Editura Evenimentul si Capital

Contribuția pentru pensii, reținută și din drepturile de autor

Autor: | | 0 Comentarii | 956 Vizualizari

Persoanele care lucrează doar cu contract de drepturi de autor plătesc,pe lângă impozit,și contribuții la pensii și la sănătate

Cei care lucrează atât cu contract de muncă, cât și cu contract de drepturi de autor, plătesc contribuțiile la asigurările sociale doar pentru sumele din contractul individual de muncă. Contractul de drepturi de autor este însă supus impozitului pe venit.

Maria Cojocariu, manager de salarizare la compania de consultanţă Accace România, a explicat pentru EVZ care sunt taxele și impozitele care se rețin pentru fiecare tip de contract în parte: cel de drepturi de autor și cel individual de muncă.

 

Care sunt aceste impozite care se reţin din venitul persoanei care lucrează cu contract de drepturi de autor? La ce nivel sunt ele, cine le reţine şi unde le varsă?

Veniturile din drepturi de autor sunt venituri rezultate din cesiunile de drepturi de proprietate intelectuală (conform  Legii nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare), prevăzute in mod expres in contractul încheiat între părţi. 

 

Taxe aferente unui contract de drepturi de autor sunt:

 

Taxa

Drepturi de autor

Drepturi de autor

+ Alte venituri

CAS

10,5 % * VBR

 

(plafon VBR: 5 * Sal mediu)

 

-

CASS

5,5% * VBR

-

SOMAJ

-

-

IMPOZIT

10% (plata anticipată)

16% (plata finală)

 

Pentru veniturile obţinute în baza unui contract de drepturi de autor, plătitorii (persoane juridice sau alte entitaţi care au obligaţia de a conduce evidenţa contabilă) au obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira impozit prin reţinere la sursă, reprezentând plăţi anticipate.

Impozitul ce trebuie reţinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul.

Impozitul se stabileşte aplicând o cotă de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contribuţiile sociale obligatorii reţinute la sursă potrivit legii. În acest caz beneficiarul de venit are obligaţia de a depune, până la data de 25 mai a anului următor celui de realizare a venitului, formularul 200 – Declaraţie privind venitul realizat.

Contribuabilii care realizează venituri din drepturi de autor pot opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. Opţiunea de impunere a venitului brut se exercită în scris în momentul încheierii fiecărui raport juridic/contract şi este aplicabilă veniturilor realizate ca urmare a activităţii desfăşurate pe baza acestuia.

 

În acest caz, impozitul pe venit se calculează prin reţinere la sursă la momentul plăţii veniturilor de către plătitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut. Impozitul calculat şi retinut reprezintă impozit final şi se vireaza la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut. În acest caz beneficiarul de venit nu mai are obligaţia depunerii Declaraţiei 200.

 

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate