Confesiunea unei olimpice internaționale la fizică: „Nu mi-am sacrifi cat hobby-urile, doar fac ceva care contează!”

Confesiunea unei olimpice internaționale la fizică: „Nu mi-am sacrifi cat hobby-urile, doar fac ceva care contează!”

O fată și patru băieți români tocmai s-au întors acasă cu patru medalii de aur şi una de argint de la Olimpiada Internațională de Fizică din Indonezia. Dintre olimpici, Anca Drăgulescu a povestit, pentru Evenimentul zilei, cum au reușit cinci tineri să pună România pe locul 1 la fi zică în Europa

Anca, Răzvan, Petru, Andrei și Sebastian sunt minți de elită ale generației lor. La aproape 18 ani, au în palmares diplome la care alții nici nu visează. Din cei 424 de elevi (reprezentând 88 de ţări) care au participat la Olimpiada Internaţională de Fizică din Yogyakarta, Indonezia, românii noștri au obținut 4 medalii de aur şi una de argint. Cu aceste rezultate, România a ocupat primul loc în Europa şi locul 5 în lume. Medaliații cu aur sunt Anca Drăgulescu, Răzvan Octavian Radu, Petru Cotruţ, de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti și Andrei Radu, de la Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu” din Brăila. Medalia de argint a câștigat-o Sebastian Leontică, elev al Colegiului Naţional „Petru Rareş” din Piatra Neamţ.

Fără pasiune nu faci nimic

Deși se spune că în științele exacte băieții ar fi mai pricepuți, Anca Drăgulescu demonstrează contrariul. Pentru ea Olimpiada de Fizică din Indonezia a fost cea mai mare şi cea mai importantă competiţie la care a participat vreodată, după cum a mărturisit pentru Evenimentul zilei.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Fiecare din cei peste 400 de tineri aparţinea unei culturi diferite, avea experienţe de viaţă diverse, însă pe toţi ne unea pasiunea pentru fizică”, a povestit fata. Problemele pe care le-au avut de rezolvat de data asta au fost mai grele decât cele din anii precedenţi, dar Anca a reuşit să obţină cel mai mare punctaj ambele probe ale Olimpiadei. Ca să câștige, tânăra și colegii ei au trebuit să dea dovadă de mare viteză la rezolvarea problemelor, să facă dovada cunoștințelor pe care le au, dar şi a ingeniozității.

Nu e prima olimpiadă la care participă. Anca era deja posesoarea mai multor trofee, printre care, medalii de aur, argint și bronz la competiții de Fizică, Astronomie şi Astrofizică.

Nu prea are timp liber

Dar palmaresul acesta nu se face fără sacrificii. N-are timp să stea cu ochii lipiți de TV, de fiecare dată când ar rula un serial pe placul generației sale: „Game of Thrones”, Sherlock” și „Westworld”. N-are timp nici să iasă la un film cu prietenii în week-end, așa cum și-ar dori. „Nu mi-am sacrificat hobby-urile, doar fac ceva care contează!”, spune ea, degajată. Pentru că timpul ei liber însemnă, de fapt, ore în plus de pregătire la fizică. Deşi munceşte mult, se străduie, totuși, să păstreze „o viaţă socială activă şi un echilibru între muncă şi distracţie”.

„Un dascăl bun îți transmite pasiunea sa”

Dacă o întrebi cum de a ajuns să fie așa de pasionată de fizică, răspunde promt că totul a pornit de la dascălii ei. „Cred că un profesor bun trebuie să le transmită elevilor lui pasiunea pentru materia predată”, spune Anca. Imediat mărturisește și care anume dascăl i-a trezit interesul. „Doamna mea profesoară din gimnaziu, Moise Cristina, ne făcea experimente şi ne dădea explicaţii, care, deşi erau simple, mi-au schimbat înţelegerea despre mediul care ne înconjoară şi m-au făcut să îmi doresc să descopăr tot mai mult fizica”, ne povestește tânăra buzoiancă. Când a venit vremea să meargă la liceu, și-a ales unul despre care știa că o va ajuta în viitor. „După rezultatul obţinut la Olimpiada Națională de Fizică din clasa a VII-a, am fost invitată să particip la programul de pregătire al olimpicilor de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, cu bursă completă. Auzisem că acesta este cel mai bun loc din ţară unde aş putea face performanţă în fizică, așa că am acceptat, fără să ezit”, mărturisește ea.

Încă un geniu care pleacă

Cum tocmai a absolvit clasa a XII-a și este olimpic interna țio nal, nu i-a fost greu să-și găsească o facultate pe măsură. Din păcate pentru noi, românii, întrucât ne pierdem masiv miciile genii, dar din fericire pentru ea, tânăra urmează să studieze fizica la Universitatea Harvard, din Statele Unite, unde a primit o bursă de 260.000 de dolari. Pe viitor, nu știe dacă va rămâne în străinătate sau dacă se va întoarce acasă. Există, totuși, ceva din România care ar tenta-o: „După terminarea studiilor, ar fi interesant să lucrez la laserul de la Măgurele. E o opțiune pe care o iau în calcul”.