un schi mic, pe post de cârmă. Se postează- n vatra satului și-ncepe să țipe. Imediat, un tânăr iese- n fugă pe aceeași poartă și ia mogâldeața la rost: „Măi, Bogdănel, iară vrei la sanie?! Nu mai ţipa atâta că te-or auzit şi ăilalţi ş-or să vină şi ei”. Mogâldeaţa cu fularul tras peste gură se pune apoi mai bine la volanul saniei „custom made” şi zice „Bum-bum-bum”, hâţâindu-se de zor în faţă şi-napoi. „Bine, bine, mergem...”, zice tânărul, care-ncepe să tragă sania şi „încărcătura” cu totul specială în sus, pe uliţă. Urcă vreo 100 de metri, sania se oprește, se întoarce, iar sfoara devine... frână. Tânărul îşi lasă mogâldeaţa să alunece pe sanie la vale, ţinând de sfoară ca de hăţurile unui cal pus la căruţă. De după volan se văd doar doi ochi bucuroşi nevoie mare, iar de după fular răsună chichoteli după chicoteli. „Îi place de numanuma. Toată ziua numa’ asta ar face”, spune Marius Mihăilă (27 de ani), tatăl băieţelului.


FOTO: Încă o tură!Încă o tură şi încă una, după care pe uliţa – pârtie apar alţi doi copii, mult mai mari decât Bogdănel, băiatul de doar doi ani, care încă nu vorbeşte, dar ştie să se facă înţeles mai ales atunci când vine vorba de ieşit la săniuş.


FOTO: Pârtia de pe ulițăEfect al vieții fără Internet

Cei doi „seniori” ai părtiei sunt Laura (10 ani) şi Darius (12 ani). Merg la şcoală, zilnic, singuri, pe jos, prin zăpadă, un ceas şi jumătate, până-n Cerbăl, satul vecin. Sunt obişnuiţi cu frigul, cu greul în general. Profită de orice oră liberă, mai ales că e şi zăpadă suficientă. Sâmbăta şi duminica au timp şi de desene animate la TV, dar se plictisesc repede. Care e primul înșfacă sania de lemn, făcută cu 10 ani în urmă de un bătrânel care a plecat, între timp din sat, și-și dau drumul pe uliță la vale. Săniile ocolesc cu măiestrie porţiunea din uliţă pe care un vecin hâtru a aruncat cu cenuşă, supărat că alunecă, apoi fac slalom printre porţiunile cu balegă lăsate de vacile aduse la adăpat la fântâna din centrul satului, trec trosnind peste un făgaş cu marginile îngheţate şi abia – abia dacă se opresc, fără să se lovească de o şură mică pusă-n calea uliţei bune pentru săniuş.


FOTO: Lui Darius îî place viteza„Păi ne dăm, tătă zâua. Cu televizorul suntem şi nu pre’ suntem noi prietini. Ăl mai fain îi la sanie, iarna”, spune Laura. Darius e mai zgârcit la vorbă. Preferă să demonstreze ce poate. La un moment dat renunță la tandemul cu Laura, apare cu o sanie cu tălpi de metal și-i „dă bătaie”. Mai prinde, câteodată, sub sanie câte-un bolovan, mai cade de zici că-şi rupe ceva (Doamnne fereşte), dar de fiecare dată se ridică râzând şi o ia de la capăt.


FOTO: Bogdănel și sania lui specialăMulțumiți că au curent electric

Semnal la mobil, în satul Ulm (ascuns între două culmi muntoase), nu prea există, aşa că navigatul pe Internet, de pe telefon mobil sau tabletă, e aproape imposibil. Fibră optică, în sat, nici vorbă. Oamenii par mulţumiţi că au curent electric în case. „Satul ăsta o fost mic tăt timpul. Cred că-s 18 casă de tăte. Două sau tri case nu-s mai locuite. Drept îi c-or fost şî mai mulţi copii. Acuma-s numa’ cinci, de tăţ’. Sara o mai nervează pă nevastă- mea că doarme nepotu’ (Bogdănel – n.r.), că păstă ăştialalţ’ vine noaptea şî iei tăt cu săniile pă drum îs. Da’, ce să le faci?! Doară-s copii.”, explică Petru Mihăilă (53 de ani).


FOTO: În cătunul Ulm sunt 18 case, cu oameni gospodari


Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate