Editura Evenimentul si Capital

Consecință a dosarului lui Dan Șova: Patru alți avocați celebri riscă anchetarea DNA pentru legături cu CET Govora

Mihai Bălan, fostul director al CET Govora, a fost arestat pentru 30 de zile
Autor: | | 15 Comentarii | 13959 Vizualizari

În septembrie, ANAF sesiza contractele încheiate de compania de stat cu patru mari case de avocatură, deși cheltuiala nu se impunea. Același argument, cheltuiala inutilă, apare și în cererea de arestare

Cererea de arestare formulată pe numele senatorului Dan Șova și plasarea sub control judiciar a fostului director al CET Govora readuc în discuție un raport al ANAF din 18 septembrie, raport care lua în vizor tocmai contractele încheiate de compania de stat cu diverse case de avocatură. Parte din acuzațiile pentru care DNA a cerut arestarea lui Mihai Bălan, fostul director, se regăsesc și în raportul inspectorilor fiscali.

Traficul de influență și o intermediară frumoasă

În referat se spune că denunțătoarea din dosar, o avocată care în trecut lucrase și la Societatea „Dan Șova și Asociații”, a discutat cu fostul ei șef despre un contract cu CET Govora, companie care avusese și în trecut relații de afaceri cu Șova.


FOTO:Cristian RizeaȘova i-ar fi dat numărul lui Mihai Bălan și apoi contractul s-a încheiat la 5 decembrie 2011. După un an, contractul s-a consumat, el fiind reînnoit abia în mai 2013, după ce Bălan s-a întors la Govora. Timp de câteva luni Bălan a fost numit șef la falimentarul Oltchim.

Denunțătoarea spune că a avut cele două contracte după ce a fost de acord să-i plătească lui Șova un ”comision” de 5.000 euro lunar, adică jumătate din suma încasată de avocată.

Avocata spune că scotea lunar banii din bancă – după ce CET îi făcea plata - și îi transmitea lui Șova printr-o intermediară, Simona.


FOTO; CET GovoraÎn două rânduri, când Govora întârzia cu plata, ea îi transmitea senatorului și acesta rezolva problema.

Bani în contul unei datorii la Cristian Rizea

Denunțătoarea mai spune că în 2014, CET Govora nu a mai făcut plățile și ultima plată a venit cu mare întârziere ( abia în august 2014) dar că nu a mai plătit comisionul pentru că aflase că Dan Șova e anchetat în dosarul Turceni. Comisionul total încasat de Șova ar fi de 100.000 de euro.

DNA susține că banii au mers la plata unei datorii către un alt politician, deputatul Cristian Rizea, de la care Șova a luat o casă. 5.000 de euro era rata lunară plătită de Șova, direct, șoferului lui Rizea. Casa – care i-a aparținut fratelui deputatului – costase 200.000 de euro, iar actul de vânzare-cumpărare este făcut pe numele senatorului.

Plata ratelor din contractul cu CET Govora s-a făcut pe parcursul lui 2011. În 2012, când firma denunțătoarei nu a mai avut contract cu Govora, Șova tot s-a descurcat cu rata. Rizea și-a primit banii de la soțul unei alte avocate.

Probleme la încheierea contractelor de asistență

În vara acestui an, ANAF a verificat contractele încheiate de CET Govora cu mai multe case de avocatură, în special în anii 2014-2015.

Principala problemă era că ele nu se justificau – în opinia inspectorilor fiscali – pentru că erau prea scumpe și exista un departament juridic.

Curios și totodată periculos pentru acele case de avocatură, aceleași argumente apar și în cererea de arestare.

Procurorii spun că atunci când Bălan, instruit de Dan Șova, a cerut departamentului juridic să încheie contractul, șeful din acea vreme al departamentului i-a spus că e prea scump, că poate încredința casei respective 4, cel mult 5 procese și că prețul unui dosar este de cel mult 1000 de euro și asta doar dacă e o obligație, pentru că altfel juriștii companiei fac foarte bine față.

Tot în referat se spune că acuzația care i se aduce lui Bălan, abuz în serviciu, se bazează pe faptul că a angajat CET Govora la plăți nejustificate. Achiziția asistenței juridice în acest caz s-a făcut fără licitație – de aia nu s-au aruncat la sume mai mari de 15.000 de euro, după acest barem intervenea obligativitatea organizării unei licitații – ca ”servicii”, dar plata s-a făcut din fondul de ”investiții”, aflat la dispoziția managerului general.

Robe celebre umbresc CET Govora

Pe 18 septembrie 2015, ANAF a încheiat un raport de control la CET Govora în care acuza cheltuieli nejustificate ( de 2.582.903 lei numai în 2014) pentru asistență juridică. Scandalul local – devenit acum de interes național, după ce s-a cerut arestarea senatorului Dan Șova – era legat de 4 contracte, cu societățile de avocatură „Țucă, Zbârcea și Asociații”, „Dragne și Asociații”, „Voinescu și Asociații” și „Sârbu Cristian și Asociații”. Se pare că, în încercarea de a-și acoperi urmele, reprezentanții AGA au adoptat, pe 4 august, în plin control al inspectorilor fiscali, o hotărâre în care au aprobat la grămadă toate contractele de asistență juridică din 2014 și 2015. Efectele raportului au fost suspendate temporar în instanță, dar concluziile sale au fost înaintate și procurorilor.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate