Editura Evenimentul si Capital

Contribuția instituțiilor de forță la ivirea și dezvoltarea Doctoromaniei | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 14 Comentarii | 2151 Vizualizari

În numărul anterior, sub titlul De ce nu se va vindeca în veci România de rîia plagiatului la doctorat, semnalam pericolul pe care-l reprezintă, și în cazul incredibilului fenomen numit plagierea tezelor de doctorat, năravul românesc al politizării excesive a dezbaterii.

Văzut exclusiv ca un prilej de răfuială politico-mafiotă, Fenomenul n-a fost abordat în întreaga-i complexitate, cu temeiuri și soluții.

Eu pledam însă pentru declanșarea unei ample dezbateri, cu participarea celor interesați, dar și a elitei intelectuale, despre cauzele din adîncuri ale Fenomenului numit Plagierea tezelor de doctorat.

Din acest punct de vedere, orice dezbatere despre Fenomenul tezelor de doctorat trebuie să debuteze cu abordarea unei realități evidente: Doctoromania din ultimii ani.

Un studiu competent semnalează că din cele 67 000 de doctorate obținute din 1990 pînă acum, jumătate au fost obținute în ultimii cinci ani:

Peste 30.000!

30.000 de doctori în științe în doar cinci ani, un ritm de 6.000 de doctori pe an!

Dincolo de observațiile care s-ar face automat (e limpede că majoritatea lor sunt, dacă nu plagiate, atunci de mîntuială), această realitate ne obligă să ne întrebăm: Cum s-a ajuns la această doctoromanie? A face o teză de doctorat nu e un lucru simplu pentru cineva. E nevoie de timp liber sacrificat pentru studiu în biblioteci, de înzestrare în materie de cercetare (nu oricine poate aduce ceva nou într-un domeniu, chiar și în cazul unui bun profesor universitar), de un imbold inițial, provocat de o curiozitate care nu poate fi decît efectul unui contact cu aspectele teoretice ale unui domeniu.

Un răspuns posibil ni-l dă un amănunt surprins de presa din ultima vreme. În aprilie 2014, Valer Marian a făcut o interpelare în Senat adresată ministrului de Interne de pe atunci, Gabriel Oprea, pentru a afla cîți angajați ai ministerului au obținut titlul de doctor în științe în perioada 2005-2014. Răspunsul ministrului, datat 15 aprilie 2014, te lasă cu gura căscată:

„De asemenea, în aceeași perioadă, un număr de 697 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au obținut titlul științific de doctor, dintre aceștia un număr de 12 au obținut titlu, la universități din Republica Moldova”. Cum adică?

La un minister precum cel de Interne și nu la unul precum cel al Culturii, 697 de angajați au dedicat timp și energie cercetării de bibliotecă, de arhive, scrisului noaptea tîrziu, fișelor?!

Faptul ne atrage atenția asupra a doua adevăruri:

1. Doctoromania s-a manifestat cu precădere în rîndul instituțiilor care alcătuiesc Sistemul de forță al României din ultimii ani, lucru paradoxal dacă ne gîndim că între angajații acestui Sistem și Bibliotecă e un divorț de esență, instituțiile de forță presupunînd ceea ce D. D. Roșca numea oameni de acțiune, deosebiți de oamenii de reflexie.

2. Doctoromania nu s-a ivit dintr- un salt al națiunii în zona cercetării, nici măcar din nevoia universitară de diplome sau din cerința doctoratului pentru a promova în ierarhia din învățămîntul superior, ci din existența unor avantaje materiale pentru cei cu doctorat.

Gelu Diaconu, fostul șef al ANAF-ului, scos din joc prin dosarul completamente fals plăsmuit de DNA (Justiția a trimis dosarul înapoi la DNA, dovadă că omul avea dreptate cînd spunea peste tot că e victima unui incredibil abuz), publică pe blogul său personal un text care dă un răspuns la întrebarea:

Cum s-a născut Doctoratomania în rîndul celor care lucrează în instituțiile de forță în special și al celor care lucrează în administrație în general? Autorul trădează chiar din titlu esența de conținut:

„Sporul pentru titlul ştiinţific de doctor este o fraudă din bani publici care trebuie investigată!”

Punctul de plecare îl constituie tabloul bine schițat al ceea ce am numi Doctoramania:

„S-a creat o adevărată «industrie» la care cel mai mult a contribuit veracitatea şi lipsa de etică profesională a mediului universitar. Tot soiul de indivizi dubioşi, cel mult semidocţi, au apelat la această «industrie» şi au devenit peste noapte doctori în ştiinţe.” Gelu Diaconu vorbește de o adevărată industrie.

Într-adevăr, deosebirea plagiatului la doctorat de alte furturi intelectuale constă în complicitatea mai multor persoane la acest furt. În cazul unei teze copiate sau a unei lucrări copiate la Bacalaureat, acțiunea e strict individuală. Strict individuală e acțiunea și în cazul plagiatelor din alte domenii, cum ar fi de exemplu din cel editorial. În cazul tezelor de doctorat, furtul care e plagiatul presupune complicitatea:

– Conducătorului de doctorat, cel despre care se știe că trebuie să fie el însuși doctor în domeniul în care-și dă doctorandul teza.

– Șefului Școlii doctorale.

– Membrilor Comisiei de doctorat.

O fotografie din presă ne arată că în Comisia de doctorat a lui Kovesi au fost cinci persoane, patru pe lîngă conducătorul tezei. Să nu-și fi dat seama respectivele persoane că teza e plagiată?

Avem de a face prin urmare cu un fenomen neliniștitor chiar pentru siguranța națională:

Grupurile infracționale organizate numite Școlile doctorale.

Cum s-a născut această industrie, mai precis, din ce motive?

Răspunde autorul:

„Dincolo de împăunarea CV-urilor, consolidarea statutului socio-profesional obţinut nemeritat sau de hrănirea propriului orgoliu exacerbat de «puterea» publică dobîndită (exercitată deseori discreţionar) există o cauză mult mai pămînteană a exploziei numărului de «oameni de ştiinţă» din România. Banii! Da, pentru că în cauză nu avem de-a face numai cu oribila imoralitate a falsului intelectual, ci cu un veritabil furt din bani publici. Şi foarte multe persoane dintre cele avizate trec sub tăcere acest aspect, speriate cred de dimensiunea fenomenului. Să mă explic. De-a lungul carierei mele, aflat în fruntea unor entităţi publice, am refuzat cu obstinaţie să acord sporul pentru «titlul ştiinţific de doctor » salariaţilor din subordine. Vorbim de 15% din salariul de bază, adică de sume foarte importante mai ales că în cauză erau multe persoane cu funcţii de conducere. Foştii mei colaboratori cunosc foarte bine acest lucru. Refuzul meu era dictat de evidenţa că ne aflăm în situaţia unor plagiatori şi nu din invidie. (...)

Aşadar, pentru cei angajaţi în sistemul public, plagiatorii fură pur şi simplu din banii publici. O evaluare a numărului beneficiarilor sporului de 15% şi a sumelor cheltuite în acest scop este relativ uşor de facut. Pentru «doctorii» care şi-au dobîndit titlul pînă la 31 dec 2009 de la acea dată sporul le-a fost inclus în salariul de bază. În perioada de după 2010 se crease o «discriminare» faţă de «plagiatorii » nou apăruţi. Aceştia nu mai beneficiau de acest spor aşa că legiuitorul (în rîndurile căruia găsim o sumedenie de plagiatori) a corectat imediat «crunta» discriminare, prin art.5 alin (1’) si (1”) din OUG nr.83/2014 aprobată prin Legea nr.71/2015.”

Fostul șef al ANAF pune problema în termenii marilor pagube aduse Bugetului:

„Să încercăm un exerciţiu pur teoretic. Din datele publice reiese că ar fi cca 60.000 de «doctori» angajaţi în sistemul public şi beneficiari ai sporului amintit. Dacă luăm în calcul că majoritatea acestora sînt încadraţi în funcţii de conducere, iar nivelul lor de salarizare este cu mult peste medie, putem accepta că echivalentul celor 15% aferent sporului ar putea fi cca 1.000 lei lunar. Pentru o perioadă egală cu cinci ani suma totală care ar putea fi teoretic recuperată ar fi de cca. 3,6 miliarde de lei… ”

De aici și o propunere:

„De aceea, într-o societate în care instituţiile abilitate de lege ar funcţiona corespunzător, pe fondul acestei dezbateri naţionale, ar trebui imediat demarată o acţiune de evaluare a sumelor cheltuite cu plagiatorii (vă asigur că peste 80% dintre beneficiarii sporului de doctorat sînt plagiatori!) şi recuperarea acestora în interiorul termenului de prescriere de la persoanele beneficiare cu funcţii publice. Curtea de Conturi ar trebui să îşi asume această obligaţie legală (dar, apropos, cunoaşteţi densitatea plagiatorilor de acolo?!) iar cei care doresc să beneficieze de acest spor pentru perioada trecută să solicite din proprie iniţiativă CNATDCU http://www.cnatdcu.ro (căruia evident i-ar trebui puse la dispoziţie resurse sporite) eliberarea unei atestări de corectitudine. Şi Antifrauda, la solicitarea Curţii de Conturi ar putea să-şi pună la dispoziţie capacitatea administrativă în derularea unei astfel de verificări. Şi pentru ca lucrurile să se desfăşoare într-o logică firească s-ar putea începe cu DNA-ul. Pentru că această instituţie trebuie să fie deasupra oricărei îndoieli, ar fi de interes public ce sumă cheltuie DNA-ul cu acordarea sporului de doctorat. Refuz să cred că ar putea fi plagiatori, adică hoţi din bani publici, printre beneficiarii acestor sporuri chiar în cadrul DNA, chiar dacă există şoapte în spaţiul public! Dar pentru a elimina orice bănuială ar putea solicita din proprie iniţiativă să li se verifice autenticitatea tezelor de doctorat.

În concluzie, solicit public inventarierea tuturor beneficiarilor de spor pentru obţinerea «titlului ştiinţific de doctor », evaluarea sumelor din bani publici cheltuite, verificarea tezelor cel puţin a celor cu funcţii de demnitate publică, precum şi recuperarea sumelor cheltuite cu plagiatorii neamului. (…)

Credeţi că este posibil acest lucru? Mă îndoiesc profund… De ce? Pentru că trăim în România, iar aici dreptatea a devenit o noţiune relativă.”

Și eu mă îndoiesc profund.

Motivului avansat de Gelu Diaconu i-aș adăuga un altul, la fel de important:

Beneficiarii doctoromaniei sînt – cum însuși autorul sugerează – angajații instituțiilor de forță.

Instituțiile de forță conduc România ultimului timp.

Cum să se dea în gît pe ei înșiși Stăpînii țării?

Cel mai bun răspuns la întrebarea asta ne dă votul din Senat la legea care blochează orice investigare a doctoratelor de pînă acum.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 19:02 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate