Editura Evenimentul si Capital

INTERZIS pentru români! Cârciuma PĂZITĂ cu KALAȘNIKOVUL și puterea NUCLEARĂ a României. Cum ne-a construit ARMATA ROȘIE orașul Doctor Petru GROZA

Când rușii construiau în Ștei
Autor: | | 26 Comentarii | 20866 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Satul bihorean Ștei avea vreo 200 de case când au ajuns acolo trupele „eliberatoare” ale Armatei Roșii pentru a construi orașul ce avea să poarte pentru o perioadă numele doctorului Petru Groza, premierul primului guvern controlat de comuniști, instalat la 6 martie 1945.

Orașul a fost construit pe terenurile pe care șteienii cultivau cea mai bună varză și cei mai mândri castraveți din zona Beiușului, de le mersese numele de „scartaveți”.

Rușii au început să construiască orașul în toamna lui 1952, după ce vreme de mai mulți ani geologii trimiși de la Moscova căutaseră să vadă ce se ascunde sub pământ. Când au fost convinși că e mult uraniu de cărat în URSS au dat năvală.

La începutul toamnei lui 1952, toboșarul satului a dat șfară în sat că oamenii să adune ce au de strâns de pe câmpuri că vine peste ei orașul. Unora dintre săteni nu le venea să creadă că se întorc rușii peste ei, iar alții puneau la cale mijloace de autoapărare a ogoarelor strămoșești.

Și șteienii aveau proaspăt în minte ce înseamnă să vină rușii. Îl împușcaseră, în timpul războiului, pe Nichita Petriș a Hijului pentru că n-a vrut să le dea o găină, de exemplu. Mulți șteienii fugiseră cu vite și ce mai apucaseră să ia în graba mare în pădurile din jur.

Profesorul Ioan Simedre, care avea să fie director peste două decenii al vechii școli din Ștei, și-a pierdut tatăl, el fiind crescut împreună cu cei doi frați ai săi doar de bunicul lor.

El și-a amintit pentru o monografie scrisă de Mariana Gavrilă: “Au venit rușii cât frunză și iarba. Și au început să coboare din tren, și-au coborât și tot au coborât… până ne-am săturat noi să stăm și să ne tot uităm după ei. Au descărcat scânduri și materiale de construcție pe care le-au cărat la marginea grădinilor cu varză din Tiguleasca, în Belgeasca, cum îi spuneam noi, cam pe unde se află acum unitatea de pompieri și și-au ridicat acolo un fel de  orășel din barăci.

În același timp, pe drum, în sat au intrat o gramadă de mașini de armată cu specialiști sovietici, care veniseră cu avionul până la Oradea, și imediat s-au apucat de lucru. Chiar de-a doua zi, au băgat buldozerele în haturile noastre și au început lucrările din mai multe părți deodata. Bieții săteni s-au trezit cu toate zarzavaturile și culturile pline de scânduri și cărămizi”.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate