Editura Evenimentul si Capital

Contribuția pentru pensii, reținută și din drepturile de autor

Autor: | | 0 Comentarii | 928 Vizualizari

Persoanele care lucrează doar cu contract de drepturi de autor plătesc,pe lângă impozit,și contribuții la pensii și la sănătate

Cei care lucrează atât cu contract de muncă, cât și cu contract de drepturi de autor, plătesc contribuțiile la asigurările sociale doar pentru sumele din contractul individual de muncă. Contractul de drepturi de autor este însă supus impozitului pe venit.

Maria Cojocariu, manager de salarizare la compania de consultanţă Accace România, a explicat pentru EVZ care sunt taxele și impozitele care se rețin pentru fiecare tip de contract în parte: cel de drepturi de autor și cel individual de muncă.

Care sunt aceste impozite care se reţin din venitul persoanei care lucrează cu contract de drepturi de autor? La ce nivel sunt ele, cine le reţine şi unde le varsă?

Veniturile din drepturi de autor sunt venituri rezultate din cesiunile de drepturi de proprietate intelectuală (conform  Legii nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare), prevăzute in mod expres in contractul încheiat între părţi. 

Taxe aferente unui contract de drepturi de autor sunt:

Taxa

Drepturi de autor

Drepturi de autor

+ Alte venituri

CAS

10,5 % * VBR

(plafon VBR: 5 * Sal mediu)

-

CASS

5,5% * VBR

-

SOMAJ

-

-

IMPOZIT

10% (plata anticipată)

16% (plata finală)

 

Pentru veniturile obţinute în baza unui contract de drepturi de autor, plătitorii (persoane juridice sau alte entitaţi care au obligaţia de a conduce evidenţa contabilă) au obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira impozit prin reţinere la sursă, reprezentând plăţi anticipate.

Impozitul ce trebuie reţinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul.

Impozitul se stabileşte aplicând o cotă de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contribuţiile sociale obligatorii reţinute la sursă potrivit legii. În acest caz beneficiarul de venit are obligaţia de a depune, până la data de 25 mai a anului următor celui de realizare a venitului, formularul 200 – Declaraţie privind venitul realizat.

Contribuabilii care realizează venituri din drepturi de autor pot opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. Opţiunea de impunere a venitului brut se exercită în scris în momentul încheierii fiecărui raport juridic/contract şi este aplicabilă veniturilor realizate ca urmare a activităţii desfăşurate pe baza acestuia.

În acest caz, impozitul pe venit se calculează prin reţinere la sursă la momentul plăţii veniturilor de către plătitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut. Impozitul calculat şi retinut reprezintă impozit final şi se vireaza la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut. În acest caz beneficiarul de venit nu mai are obligaţia depunerii Declaraţiei 200.

Venitul net din drepturile de proprietate intelectuală se stabileşte prin scăderea din venitul brut a următoarelor cheltuieli:

  • o cheltuială deductibilă egală cu 20% din venitul brut (sau 25% în cazul veniturilor provenind din crearea unor lucrări de artă monumentală)
  • contribuţiile sociale obligatorii plătite

Pentru veniturile obţinute din drepturi de autor beneficiarul datorează următoarele contribuţii sociale:

  • Contribuţia de asigurări sociale (CAS) în cota de 10,5 % (baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a 5 ori câştigul salarial mediu brut)
  • Contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) în cotă de 5,5%.

Însă, în cazul în care beneficiarul realizează în acelaşi timp şi alte venituri (ex: venituri din salarii), atunci pentru veniturile obţinute din drepturi de autor nu mai datoreză CAS şi CASS.

Veniturile din drepturi de propietate intelectuală cu reţinere la sursă se declară de plătitorul venitului în fomularul 112 - Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate".

În situaţia în care unitatea reţine impozitul de 10%, atunci în termen de 30 de zile de la data începerii activităţii/obţinerii primului venit, după caz, beneficiarul va depune Declaraţia 020 "Declaraţie de înregistrare fiscală/declaraţie de menţiuni pentru persoane fizice române" la organul fiscal în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul fiscal. Însă, dacă optează pentru reţinerea impozitului final de 16%, persoana fizică nu mai este obligată să depună declaraţia 020.

Concret, ce plăteşte angajatul cu contract individual de muncă, la ce nivel, cine îi reţine sumele şi unde le varsă? Care sunt  impozitele datorate de angajator?

În cazul unui contract individual de muncă, se aplică următoarele taxe:

Taxe Angajat:

%

CAS

10,5%

Somaj

0,5%

Sanatate

5,5%

Impozit

16,0%

Taxe Angajator:

%

CAS unitate

15,8%

Fd.accidente (*in functie de CAEN)

0,15% - 0,85%

Somaj unitate

0,50%

Fd.garantare

0,25%

Sanatate unitate

5,20%

Concedii si indemn.

0,85%

Angajatorul este cel care are obligaţia de a calcula, de a reţine şi vira la buget statului toate taxele aferente veniturilor salariale.

Care este situatia celor care au, simultan, si contract individual de muncă şi contract de drepturi de autor? În acest caz, pentru ce şi cât se impozitează?

În cazul în care beneficiarul realizează în acelaşi timp şi alte venituri (ex: venituri din salarii), atunci pentru veniturile obţinute din drepturi de autor nu mai datoreză CAS şi CASS. Se va aplica doar impozitul pe venit.

Ce se intampla daca am un contract de munca la un angajator, dar mai am şi un alt contract de drepturi de autor la un alt angajator? Cine, ce şi cât plăteşte într-o astfel de situaţie?

Dacă luăm spre exemplu cazul în care o persoană fizică are contract de muncă şi contract de drepturi de autor la o altă unitate (impozit cu reţinere la sursă ca plată anticipată), atunci venitul net ar fi:

CIM:

Salariu BRUT

RON

1.050

CAS

10,5%

110

Somaj

0,5%

5

Sanatate

5,5%

58

Impozit

16,0%

100

Total Taxe angajat

RON

273

Salariu NET

RON

777

CAS unitate

15,80%

166

Fd.accidente (*)

0,15%

2

Somaj unitate

0,50%

5

Fd.garantare

0,25%

3

Sanatate unitate

5,20%

55

Concedii si indemn.

0,85%

9

Total Taxe companie

RON

240

TOTAL COST SALARIAL

RON

1.290

Drepturi de autor:

Venit BRUT

RON

1.050

CAS

0,0%

0

Somaj

0,0%

0

Sanatate

0,0%

0

Impozit

10,0%

105

Total Taxe

RON

105

Venit NET

RON

945
Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate