Contracte desecretizate: Iată ce a insistat Chevron să ascundă și nu a reușit

Contracte desecretizate: Iată ce a insistat Chevron să ascundă și nu a reușit

Guvernul a primit acordul companiei Chevron de declasificare a contractelor de concesionare a unor perimetre petroliere din Dobrogea, a declarat azi premierul Mihai-Răzvan Ungureanu, citat de Agerpres.

UPDATE. Potrivit site-ului Hotnews.ro, datele rămase secrete în documentele publicate de ANRM pot fi descifrate relativ ușor. Astfel, personajul misterios care semnează contractul în numele Chevron este Montgomerie Christie Steele, în numele reprezentantului legal al companiei, Richard Philip Cohagan. Chevron România BV, așa cum se putea ghici oricum din denumire, este înregistrată în Olanda, mai exact în Amsterdam. Sumele estimate pentru programul minimal de explorare, de asemenea secrete, ar fi de 4,5 milioane de dolari pentru achiziția seismică 2D, 9, respectiv 7 milioane de dolari pentru sondele de 3.500 și 2.500 de metri din prima fază și câte 18 milioane de dolari pentru fiecare sondă de 3.500 de metri din faza opțională de explorare. În total, compania ar putea să cheltuiască, potrivit acestor estimări, între 21,14 milioane de dolari și 121,28 milioane de dolari în cei 4, până la 6 ani de explorare. Un lucru ciudat este că pagina 18 are un aspect total diferit față de celelalte. Fontul, mărimea caracterelor și distanța între rânduri sunt diferite, fără să existe vreo explicație evidentă. Concesiunea, valabilă între 30 și 45 de ani Contractele au fost făcute publice astăzi pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), însă acestea nu conţin anumite clauze comerciale pe care compania a dorit să le menţină confidenţiale.

Guvernul propusese companiei americane înainte de jumătatea acestei luni încheierea unui acord de desecretizare a contractelor de concesiune, considerând că nu există în acestea elemente care să poată fi supuse unui secret de stat. Cele trei perimetre, Adamclisi, Costinești și Vama Veche, au fost concesionate în martie 2011 pe o perioadă de 30 de ani, ce va putea fi prelungită cu până la 15 ani. În toate cele trei perimetre, Chevron se angajează să realizeze, în faza obligatorie a etapei de explorare, o achiziție seismică 2D de 300 km, un studiu geochimic și săparea a două sonde, una de 3500 de metri și una de 2500. De asemenea, compania se angajează să realizeze programe de training și dezvoltare profesională în cei patru ani în care se derulează această fază. Ulterior, în funcție de rezultatele primelor sonde, americanii ar putea să sape între una și opt sonde suplimentare în faza opțională de explorare, în cazul în care vor alege să continue lucrările. Vă prezentăm documentele publicate pe siteul ANRM:

  • DESCARCĂ AICI Acordul Chevron pentru explorare - exploatare în perimetrul Adamclisi
  • DESCARCĂ AICI Acordul Chevron pentru explorare - exploatare în perimetrul Costinești
  • DESCARCĂ AICI Acordul Chevron pentru explorare - exploatare în perimetrul Vama Veche

Ne puteți urmări și pe Google News