Editura Evenimentul si Capital

CONSENS la frontiera româno-ungară. Miniștrii de interne: nu se justifică adoptarea de măsuri suplimentare la graniță

Ministrii de Interne ai României și Ungariei, Petre Tobă și Sandor Pinter
Autor: | | 0 Comentarii | 743 Vizualizari

Miniștrii de Interne român și ungar au ajuns la un consens privitor la frontiera comună dintre cele două state, în contextul mult-discutatei probleme a migranților. Atât ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, cât și cel al Ungariei, Sandor Pinter, susțin că țara noastră a dovedit că are capacitatea de a stopa tentativele de intrare a străinilor, dinspre Asia spre Europa, și nu sunt justificate adoptarea de măsuri suplimentare la frontiera dintre cele două state, care reprezintă frontiera internă a Uniunii Europene

Cei doi miniștri de Interne, Petre Tobă și Sandor Pinter, s-au întâlnit, luni, la frontiera dintre cele două state, în Punctul Comun de Contact româno-ungar Borș-Artand.   

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) transmite că principalele teme de discuție abordate au vizat controlul frontierelor și migrația, conexiunile rutiere transfrontaliere și cooperarea polițienească.  

Ministrul afacerilor interne român a subliniat faptul că România dispune de un sistem integrat pentru securizarea frontierelor, bazat pe o tehnologie performantă și personal instruit. Utilizarea sistemului pentru supravegherea frontierei SCOMAR a permis blocarea oricăror tentative de activare a unei rute secundare de migrație pe Marea Neagră.  

„Prin gestionarea cu succes a unui larg segment al frontierei externe a UE, inclusiv prin utilizarea sistemului pentru supravegherea frontierei SCOMAR, precum şi prin participarea substanțială la activitățile FRONTEX, România reușește să  garanteze siguranța propriilor cetățeni și să contribuie semnificativ la securitatea internă a celorlalte state membre, într-un context european complex”, se arată în comunicatul MAI.    

Demnitarul român a menționat și măsurile de pregătire, inclusiv cele de ordin legislativ, pentru situația în care o posibilă modificare a fluxurilor de migrație ar afecta România. În acest sens, au fost suplimentate efectivele la frontierele externe, iar buna pregătire a polițiștilor români de frontieră, precum și echipamentele tehnice performante de care dispun au condus la o gestionare eficientă a migrației și a frontierelor.  

MAI arată că, astfel,  s-a conluzionat că măsurile adoptate și cifrele referitoare la situația operativă, nu justifică adoptarea de măsuri suplimentare la frontiera dintre cele două state, care reprezintă frontiera internă a Uniunii Europene, România dovedind că, prin gestionarea cu succes a unui larg segment al frontierei externe a UE, este un partener european responsabil, care acționează pentru păstrarea valorilor Uniunii. 

Din delegațiile celor doi miniștri au făcut  parte șefii polițiilor naționale și de frontieră ai celor două state

Cei doi oficiali au discutat și despre importanța conlucrării cu statele care nu sunt membre ale Uniunii și implementarea măsurilor deja adoptate, la nivel european, cu privire la consolidarea securității frontierelor externe, un accent deosebit fiind pus inclusiv pe conlucrarea cu statele de origine și de tranzit, în special cu Turcia.    

Conexiunile rutiere transfrontaliere

În ceea ce privește conexiunile rutiere transfrontaliere, un obiectiv principal este folosirea permanentă a acelor drumuri. În context, au fost amintite rezultatele Comisiei Mixte de cooperare economică, o continuare a discuțiilor pentru identificarea unei soluții reciproc acceptabile fiind oportună după efectuarea unei analize a impactului economic.  Ministrul afacerilor interne și omologul său ungar au trecut în revistă modalitățile de conlucrare în domeniul afacerilor interne și au convenit asupra necesității intensificării acesteia, pe toate componentele atât la nivelul structurilor operative, cât și în ceea ce privește dialogul politic bilateral.   
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate