Editura Evenimentul si Capital

CONGRES PNL. Iohannis devine liderul partidului: "Din aceste întruniri, PNL va ieşi cu siguranţă întărit"

14-02/PNL_grup-465x390
Autor: | | 23 Comentarii | 2555 Vizualizari

Liberalii se reunesc azi şi mâine pentru lucrările congresului PNL. În această după-masă a fost adoptat noul statut al PNL, iar mâine vor avea loc alegerile pentru funcţia de preşedinte, fiind o certitudine că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, va deveni noul lider al partidului.

UPDATE 16.50: S-a adoptat noul statut al PNL cu o largă majoritate, cu 6 voturi împotrivă şi 8 abţineri.

UPDATE 16.30: După ce Cătălin Boboc, preşedintele comisiei de statut a PNL a prezentat modificările la Statut, Quintus a susţinut un discurs în care a remarcat că  "din cei 6 preşedinţi ai partidului, 3 nu mai sunt membri ai PNL, unii mergând în alte partide, alte făcându-şi interese personale".

“Daţi-mi voie să spun că sunt mândru să fiu liberal! Un text din Constituţie pe care îl aus zilnic de nu ştiu câte ori, de foarte multe ori chiar din gura preşedintelui ţării, cel care spune că nimeni nu e mai presus de lege, a fost propus ca amendament de un membru PNL, adică de mine! E timpul să respectăm această amendare constituţională a PNL!”, a spus Quintus, despre amendamentul pe care l-a propus, care prevede că ”Întreaga denumire, identitatea, tradiţia şi unitatea sunt valori imuabile ale Partidului Naţional Liberal”.

Quintus a prezentat şi un mesaj din partea lui Radu Câmpeanu, care nu a putut fi prezent la Congres, şi care şi-a exprimat speranţa că liberalii vor avea puterea de a depăşi momentele dificile întâmpinate de PNL.

UPDATE 16. 20: Preşedintele interimar al PNL, Klaus Iohannis, a declarat deschise lucrările Congresului. "Acest Congres al PNL vine să închidă o etapă şi să deschidă altă etapă. Azi ne întrunim pentru că am avut alegeri pentru că am considerat noi că e bine să facem alegeri pentru a intra într+o nouă etapă, de consolidare a PNL. E nevoie de un nou statut şi de mâine, o nouă conducere. Declar deschise lucrările Congresului Naţional", a declarat Klaus Iohannis, la începutul lucrărilor.

"Congresul de mâine va fi unul extrem de important pentru că vor fi votate rezoluţii cu teme strategice, importante pentru unificarea Dreaptei şi apartenenţa la PPE. Toate chestiunile dezbătute ieri şi azi au fost discutate în organizaţiile teritoriale. Din aceste întruniri PNL va ieşi întărit, cu o strategie pusă la punct pentru o perioadă lungă", a spus Iohannis, după Delegaţia Permanentă.

Cele mai importante modificări la statutul PNL:

  • Cu puţin timp înainte de începerea Biroului Politic al PNL, Comisia de Statut a adoptat amendamentul propus de Mircea Ionescu Quintus privind denumirea PNL. ”Întreaga denumire, identitatea, tradiţia şi unitatea sunt valori imuabile ale Partidului Naţional Liberal”, se arată în amendamentul propus de Quintus.
  • În cazul preşedintelui PNL, Statutul a fost amendat în următorul sens: "în cazul vacantării funcţiei de preşedinte al PNL, responsabilităţile acestei funcţii se asigură de către un vicepreşedinte ales de Congres, desemnat prin vot de către BPN".
  • Este eliminată prevederea conform căreia partidul este membru al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor Europeni (ALDE), dar  nu este precizată apartenenţa la vreo altă familie politică europeană, cum ar fi PPE.
  • Este instituită interdicţia de a reveni în PNL, pentru un an de zile, aplicată în prezent celor excluşi din partid şi în cazul celor care au demisionat din PNL, o prevedere cu dedicaţie pentru Călin Popescu Tăriceanu.
  • Miniştrii PNL trebuie să dea raportul parlamentarilor liberali. "Cel puţin lunar, prim-ministrul/viceprim-ministrul/miniştrii PNL prezintă grupurilor parlamentare ale PNL din Senat şi Camera Deputaţilor o informare privind activitatea desfăşurată şi strategia viitoare. Atunci când un ministru, secretar de stat sau orice alt reprezentant susţinut de PNL în administraţia publică centrală este invitat la şedinţa grupurilor parlamentare ale PNL, prezenţa sa devine obligatorie. În caz de forţă majoră, întâlnirea poate fi amânată o singură dată. Secretarii de stat şi subsecretarii de stat, precum şi cei care deţin funcţiile asimilate acestora au obligaţia de a se prezenta lunar sau ori de câte ori sunt invitaţi, în comisiile de specialitate ale PNL pentru a dezbate politicile publice ale ministerelor în cauză", precizează noua formă a Statutului.

Vicepreşedinţii, 31 la număr, urmează să fie aleşi prin vot uninominal, iar secretarul general nu este ales de Congres, ci de viitoarea conducere a partidului. Cele mai mari şanse pentru ocuparea acestei poziţii le are Marian Petrache. Alte nume vehiculate au fost: Rareș Mănescu, Teodor Atanasiu sau Dan Motreanu.

Pagina 1 din 2
Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate