Editura Evenimentul si Capital

Copii afgani – carne de tun în Siria, în apărarea lui Assad, pe bani iranieni. Pulsul planetei

Autor: | | 6 Comentarii | 1455 Vizualizari

Human Rights Watch, organizația internațională pentru apărarea drepturilor omului, susține că Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran a recrutat, angajat, pregătit și trimis în linia întâi a luptelor pentru apărarea lui Bashar al Assad, alături de milițiile șiite, copii afgani refugiați în Iran.

În declarația publică emisă la 1 octombrie, HRW susține că un număr neprecizat de copii de 14 ani din Afganistan au luptat în cadrul așa-numitei Divizii Fatemiyun, o divizie alcătuită în exclusivitate din cetățeni afgani, majoritatea refugiați în Iran, divizie finanțată de Iran cu afgani pregătiți de Teheran pentru a sprijini trupele regimului Bashat al Assad în Conflictul din Siria.

Sarah Leah Whitson, director pentru Orientul Mijlociu al Human Rights Watch a somat Teheranul: „Iranul trebuie să pună punct imediat recrutării de copii pentru a face din ei soldați și să readucă în Afganistan copiii pe care i-a trimis în linia întâi să lupte în Siria”. Pentru a proba alegațiile, Human Rights Watch a prezentat poze cu pietre de mormânt din cimitirele iraniene, în care se află cel puțin 8 copii afgani care au luptat și au murit în Siria, ulterior fiind repatriați către familiile refugiate în Iran și înmormântați.

Mass media iraniană studiată de organizațiile internaționale neguvernamentale pentru drepturile omului și combaterea copiilor recrutați în armată, a relatat despre cel puțin alte 6 cazuri de copii afgani - soldați care au murit în Siria, potrivit aceluiași raport. Potrivit Ministerului iranian de Interne, cel puțin, 2.5 milioane de afgani erau refugiați în Iran în 2015, majoritatea fără acte. Dacă de această dată raportul Human Rights Watch vorbește despre recrutări de copii afgani din Iran, anterior a documentat cazuri de refugiați afgani în Iran care s-ar fi oferit voluntari pentru a lupta în Siria sperând ca familiile lor să obțină astfel un statut legal în această țară.

Existența posibilă a unei opțiuni pentru familiile de refugiați afgani, sau chiar a unor condiționări de participare a tinerilor, inclusiv copiilor, la războiul din Siria contra obținerea de către familiile lor a dreptului de reședință în Iran și a unui statut reglementat, este reprobabilă și condamnată de dreptul internațional, inclusiv de convențiile la care Iranul este parte. Convențiile aferente excluderii din combat și de pe acțiunile din teren și ale protejării copiilor în război fac parte din miezul cel mai strict al angajamentelor și legislației de la nivelul ONU pe care sunt obligate sa le asume, ratifice și respecte toate statele chiar înainte de a fi primite în Organizația Națiunilor Unite. Pentru statele membre, ele sunt semnatare ale convențiilor aferente domeniului încă de la înființarea organizației.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate