Editura Evenimentul si Capital

Societatea civilă, NEMULȚUMITĂ de dezbaterea Bugetului pe 2016

Autor: | | 0 Comentarii | 373 Vizualizari

Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) a invitat societatea civilă la o dezbatere publică la Parlament despre structura și prioritățile proiectului de Buget 2016. Câţiva dintre reprezentanţii societăţii civile au părăsit sala în mai puţin de o oră de la începerea discuţiilor, declarându-se dezamăgiţi, atât de modul de organizare, cât şi de calitatea discuţiilor.

UPDATE. Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a fost unul dintre cei care nu au rămas până la finalul discuţiilor, precizând la ieşire, potrivit mediafax.ro, că primul lucru care l-a surprins a fost că jurnaliştilor nu li s-a permis accesul în sală, iar al doilea a fost că de fapt organizatorii au făcut confuzii între audiere publică şi o dezbatere publică.

Liderul sindical a mai spus că tragedia şi mai mare este şi că Guvernul nu a respectat cadrul legal din cauza faptului că dezbaterea publică ar fi trebuit să aibă loc înainte, în Consiliul Economic şi Social, care prin lege are atribuţiile de a realiza dialogul civic şi să facă raportul respectiv. De asemenea, potrivit lui Hossu, o altă anomalie constă în faptul că dezbaterea a avut loc după ce, miercuri dimineaţă, Guvernul a aprobat deja bugetul de stat şi ordonanţele speciale.

"Este o mică ironie aş putea spune a ceea ce se cheamă democraţie. Nu în ultimul rând este anormal faptul că Guvernul nu a respectat procedura de a lăsa pentru dezbatere publică 10 zile, deci şedinţa de Guvern ar fi trebuit să fie pe 14 decembrie şi bugetul să se înainteze Parlamentului pe 15. Evident că acest gen de precipitare are şi implicaţii legate de structura bugetului", a declarat Hossu.

Liderul sindical a mai spus că majoritatea membrilor Guvernului ar fi trebuit ca atunci când s-a pus problema bugetului pe 2016 să pună şi problema anulării ordonanţei privind salariile înalţilor demnitari, tocmai pentru a asigura un venit suplimentar la bugetul de stat, dar şi pentru a da un semnal că Guvernul este primul care vrea să respecte legea în vigoare.

"Practic şi acest Guvern se complace în nerespectarea legii luând salarii ilegal", a mai precizat Bogdan Hossu.

Un alt reprezentant al societăţii civile care a plecat cu mult înainte de închiderea dezbaterii a fost Adrian Aciu de la Asociaţia Civică Dreptatea. Acesta a spus că a venit la "aşa-zisa dezbatere" pentru probleme legate de drepturile omului, iar concluzia sa a fost că nimeni din sală nu era de fapt mulţumit de discuţii.

De asemenea, Adrian Aciu a reclamat şi el faptul că proiectul de buget nu a stat suficient în dezbatere publică.

"Este anormal ce se întâmplă şi din acest punct de vedere Guvernul actual a început cu stângul. Îi cerem primului- ministru să motiveze unele decizii pe care nimeni nu le înţelege: de ce au mărit bugetul la Apărare după ce secretarul general adjunct al NATO a fost în România. Avem impresia că acest buget a fost mărit pe bază de lobby, nu pe baza intereselor cetăţenilor români şi îi cerem să motiveze şi de ce protecţia socială are mai puţini bani", a spus reprezentantul societăţii civile.

Acesta a mai subliniat că prin proiectul de buget pe 2016 ar urma să se aloce mai mulţi bani Poliţiei şi altor structuri de apărare în defavoarea protecţiei sociale.

"Se dau la Poliţie mai mulţi bani, şi nu că n-ar fi necesar acolo, dar avem impresia că devenim un stat poliţienesc. SRI, Poliţie, Aramata, toţi primesc bani, dar tăind fonduri de la alte lucruri", a adăugat Adrian Aciu.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate