Editura Evenimentul si Capital

Nemulţumiri în vechiul PNL faţă de modul în care s-a realizat fuziunea la nivel LOCAL. Ce judeţe controlează liberalii şi democrat-liberalii

Alina Gorghiu si Vasile Blaga FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | 54 Comentarii | 3483 Vizualizari

Consiliul Naţional al PNL s-a reunit azi, la Palatul Parlamentului, pentru a finaliza procesul de fuziune a filialelor vechiului PNL şi fostului PDL, dar şi pentru a adopta linia politică pe care o vor urma liberalii în acest an, în special în Parlament. Vechii liberali sunt nemulţumiţi de modul în care s-au purtat negocierile cu vechiul PDL pentru noile structuri de conducere la nivel local: comitele executive. Astfel, vechiul PNL, deşi teoretic mai mult mai puternic decât vechiul PDL va avea controlul asupra 26 de comitete executive, iar foştii democrat-liberali vor controla 23 de comitete executive.

Zilele trecute s-a renunțat la varianta președinte și președinte executiv, variantă vehiculată de secretarul general al PNL, Marian Petrache, urmând să se meargă pe formula co-președinților până după alegerile parlamentare din 2016. Deși atât la nivel central, cât și în teritoriu structurile sunt foarte stufoase, la nivelul fiecărui județ, respectiv sector, s-a luat decizia înființării unui Comitet Executiv.

Rezultatul obținut de filiale la europarlamentare a contat în raport de 80% și 20%- numărul aleșilor locali din fiecare județ în parte. Aceste criterii reprezintă o victorie a vechiului PDL în raport cu vechiul PNL, în condițiile în care scorul obținut la europarlamentare de către cele două partide a fost foarte apropiat. PNL a obținut 15% și PDL-12%.

Peste 1000 de delegaţi din toată ţara au participat la această şedinţă.

UPDATE 13.45: Mircea Ionescu Quintus a susţinut cuvântul de final, iar Consiliul Naţional s-a încheiat.

UPDATE 13.30. Cătălin Predoiu: “România a ales Klaus Iohannis, a ales o nouă politică. În toată campania am spus că Ponta este un pericol pentru România şi poporul a înţeles. Pericolul a fost îndepărtat dar este încă prezent. Astăzi, Ponta este un obstacol în calea dezvoltării României, a investiţiilor, a reformării României. Klaus Iohannis a oferit o şansă României. Astăzi suntem aici să forjăm voinţa politică să ducă PNL la guvernare. Nu este suficient să facem opoziţie, trebuie să facem guvernare”.  

UPDATE 13.00: Liberalii au votat rezoluţiile "Bugetul pe 2015: zero dezvoltare" şi pe cea intitulată "Noul PNL, noul guvern, noua politică - pentru România lucrului bine făcut!". "Dacă nu ne vom asuma Puterea, pierdem încă doi ani de zile pentru România. Ponta este în stare să facă orice, e în stare să-l laude pe Preşedintele României mai mult decât noi. E în stare să ne fure orice fel de iniţiativă pe care o avem. Ne trezim că vorbeşte Victor Ponta despre proiectele noastre. În schimb, indiferent ce ar face, vă spun cu precizie: este un bolovan. Este o frână în dezvoltarea României", a spus prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban.

UPDATE 12.45: Secretarul general al PNL, Marian Petrache, prezintă hotărârea privind criteriile de realizare a fuziunii la nivel local şi organismele astfel înfiinţate. Aceasta a fost adoptată cu o largă majoritate.

În acest calcul, rezultatul obținut de filiale la europarlamentare a contat în raport de 80% și 20%- numărul aleșilor locali din fiecare județ în parte.

UPDATE 12.35. Vasile Blaga:

 • Alegerile din 16 noiembrie au arătat cât de corecte au fost deciziile de atunci. 2014 este primul pas din realizarea proiectului politic România lucrului bine făcut.
 • Spuneam din august, dacă vă aduceţi aminte, că singurul dintre noi care îl poate bate pe Victor Ponta este Klaus Iohannis.
 • Şi l-am ales pe Klaus Iohannis. A câştigat Preşedinţia, dar şi noi am contribuit la asta. Vă mulţumesc tuturor pentru implicare.
 • Este nevoie de un guvern al nostru care să susţină proiectul lui Klaus Iohannis. E un lucru foarte bun că se munceşte mult, se munceşte bine şi termenul de 28 februarie va fi respectat, iar fie organizaţie va avea proiectul programului de guvernare.
 • Desigur, după ce lucrurile acestea sunt făcute, la un moment dat va trebui susţinut de oameni. Dacă nu vom avea grijă ca el să fie susţinut de acei oameni care să nu facă calificarea la locul de muncă, să stăpânească zonele pe care le administrează, dar să înţelegem ceva.
 • Mare atenţie cum desemnăm oamenii, pentru că trebuie cât mai repede să scoatem PSD de la guvernare. Uitaţi-vă la Victor Ponta! Şase săptămâni a stat ca un pisicuţ.
 • Printre materialele pe care le discutăm azi o să vedeţi cum împarte banii, unde ajung cei mai mulţi bani. Repetă toate relele făcute până acum. Avem obligaţia de a pune în practică ce am spus alături de Iohannis în campanie

UPDATE 12.13. Alina Gorghiu:

 • PNL, rezultat din fuziunea PDL şi PNL a fost înregistrat marţi în Registrul Partidelor Politice
 • Pagina 1 din 2
  Tag-uri: PNL, Ponta, predoiuStirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate