Editura Evenimentul si Capital

CONSENS la frontiera româno-ungară. Miniștrii de interne: nu se justifică adoptarea de măsuri suplimentare la graniță

Ministrii de Interne ai României și Ungariei, Petre Tobă și Sandor Pinter
Autor: | | 0 Comentarii | 767 Vizualizari

Miniștrii de Interne român și ungar au ajuns la un consens privitor la frontiera comună dintre cele două state, în contextul mult-discutatei probleme a migranților. Atât ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, cât și cel al Ungariei, Sandor Pinter, susțin că țara noastră a dovedit că are capacitatea de a stopa tentativele de intrare a străinilor, dinspre Asia spre Europa, și nu sunt justificate adoptarea de măsuri suplimentare la frontiera dintre cele două state, care reprezintă frontiera internă a Uniunii Europene

Cei doi miniștri de Interne, Petre Tobă și Sandor Pinter, s-au întâlnit, luni, la frontiera dintre cele două state, în Punctul Comun de Contact româno-ungar Borș-Artand.   

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) transmite că principalele teme de discuție abordate au vizat controlul frontierelor și migrația, conexiunile rutiere transfrontaliere și cooperarea polițienească.  

Ministrul afacerilor interne român a subliniat faptul că România dispune de un sistem integrat pentru securizarea frontierelor, bazat pe o tehnologie performantă și personal instruit. Utilizarea sistemului pentru supravegherea frontierei SCOMAR a permis blocarea oricăror tentative de activare a unei rute secundare de migrație pe Marea Neagră.  

„Prin gestionarea cu succes a unui larg segment al frontierei externe a UE, inclusiv prin utilizarea sistemului pentru supravegherea frontierei SCOMAR, precum şi prin participarea substanțială la activitățile FRONTEX, România reușește să  garanteze siguranța propriilor cetățeni și să contribuie semnificativ la securitatea internă a celorlalte state membre, într-un context european complex”, se arată în comunicatul MAI.    

Demnitarul român a menționat și măsurile de pregătire, inclusiv cele de ordin legislativ, pentru situația în care o posibilă modificare a fluxurilor de migrație ar afecta România. În acest sens, au fost suplimentate efectivele la frontierele externe, iar buna pregătire a polițiștilor români de frontieră, precum și echipamentele tehnice performante de care dispun au condus la o gestionare eficientă a migrației și a frontierelor.  

MAI arată că, astfel,  s-a conluzionat că măsurile adoptate și cifrele referitoare la situația operativă, nu justifică adoptarea de măsuri suplimentare la frontiera dintre cele două state, care reprezintă frontiera internă a Uniunii Europene, România dovedind că, prin gestionarea cu succes a unui larg segment al frontierei externe a UE, este un partener european responsabil, care acționează pentru păstrarea valorilor Uniunii. 

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate