Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

Klaus Iohannis, preşedinte al PNL: PDL a acceptat ca noua formaţiune să se numească PNL. Predoiu e nemulțumit. Iohannis a retras rezoluţia privind desemnarea prezidenţiabilului PNL | FILMUL ZILEI

14-06/pnl8-465x390
Autor: | | 137 Comentarii | 3944 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Klaus Iohannis a fost votat cu o largă majoritate în funcţia de preşedinte al PNL. PDL a acceptat ca noua formaţiune rezultată din fuziune să se numească PNL, a declarat Klaus Iohannis. În cadrul Congresului PNL au existat dispute între tabăra lui Iohannis şi cea a lui Antonescu în privinţa rezoluţiei pentru desemnarea prezidenţiabilului partidului. Văzând că pierde teren în faţa lui Antonescu şi fiind la un pas de votarea unui rezoluţii care să conţină atât numele său, dar şi pe al lui Antonescu, Iohannis a propus retragerea rezoluţiei de pe ordinea de zi.

UPDATE 23.25: După mai bine de 10 ore de la voturile pentru funcţiile de vicepreşedinţi s-au dat publicităţii rezultatele:

Ludovic Orban- 1310 Teodor Atanasiu- 1300 Dan Motreanu- 1281 Marin Almajanu- 1280 Alina Gorghiu- 1277 Cristian Busoi- 1246 Cristian Adomonitei- 1230 Marius Nicoara- 1224 Victor Pau Dobre- 1219 Florin Alexe-1218 Raducu Filipescu- 1215 Cornel Popa- 1204 Nicolae RObu- 1198 Rares Manescu- 1190 Ciprian Dobre- 1188 Cristian Buican- 1175 Eduard Hellvig- 1172 Mircea Molot- 1172 Frunzaverde- 1171 Nini Săpunaru- 1164 Lucia Varga- 1150 Stelian Dolha- 1096 Mircea Rosca- 1090 Aristotel Căncescu- 1079 Marcel Vela- 1054 Vasile Mustatea- 1049 Virgil Popescu- 1049 Florin Turcanu- 1044 Mihai Voicu- 1041 Gigel Stirbu- 1018

"Această competiţie a fost cea mai mare provocare din cariera mea politică şi sunt onorat că am fost ales preşedinte al PNL. Împreună cu mine sunt majoritatea colegilor care au fost aleşi", a declarat Klaus Iohannis.

"Congresul a votat pentru fuziunea dintre PNL şi PDL şi adeziunea PNL la PPE. Congresul a dovedit: PNL ştie ce vrea în politica românească şi anume 10 ani de guvernare liberală. PNL este cea mai bună echipă", a mai spus Iohannis.

UPDATE 15.30: S-a trecut la votarea celor 31 de vicepreşedinţi.

Au existat dispute în Congres pe tema prezidenţiabilului PNL. Iohannis a propus ca cea de-a treia rezoluţie să fie cea care vizează desemnarea prezidenţiabilul PNL. Iohannis l-a lăsat pe Quintus să conducă discuţiile pe acest subiect, după ce mai mulţi oameni au strigat numele lui Crin Antonescu.

“Forul care desemnează este Delegaţia Permanentă. Acum, însă, se pune altfel problema, de nominalizare. Nominalizare înseamnă un nume sau mai multe, că voturile trebuie să fie secrete. Am auzit propunerea pentru Klaus Iohannis, dar şi pentru Crin Antonescu", a spus Quintus.

"Cred că Congresul partidului trebuie să desemneze acest candidat. Eu nu îmi permit ca membru al PNL să merg la PDL să îmi stabilească ei candidatul la preşedinţie. Nu putem să-i cerem lui Antonescu să se întoarcă şi să uite acea decizie", a spus Atanasiu.

Quintus l-a întrebat pe Iohannis dacă acceptă să fie prezidenţiabilul partidului. "În cazul în care Congresul va vota pentru mine voi accepta", a spus Iohannis. La rândul său, Antonescu a răspuns "da", fiind aplaudat mult mai entuziast de sală în comparaţie cu Iohannis.

"Dragi liberali, constat cu bucurie că suntem cea mai fericită situaţie în care poate fi un partid serios, să aibă doi candidaţi. Dacă suntem în această situaţie, cred că în acest moment este suficient să ne bucurăm. Este suficient dacă ne bucurăm că avem doi candidaţi. Nu trebuie să votăm nimic astăzi. Ultimul lucru pe care mi-l doresc este să apară o sciziune în partid. Nu mă feresc, însă, de nicio competiţie şi dacă va fi să intru în competiţie cu domnul preşedinte şi prieten Antonescu, aşa să fie, dar nu astăzi. Cred că este bine să avem înţelepciunea să vedem lucrurile bune şi să nu le stricăm, grăbindu-le”, a spus Iohannis, care a adăugat că nu vrea să provoace o sciziune în PNL.

Acesta a anunţat că retrage Rezoluţia şi o trimite în Delegaţia Permanentă.

Merită specificat faptul că în urmă cu câteva zile, înainte ca Crin Antonescu să reapară în viaţa publică şi să lase de înţeles că este interesat din nou de postura de prezidenţiabil al PNL, tabăra lui Iohannis nu lua în calcul o rezoluţie la Congres privind desemnarea prezidenţiabilului PNL.

Un apropiat al lui Crin Antonescu, deputatul Radu Zlati a ţinut un discurs în cadrul Congresului, în care a spus că Antonescu trebuie luat  în calcul pentru candidatura la preşedinţia României.

"Din diferite considerente cred că opţiunea prezidenţiabilului Crin Antonescu trebuie să rămână în atenţia noastră, deoarece partidul trebuie să-şi menţină second choice option în cazul în care se întâmplă ceva", a spus Zlati.

Merită precizat că delegaţii PNL şi liderii de filiale nu s-au arătat foarte preocupaţi de rezoluţia privind desemnarea prezidenţiabilului partidului, pentru că erau preocupaţi de jocurile pentru funcţiile de vicepreşedinte. Numeroase liste circulă pe holurile Parlamentului: bileţele albe, verzi şi chiar roz, unde delegaţilor li se spune cu cine să voteze pentru funcţiile de vicepreşedinte. Negocierile sunt în toi. De exemplu, Mihai Voicu, apropiat de Crin Antonescu îşi negocia la orele prânzului funcţia de vicepreşedinte cu Teodor Atanasiu.

Iohannis a supus la vot rezoluţiile partidului în jrul orei 15.00.

Prima rezoluţie: fuziunea PDL cu PNL. Klaus Iohannis a afirmat că PDL a acceptat ca noua formaţiune rezultată din fuziune să se numească PNL. Congresul PNL a aprobat cu o largă majoritate fuziunea PDL cu PNL. Doar 4 liberali s-au abţinut. Cătălin Predoiu și-a exprimat pe Facebook nemulțumirea pentru că Iohannis a anunțat prea devreme numele noului partid.

A doua rezoluţie: Aderarea PNL la PPE. Congresul PNL a aprobat cu o largă majoritate aderarea PNL la PPE, 3 voturi împotrivă şi o abţinere.

Johannis l-a învins detașat pe Ghișe

Klaus Iohannis a obţinut 1334 de voturi pentru funcţia de preşedinte al PNL. Ioan Ghişe a reuşit să obţină 144 de voturi.

"Este un vot copleşitor. Sunt emoţionat. Am îndrăznit să vin în faţa voastră şi am prezentat o moţiune care poate fi câştigătoare pentru PNL. Acest vot masiv este foarte frumos", a spus Iohannis.

Noul şef al PNL i-a invitat pe cei care au plecat din partid să se întoarcă.

Declarațiile lui Klaus Iohannis, înainte de votul prin care a câștigat șefia PNL:

  • Am ajuns să avem 25% de parlamentari din rândurile noastre, aproape 30% de funcţii în administraţia locală, 15% la alegerile europarlamentare, mai mult decât am avut vreodată. Noi am fost atacaţi în campania electorală pentru că s-au temut de noi. PNL este centrul preocupărilor pe scena politică. Eu m-am apropiat încet de PNL. În 2004, la Sibiu, în 2009, m-am apropiat un pic mai mult, în special de prietenul meu Crin Antonescu. În 2013, la invitaţia preşedintelui Crin Antonescu, m-am înscris în PNL.
  • PNL are puterea, are voinţa, pentru a determina mersul României în următorii 10 ani. Eu îmi doresc ca PNL să dea preşedintele României pentru două mandate, să guverneze cel târziu din 2016 pentru două mandate.
  • Unificarea dreptei, un concept care, dragi liberali, a fost vehiculat de PNL, în PNL de multă vreme. Nu au existat condiţiile. Acum este momentul, acum avem şansa, aş fi aproape tentat să spun şansa istorică să facem unificarea dreptei. Este o necesitate politică
  • De ce îndrăznesc eu să vă cer preşedinţia PNL? Nu sunt traseist. PNL este singurul partid în care m-am înscris vreodată, este alegerea mea şi nu am venit să câştig ceva şi să plec. Dragi liberali, am venit în PNL pentru că sunt liberal indiferent de rezultatul acestor alegeri sau a altor alegeri.
  • Ce preşedinte pentru România ne dorim? Ne dorim un preşedinte care este echidistant, mediator, garant al funcţionării eficiente ale instituţiilor statului, care este un model de comportament public.
  • Noi ne dorim un preşedinte garant al marilor orientări în politica externă, un preşedinte care promovează parteneriatul strategic cu SUA, care înţelege rolul României în NATO, preocupat de solidaritatea cu Republica Moldova. La alegerile prezidenţiale din 2009, cineva spunea că românii trebuie să aleagă între doi comunişti.
  • Cu mine nu aţi avea problema să alegeţi între doi comunişti. Faptul că astăzi stau aici i se datorează în foarte măsură unui prieten, şi îmi doresc să rămână alături de mine. Este vorba de domnul preşedinte Crin Antonescu.

Candidat la şefia partidului, Ioan Ghişe a ţinut un discurs în care a atacat fuziunea PNL-PDL şi pe Traian Băsescu.

Declarațiile lui Crin Antonescu

Crin Antonescu:  “Îmi e greu să comprim în cinci-zece minute cinci ani de zile pe care eu, în calitate de preşedinte, i-am petrecut. A fost, probabil, una dintre cele mai agitate perioade din istoria politică a României de după 1990, implicit din istoria PNL. Există, la capătul acestei perioade, câteva învăţăminte de tras în legătură cu responsabilitatea, cu decizia, cu democraţia, cu ce înseamnă şi care e partea de responsabilitate a unui partid. Am decis că, oricât ar fi de greu, PNL trebuie să rămână în opoziţie. USL a fost o şansă pe care noi am socotit că nu avem dreptul să o încercăm!”

Despre ”lovitura de stat”

"În vara anului 2012 când nu s-a produs nicio lovitură de stat, ci o înfrângere dureroasă până azi a unei voinţe populare într-o măsură fără precedent, am avut puterea cu costuri uriaşe de imagine personală ceea ce 7,4 milioane de români spuseseră la urne şi să stau pe acea poziţie asumată. Nu regret şi astăzi sunt bucuros că am avut puterea singur să spun un lucru singur, aşa interimar cum eram, că preşedintele României nu primeşte ordine de la nimeni decât de la poporul român", a mai spus Antonescu.

Fostul lider al PNL a adăugat că nu vrea să renunţe la numele partidului.

"Nu vrem să renunţăm la numele nostru şi nu vom renunţa niciodată. Nu vrem să renunţăm, deşi poate uneori e tentant la povara unei istorii mari, care e istoria de 140 de ani a PNL, e coloana vertebrală a istoriei moderne a României", a mai spus Antonescu.

"Domnule Antonescu, dragă Crin, mulţumesc!", a replicat Klaus Iohannis.

Declarațiile lui Mihai Răzvan Ungureanu din deschiderea congresului PNL

"Casa părintească politică pentru mine este PNL. Chiar lângă această casă se află casa prietenilor mei, unde întotdeauna am găsit o ușă deschisă, chiar dacă am trecut și prin eșecuri și prin bucurii, casa prietenilor mei de la PDL. A treia casă este familia pe care am construit-o (…) O parte din mine este PNL-istă, o parte este PDL-istă, dar mai presus de toate și în numele partidului meu și al meu personal, cred că dreapta există indiferent de partide”, a declarat Mihai Răzvan Ungureanu, într-un discurs susţinut în debutul Congresului şi a transmis un mesaj în germană pentru Klaus Iohannis în care şi-a exprimat prietenia faţă de acesta. Citiți aici mai multe detalii!

Declarațiile lui Vasile Blaga

  • Dragi liberali, viitori colegi în marele partid de centru-dreapta, am făcut mereu o distincţie clară între interesele personale şi acţiunea politică. Trăiesc emoţia visului pe cale să se îndeplinească, formarea marelui partid al dreptei, alături de PNL.
  • Nu am venit sa va ofer pe tava PDL si nici sa predau PDL asa cum spune propaganda psd-ista. Sa ne respectam trecutul si sa ne dovedim capabili sa face fata cu intelepciune viitorului.
  • Europarlamentarele din acest an ne-au dovedit ca nu putem castiga singuri in fata PSD. Solutia partidului stat care este PSD ca PNL si PDL sa fie impreuna. Este mandatul imperativ dat de romani si noi ni l-am asumat prin inceperea demersurilor de fuziune. Noi ne mandrim cu istoria noastra precum si dumneavoastra cu istoria stralucita pe care o aveti.

Interesant este faptul că un apropiat al lui Crin Antonescu, deputatul Radu Zlati împărţea pliante prin care se cerea desemnarea fostului şef al PNL drept candidat la prezidenţiale al PNL-PDL.  

Deschiderea congresului PNL

La Congresul PNL participă şi o delegaţie a PDL, din care vor face parte şi Vasile Blaga şi Anca Boagiu, liderul PDL urmând să susţină un discurs. La Congres se află şi liderul Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu.

Disidenţii din PNL, apropiaţi de Tăriceanu vor susţine şi ei un mesaj în cadrul Congresului.

Potrivit surselor EVZ, liberalii Daniel Chițoiu, Andrei Gerea și Daniel Barbu, răsplătiți cu funcții în Guvernul Ponta de Crin Antonescu, iau în considerare să plece din partidul condus de Iohannis, pentru a se înscrie în formaţiunea lui Tăriceanu. „Aştept Congresul, vedem după aceea”, a declarat Daniel Barbu pentru EVZ, întrebat dacă va pleca din PNL, un răspuns similar fiind oferit şi de fostul ministru al Economiei, Andrei Gerea.

Prima zi a Congresului PNL

De altfel, în prima zi a Congresului PNL, temperatura a fost ridicată doar de conflictul din Delegația Permanentă dintre Norica Nicolai și Crin Antonescu.

Europarlamentarul PNL, pusă cap de listă la europarlamentare de Antonescu, l-a atacat virulent pe acesta în ultimele ieșiri publice spunând, printre altele, că nu este de acord cu aderarea PNL la PPE.

În replică, Antonescu a spus că atacul Noricăi Nicolai la adresa sa a fost „jegos”. „Era de datoria mea să clarific lucrurile, dacă mai era nevoie - și era nevoie - după o asemenea mizerie, în fața colegilor din Delegația Permanentă”, a spus Antonescu.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
11:13 Portretul-robot al VIITORULUI PREMIER. Cine vine la Palatul Victoria 09:38 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 09:28 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 07:36 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 07:30 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 07:16 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 20:25 Scenariul-ȘOC! Cum poate Iohannis să STRICE planurile lui Dragnea 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu 16:55 CTP are un mesaj dur după moţiune: „ PSD e condus prin FRICĂ” 06:16 LIVIU DRAGNEA este în pragul SINUCIDERII POLITICE! Un lanț de greșeli a dus PSD în pragul scindării și pe punctul de a pierde puterea politică în cadrul alianței de guvernare. Ce câștigă VICTOR PONTA.

Articole salvate