Editura Evenimentul si Capital

Klaus Iohannis, preşedinte al PNL: PDL a acceptat ca noua formaţiune să se numească PNL. Predoiu e nemulțumit. Iohannis a retras rezoluţia privind desemnarea prezidenţiabilului PNL | FILMUL ZILEI

14-06/pnl8-465x390
Autor: | | 137 Comentarii | 3952 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Klaus Iohannis a fost votat cu o largă majoritate în funcţia de preşedinte al PNL. PDL a acceptat ca noua formaţiune rezultată din fuziune să se numească PNL, a declarat Klaus Iohannis. În cadrul Congresului PNL au existat dispute între tabăra lui Iohannis şi cea a lui Antonescu în privinţa rezoluţiei pentru desemnarea prezidenţiabilului partidului. Văzând că pierde teren în faţa lui Antonescu şi fiind la un pas de votarea unui rezoluţii care să conţină atât numele său, dar şi pe al lui Antonescu, Iohannis a propus retragerea rezoluţiei de pe ordinea de zi.

UPDATE 23.25: După mai bine de 10 ore de la voturile pentru funcţiile de vicepreşedinţi s-au dat publicităţii rezultatele:

Ludovic Orban- 1310 Teodor Atanasiu- 1300 Dan Motreanu- 1281 Marin Almajanu- 1280 Alina Gorghiu- 1277 Cristian Busoi- 1246 Cristian Adomonitei- 1230 Marius Nicoara- 1224 Victor Pau Dobre- 1219 Florin Alexe-1218 Raducu Filipescu- 1215 Cornel Popa- 1204 Nicolae RObu- 1198 Rares Manescu- 1190 Ciprian Dobre- 1188 Cristian Buican- 1175 Eduard Hellvig- 1172 Mircea Molot- 1172 Frunzaverde- 1171 Nini Săpunaru- 1164 Lucia Varga- 1150 Stelian Dolha- 1096 Mircea Rosca- 1090 Aristotel Căncescu- 1079 Marcel Vela- 1054 Vasile Mustatea- 1049 Virgil Popescu- 1049 Florin Turcanu- 1044 Mihai Voicu- 1041 Gigel Stirbu- 1018

"Această competiţie a fost cea mai mare provocare din cariera mea politică şi sunt onorat că am fost ales preşedinte al PNL. Împreună cu mine sunt majoritatea colegilor care au fost aleşi", a declarat Klaus Iohannis.

"Congresul a votat pentru fuziunea dintre PNL şi PDL şi adeziunea PNL la PPE. Congresul a dovedit: PNL ştie ce vrea în politica românească şi anume 10 ani de guvernare liberală. PNL este cea mai bună echipă", a mai spus Iohannis.

UPDATE 15.30: S-a trecut la votarea celor 31 de vicepreşedinţi.

Au existat dispute în Congres pe tema prezidenţiabilului PNL. Iohannis a propus ca cea de-a treia rezoluţie să fie cea care vizează desemnarea prezidenţiabilul PNL. Iohannis l-a lăsat pe Quintus să conducă discuţiile pe acest subiect, după ce mai mulţi oameni au strigat numele lui Crin Antonescu.

“Forul care desemnează este Delegaţia Permanentă. Acum, însă, se pune altfel problema, de nominalizare. Nominalizare înseamnă un nume sau mai multe, că voturile trebuie să fie secrete. Am auzit propunerea pentru Klaus Iohannis, dar şi pentru Crin Antonescu", a spus Quintus.

"Cred că Congresul partidului trebuie să desemneze acest candidat. Eu nu îmi permit ca membru al PNL să merg la PDL să îmi stabilească ei candidatul la preşedinţie. Nu putem să-i cerem lui Antonescu să se întoarcă şi să uite acea decizie", a spus Atanasiu.

Quintus l-a întrebat pe Iohannis dacă acceptă să fie prezidenţiabilul partidului. "În cazul în care Congresul va vota pentru mine voi accepta", a spus Iohannis. La rândul său, Antonescu a răspuns "da", fiind aplaudat mult mai entuziast de sală în comparaţie cu Iohannis.

"Dragi liberali, constat cu bucurie că suntem cea mai fericită situaţie în care poate fi un partid serios, să aibă doi candidaţi. Dacă suntem în această situaţie, cred că în acest moment este suficient să ne bucurăm. Este suficient dacă ne bucurăm că avem doi candidaţi. Nu trebuie să votăm nimic astăzi. Ultimul lucru pe care mi-l doresc este să apară o sciziune în partid. Nu mă feresc, însă, de nicio competiţie şi dacă va fi să intru în competiţie cu domnul preşedinte şi prieten Antonescu, aşa să fie, dar nu astăzi. Cred că este bine să avem înţelepciunea să vedem lucrurile bune şi să nu le stricăm, grăbindu-le”, a spus Iohannis, care a adăugat că nu vrea să provoace o sciziune în PNL.

Acesta a anunţat că retrage Rezoluţia şi o trimite în Delegaţia Permanentă.

Merită specificat faptul că în urmă cu câteva zile, înainte ca Crin Antonescu să reapară în viaţa publică şi să lase de înţeles că este interesat din nou de postura de prezidenţiabil al PNL, tabăra lui Iohannis nu lua în calcul o rezoluţie la Congres privind desemnarea prezidenţiabilului PNL.

Un apropiat al lui Crin Antonescu, deputatul Radu Zlati a ţinut un discurs în cadrul Congresului, în care a spus că Antonescu trebuie luat  în calcul pentru candidatura la preşedinţia României.

"Din diferite considerente cred că opţiunea prezidenţiabilului Crin Antonescu trebuie să rămână în atenţia noastră, deoarece partidul trebuie să-şi menţină second choice option în cazul în care se întâmplă ceva", a spus Zlati.

Merită precizat că delegaţii PNL şi liderii de filiale nu s-au arătat foarte preocupaţi de rezoluţia privind desemnarea prezidenţiabilului partidului, pentru că erau preocupaţi de jocurile pentru funcţiile de vicepreşedinte. Numeroase liste circulă pe holurile Parlamentului: bileţele albe, verzi şi chiar roz, unde delegaţilor li se spune cu cine să voteze pentru funcţiile de vicepreşedinte. Negocierile sunt în toi. De exemplu, Mihai Voicu, apropiat de Crin Antonescu îşi negocia la orele prânzului funcţia de vicepreşedinte cu Teodor Atanasiu.

Iohannis a supus la vot rezoluţiile partidului în jrul orei 15.00.

Prima rezoluţie: fuziunea PDL cu PNL. Klaus Iohannis a afirmat că PDL a acceptat ca noua formaţiune rezultată din fuziune să se numească PNL. Congresul PNL a aprobat cu o largă majoritate fuziunea PDL cu PNL. Doar 4 liberali s-au abţinut. Cătălin Predoiu și-a exprimat pe Facebook nemulțumirea pentru că Iohannis a anunțat prea devreme numele noului partid.

A doua rezoluţie: Aderarea PNL la PPE. Congresul PNL a aprobat cu o largă majoritate aderarea PNL la PPE, 3 voturi împotrivă şi o abţinere.

Johannis l-a învins detașat pe Ghișe

Klaus Iohannis a obţinut 1334 de voturi pentru funcţia de preşedinte al PNL. Ioan Ghişe a reuşit să obţină 144 de voturi.

"Este un vot copleşitor. Sunt emoţionat. Am îndrăznit să vin în faţa voastră şi am prezentat o moţiune care poate fi câştigătoare pentru PNL. Acest vot masiv este foarte frumos", a spus Iohannis.

Noul şef al PNL i-a invitat pe cei care au plecat din partid să se întoarcă.

Declarațiile lui Klaus Iohannis, înainte de votul prin care a câștigat șefia PNL:

  • Am ajuns să avem 25% de parlamentari din rândurile noastre, aproape 30% de funcţii în administraţia locală, 15% la alegerile europarlamentare, mai mult decât am avut vreodată. Noi am fost atacaţi în campania electorală pentru că s-au temut de noi. PNL este centrul preocupărilor pe scena politică. Eu m-am apropiat încet de PNL. În 2004, la Sibiu, în 2009, m-am apropiat un pic mai mult, în special de prietenul meu Crin Antonescu. În 2013, la invitaţia preşedintelui Crin Antonescu, m-am înscris în PNL.
  • PNL are puterea, are voinţa, pentru a determina mersul României în următorii 10 ani. Eu îmi doresc ca PNL să dea preşedintele României pentru două mandate, să guverneze cel târziu din 2016 pentru două mandate.
  • Unificarea dreptei, un concept care, dragi liberali, a fost vehiculat de PNL, în PNL de multă vreme. Nu au existat condiţiile. Acum este momentul, acum avem şansa, aş fi aproape tentat să spun şansa istorică să facem unificarea dreptei. Este o necesitate politică
  • De ce îndrăznesc eu să vă cer preşedinţia PNL? Nu sunt traseist. PNL este singurul partid în care m-am înscris vreodată, este alegerea mea şi nu am venit să câştig ceva şi să plec. Dragi liberali, am venit în PNL pentru că sunt liberal indiferent de rezultatul acestor alegeri sau a altor alegeri.
  • Ce preşedinte pentru România ne dorim? Ne dorim un preşedinte care este echidistant, mediator, garant al funcţionării eficiente ale instituţiilor statului, care este un model de comportament public.
  • Noi ne dorim un preşedinte garant al marilor orientări în politica externă, un preşedinte care promovează parteneriatul strategic cu SUA, care înţelege rolul României în NATO, preocupat de solidaritatea cu Republica Moldova. La alegerile prezidenţiale din 2009, cineva spunea că românii trebuie să aleagă între doi comunişti.
  • Cu mine nu aţi avea problema să alegeţi între doi comunişti. Faptul că astăzi stau aici i se datorează în foarte măsură unui prieten, şi îmi doresc să rămână alături de mine. Este vorba de domnul preşedinte Crin Antonescu.

 

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate