Consecințele alegerilor parlamentare din Ucraina

Consecințele alegerilor parlamentare din Ucraina

Schimbarea de putere de la Kiev și, mai ales, evenimentele tensionate și confruntările ce i-au urmat, au fost în mod repetat considerate de către adversarii noilor autorități ca fiind rezultatul unei lovituri de stat, fără a exprima în niciun fel adevarata voință a majorității poporului ucrainean. Cu mare insistență, cei care se opuneau spiritului euromaidanului au calificat revolta proeuropeană din capitala Ucrainei, ca fiind lipsită total de reprezentativitate, ca nefiind altceva decât rezultatul unei manipulări occidentale.

 Lucrurile s-au complicat în momentul în care Federația Rusă a reușit anexarea Crimeii, fără o reacție prea consistentă din partea cancelariilor occidentale. Atunci când mișcări separatiste, violente, au izbucnit în răsăritul Ucrainei, în tentativa rebelilor de constituire a unui stat independent - Noua Rusie – realitățile au scăpat cu totul de sub control.

Federația Rusă a acceptat includerea Republicii Crimeea, dar, în estul Ucrainei conflictul armat dintre separatiști și armata ucraineana a continuat, făcând ca numărul victimelor să crească în fiecare zi, determinând în același timp imposibilitatea desfășurării unei vieți normale, chiar și în localitățile în care nu au avut loc conflicte.

Alegerile din 26 octombrie au dovedit cât de neîntemeiate au fost toate supozițiile privind așa-zisa lipsă de reprezentativitate a mișcării proeuropene din Euromaidan. Partidele favorabile apropierii Ucrainei de Europa, partidele care susțin integrarea europeană a Ucrainei au câștigat în mod clar aceste alegeri. Frontul Popular al primului ministru Arsenie Iateniuk, Blocul președintelui Petro Porosenko, formațiunea Samopomitche sau formațiunea fostului prim ministru Iulia Timosenko, vor controla Rada de la Kiev, atâta timp cât susținătorii președintelui Ianukovici nu au obținut nici 10%, iar comuniștii nu au mai reușit să intre în Parlament. 27 de locuri au rămas vacante, ele urmând a fi ocupate de reprezentanți ai Crimeii și ai zonei de est a Ucrainei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lucrurile nu vor fi deloc simple, atât timt cât Republica Autonomă Crimeea se află într-o relație privilegiată cu Federația Rusă, iar separatiștii se pregătesc să organizeze alegeri în zonele controlate de ei în ziua de 2 noiembrie.