Editura Evenimentul si Capital

Societatea civilă, NEMULȚUMITĂ de dezbaterea Bugetului pe 2016

Autor: | | 0 Comentarii | 362 Vizualizari

Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) a invitat societatea civilă la o dezbatere publică la Parlament despre structura și prioritățile proiectului de Buget 2016. Câţiva dintre reprezentanţii societăţii civile au părăsit sala în mai puţin de o oră de la începerea discuţiilor, declarându-se dezamăgiţi, atât de modul de organizare, cât şi de calitatea discuţiilor.

UPDATE. Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a fost unul dintre cei care nu au rămas până la finalul discuţiilor, precizând la ieşire, potrivit mediafax.ro, că primul lucru care l-a surprins a fost că jurnaliştilor nu li s-a permis accesul în sală, iar al doilea a fost că de fapt organizatorii au făcut confuzii între audiere publică şi o dezbatere publică. 

Liderul sindical a mai spus că tragedia şi mai mare este şi că Guvernul nu a respectat cadrul legal din cauza faptului că dezbaterea publică ar fi trebuit să aibă loc înainte, în Consiliul Economic şi Social, care prin lege are atribuţiile de a realiza dialogul civic şi să facă raportul respectiv. De asemenea, potrivit lui Hossu, o altă anomalie constă în faptul că dezbaterea a avut loc după ce, miercuri dimineaţă, Guvernul a aprobat deja bugetul de stat şi ordonanţele speciale.

"Este o mică ironie aş putea spune a ceea ce se cheamă democraţie. Nu în ultimul rând este anormal faptul că Guvernul nu a respectat procedura de a lăsa pentru dezbatere publică 10 zile, deci şedinţa de Guvern ar fi trebuit să fie pe 14 decembrie şi bugetul să se înainteze Parlamentului pe 15. Evident că acest gen de precipitare are şi implicaţii legate de structura bugetului", a declarat Hossu.

Liderul sindical a mai spus că majoritatea membrilor Guvernului ar fi trebuit ca atunci când s-a pus problema bugetului pe 2016 să pună şi problema anulării ordonanţei privind salariile înalţilor demnitari, tocmai pentru a asigura un venit suplimentar la bugetul de stat, dar şi pentru a da un semnal că Guvernul este primul care vrea să respecte legea în vigoare.

"Practic şi acest Guvern se complace în nerespectarea legii luând salarii ilegal", a mai precizat Bogdan Hossu.

Un alt reprezentant al societăţii civile care a plecat cu mult înainte de închiderea dezbaterii a fost Adrian Aciu de la Asociaţia Civică Dreptatea. Acesta a spus că a venit la "aşa-zisa dezbatere" pentru probleme legate de drepturile omului, iar concluzia sa a fost că nimeni din sală nu era de fapt mulţumit de discuţii.

De asemenea, Adrian Aciu a reclamat şi el faptul că proiectul de buget nu a stat suficient în dezbatere publică.

"Este anormal ce se întâmplă şi din acest punct de vedere Guvernul actual a început cu stângul. Îi cerem primului- ministru să motiveze unele decizii pe care nimeni nu le înţelege: de ce au mărit bugetul la Apărare după ce secretarul general adjunct al NATO a fost în România. Avem impresia că acest buget a fost mărit pe bază de lobby, nu pe baza intereselor cetăţenilor români şi îi cerem să motiveze şi de ce protecţia socială are mai puţini bani", a spus reprezentantul societăţii civile.

Acesta a mai subliniat că prin proiectul de buget pe 2016 ar urma să se aloce mai mulţi bani Poliţiei şi altor structuri de apărare în defavoarea protecţiei sociale.

"Se dau la Poliţie mai mulţi bani, şi nu că n-ar fi necesar acolo, dar avem impresia că devenim un stat poliţienesc. SRI, Poliţie, Aramata, toţi primesc bani, dar tăind fonduri de la alte lucruri", a adăugat Adrian Aciu.

Acesta a mai spus că a cerut premierului să se aplice cu mai multă atenţie asupra "găurilor negre din buget", explicând că se referă în special la asociaţiile şi fundaţiile de utilitate publică, care în opinia sa "au ajuns acolo pe baza unor şmecherii" luând bani de la buget fără ca cetăţenii să ştie pentru ce.

MCPDC a anunțat că 70 de persoane, dintre care: 73 de cetățeni, 13 reprezentanți ai instituțiilor publice și 84 de reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale sau societăți comerciale.

”Din totalul respondenților, 123 de persoane și-au anunțat intenția de a participa la dezbatere”, a anunțat ministrul pentru Dialog Social, Violeta Alexandru. 

Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, va prezenta bugetul pe anul 2016, la eveniment fiind invitați și ministrul Transporturilor - Dan Costescu, ministrul Fondurilor Europene - Aura Răducu și ministrul Agriculturii - Achim Irimescu.
"Pentru o discuție cât mai eficientă, rugăm organizațiile neguvernamentale și alte categorii de cetățeni, să transmită până marți, 8 decembrie 2015, ora 16:00 (prin completarea formularului de înscriere disponibil la adresa https://goo.gl/d5CCgU ce include o secțiune pentru un material-sinteză de cel mult două pagini) propuneri concrete însoțite de argumente cu referire exclusiv la proiectul de buget pe 2016", a anunțat ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic pe Facebook. 
Ministerul solicită ca "organizaţiile neguvernamentale şi alte categorii de cetăţeni să transmită până marţi, 8 decembrie 2015, ora 16,00 (prin completarea formularului de înscriere disponibil la adresa https://goo.gl/d5CCgU ce include o secţiune pentru un material-sinteză de cel mult două pagini), propuneri concrete însoţite de argumente cu referire exclusiv la proiectul de buget pe 2016". 
 
Alături de persoanele care vor avea puncte de vedere transmise prin e-mail şi susţinute în dezbatere, vor putea participa, în limita locurilor disponibile din sală, persoane şi reprezentanţi ai organizaţiilor, dar fără intervenţii, în scopul informării. 
 
"În funcţie de interesul manifestat pentru eveniment, organizatorii iau în considerare transmiterea live a dezbaterii prin internet, astfel încât să oferim posibilitatea cât mai multor grupuri interesate, mai ales din afara Bucureştiului şi chiar din afara ţării, să participe la această importantă temă naţională", mai anunţă reprezentanţii Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic. Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate