Editura Evenimentul si Capital

Controale „fără număr” în cazul #Colectiv. MAI, MS și spitalele care au tratat pacienții tragediei, luate la puricat

Două corpuri de control fac anchetă la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală.
Autor: | | 0 Comentarii | 273 Vizualizari

La 7 luni de la tragedia din clubul bucureștean sunt încă multe semne de întrebare vizavi de modul în care s-a acționat în noaptea fatidică de 30 octombrie și de modul în care au fost tratați pacienții răniți în incendiu. Corpul de Control de la Guvern și cel al ministrului Sănătății descind, unul după altul, la spitalele unde au fost tratați pacienții rezultați din Tragedia #Colectiv. Nu scapă nepuricat nici Departamentul pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne.

Lista de acțiuni a Corpului de Control al primului ministru cuprinde două mari acțiuni legate de Tragedia Colectiv:

1. Acțiune de control la Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și la entitățile aflate în coordonarea acestuia, potrivit competențelor legale.

Potrivit comunicatului dat ieri publicității de Corpul de Control al Guvernului, obiectivele acesteia:

Verificarea respectării dispozițiilor legale privind organizarea și funcționarea departamentului;

Verificarea îndeplinirii atribuțiilor legale privind monitorizarea activităților operative ale structurilor aflate în coordonare;

Verificarea îndeplinirii atribuțiilor privind coordonarea la nivel național a activităților de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență, asigurarea și coordonarea resurselor umane, materiale, financiare și de altă natură necesare restabilirii stării de normalitate, inclusiv primul ajutor calificat și asistență medicală de urgență în cadrul unităților și compartimentelor de primire a urgențelor (UPU/CPU) până la internarea în spital și a atribuțiilor privind coordonarea operațională a serviciilor de ambulanță și a celor Salvamont, potrivit competențelor legale;

– Alte aspecte considerate relevante de către echipa de control.

Cea de-a doua acțiune de control a inspectorilor de la Guvern se desfășoară la Ministerul Sănătății, la spitalele în care au fost internate victimele de la Colectiv și la Direcția de Sănătate Publică a municipiului București.

Obiectivele declarate ale acesteia sunt:

Verificarea respectării dispozițiilor legale privind organizarea și funcționarea fiecărei entități în parte;

Verificarea îndeplinirii atribuțiilor care reveneau fiecărei entități în ceea ce privește elaborarea Planului Alb, valabil în cursul anului 2015;

Verificarea îndeplinirii atribuțiilor care reveneau fiecărei entități în ceea ce privește declanșarea Planului Alb, în data de 30.10.2015.

– Alte aspecte considerate relevante de către echipa de control.

În paralel, însă, și inspectorii din subordinea ministrului Sănătății controlează spitalele. Ieri, Corpul de Control al lui Vlad Voiculescu a descins la Spitalul „Sfântul Pantelimon” din Capitală. Controlul, care merge în paralele cu ancheta din cazul #Colectiv, este legat de informațiile apărute în presă despre modul în care sunt folosite medicamentele la unitatea ATI a Spitalului.

„Discriminarea pe criterii de vârstă sau orice altă formă de discriminare între pacienți, în cadrul acestui program sau oricare altul, este inacceptabilă și reprezintă o încălcare a legii în vigoare, inclusiv a Codului Deontologic al Colegiului Medicilor din România. În cazul particular al Spitalului Sf. Pantelimon, acuzațiile vehiculate în presă trebuie investigate. (...) Ministerul Sănătății afirmă cu tărie că drepturile pacienților nu sunt negociabile”, subliniau reprezentanții MS, într-un comunicat remis săptămâna trecută.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate